Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Groei-, krimp & dividendaandelen

Groei-, krimp & dividendaandelen

In mijn vorige column Groei versus K/W werd ik door oplettende lezers op een aantal zaken gewezen waar ik even op terug wilde komen. De reden daarvoor is dat ik een punt duidelijk wilde maken in het stuk (hoge groei versus lage groei) en niet een realistisch scenario probeerde te schetsen. Goed, enkele reacties:

  • Een te makkelijk stuk in mijn ogen. Je punt is duidelijk maar zo simpel als in jouw rekensommetje werkt het uiteraard niet.
  • a) je vergeet dividend mee te nemen (dat zal bij goedkopere aandeel hoger zijn).
  • b) je gaat er simpelweg vanuit dat je toekomstige groei kunt inschatten op basis van groei in het verleden.

Dit zijn natuurlijk ook zeer terechte opmerkingen van de lezers. Laten we alles even punt voor punt aflopen.


Groei

Zeker is die hypothetische 20% groei per jaar uit mijn vorige stuk een hoog percentage. Misschien in deze tijd onrealistisch om dat over een tijdsbestek van tien jaar vol te kunnen houden, zeldzame uitzonderingen daargelaten.

Als u het helemaal goed wilt doen, moet u kijken naar hoe hard de economie en sectoren groeien en dat afzetten tegen de groei van het bedrijf waar u interesse in heeft. De voorbeelden uit het lijstje uit Reuters als bonus toegevoegd als voorbeeld hoe u eventueel naar aandelen kunt zoeken.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie


In het plaatje hieronder ziet u ook goed dat de jaarlijkse groei van het BBP en ook het gemiddelde van twintig jaar behoorlijk is gedaald. Het punt is dus eigenlijk dat u moet zoeken naar bedrijven die harder groeien dan het BBP en de sector. Dat laatste betekent namelijk dat zo'n onderneming ook nog eens marktaandeel wint.


Dividenden

Goed, dit is altijd een heet hangijzer op IEX. Want je hebt hier overduidelijk twee kampen en ik ga u een aantal argumenten van beide laten horen. Eerst maar even de tegenstanders, want die maken vaak de meest herrie :-)

  • Dividend is een sigaar uit eigen doos, want het gaat van de koers af.
  • Hoog dividend is een teken van zwakte, want dan weet het management niet hoe het geld moet investeren om te blijven groeien, dus keren ze het maar uit om aandeelhouders te pleasen.


En argumenten van voorstanders zijn er ook. Deze vind ik zelf een hele mooie:

  • Het management kan beter een mooi dividend uitkeren dan dat ze van die veel te dure prestigeovernames doen.


Voor beide valt natuurlijk iets te zeggen, maar het brengt mij wel op een idee. Kijken naar de AEX-bedrijven die vanaf 1983 er in zitten en zien wat ieder bedrijf gepresteerd heeft als u er 100 euro in had geïnvesteerd. Oh, Datastream gaat zelfs nog verder terug dan 1983. Ik kijk terug tot 1977, want 40 jaar is wel een termijn om te beleggen voor iemand van mijn leeftijd (24).

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie


In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst

Persoonlijk heb ik liever een aandeel met een sterk trackrecord dan eentje waar veel van verwacht wordt. Want als het over beleggen gaat, neem ik mijn beslissingen liever op basis van feiten dan op basis van schattingen. Schatten doe ik al genoeg als ik speculeer, maar dat kan bij u natuurlijk anders zijn. Ik zeg ook niet dat het één beter is dan het ander. Als u maar doet waar u uzelf prettig bij voelt.

Wil ik tot slot nog één opmerking maken over de grafiek en dan met name over Philips. Kijk, het fonds daar eens sneu op twee na laatste staan in de grafiek hierboven en op de één na laatste plek hieronder. AkzoNobel had het zelfs zonder bod van PPG vorig jaar beter gedaan dan het bedrijf uit Eindhoven. Auw!

Maar in 1995 ging ASML naar de beurs en als het goed is had u dan wat stukjes van uw Philips daarvoor ingeruild. Vanaf dat de beursgang ASML is iedere 100 euro met dividend herbelegd in Philips aangegroeid tot 214 euro. In ASML is diezelfde 100 euro aangegroeid tot 11.248 euro.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie


Daarom is groei zo belangrijk. De andere aandelen uit het lijstje zijn echt geen slechte fondsen of keiharde krimpaandelen. Maar ASML groeide de afgelopen jaren uitzonderlijk veel harder dan de andere acht.

Een portefeuille met alleen cyclische aandelen is natuurlijk erg risicovol. Daarom is een combinatie van aandelen met hoge groei (WPA, omzet en marges) en aandelen met een jaarlijkse groei hoger dan het BBP en een mooi dividend een beter alternatief dan bedrijven die krimpen (ook al zijn die goedkoper). 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 oktober 2017 20:49
    Een opmerking: Er is ook een periode van bijna 12! jaar zonder rendement bij Asml.

    In de vorige eeuw heb ik ze idd gehad samen met die griffoclub uit Barneveld / Putten. Leuk aan verdiend en (helaas ook een deel van de winst verloren) per saldo niet veel opgeschoten.

    Je verhaal neigt een beetje veel naar het bekende koe / kont verhaal.....

    Ofschoon je wel een heel belangrijk punt maakt. Gisteren las ik in de analoge krant dat de gemiddelde 'belegger' zijn stukken nog geen half jaar in z'n portofolio kan houden.... De belangrijkste reden hiervoor volgens mij is dat de meeste beleggers (en ook professionelen) ongeschikt zijn voor het beleggersvak lange termijnen beleggen, het zijn gokkers met de waan van de dag. (Een eventueel rendement wordt gemaakt door de ruimhartigheid van oom Draghi)

    Anderzijds zonder deze beleggers was er anders geen handel.... Da's weer een voordeel......

    Gisterenavond nog weer lesje in gehad met een programmaatje over het prison-dilemma. Het programma heet 'split of steal'. Geweldig om te zien, wat beweegreden van mensen kunnen zijn of iets te zeggen, maar vooral niet naar te handelen.

    Terug naar ASML: Mooi rendement voor hen die het lef hadden om het 22 jaar lang (kwart van een mensenleven) na introductie in de Portofolio te houden. Een dikke duim voor hen.

  2. [verwijderd] 28 oktober 2017 20:57
    Nabrander: Nick; Voor jou houdt dat in, dat je pas 46 bent als je weer bij je geld kan. Probleem is tussen je 24ste en 46ste, is een van de meest roerige perioden. Na je 46ste wordt het makkelijk, mits de je leven economisch op orde hebt.

    M'n wijlen grootvader had hier een mooie uitdrukking voor: "Als je de tanden hebt, heb je geen koek,..... als je de koek hebt, komt het gebrek met de tanden...."
  3. DerksVisie 28 oktober 2017 22:59
    quote:

    rekeozsejtleraped schreef op 28 oktober 2017 20:57:

    Nabrander: Nick; Voor jou houdt dat in, dat je pas 46 bent als je weer bij je geld kan. Probleem is tussen je 24ste en 46ste, is een van de meest roerige perioden. Na je 46ste wordt het makkelijk, mits de je leven economisch op orde hebt.

    M'n wijlen grootvader had hier een mooie uitdrukking voor: "Als je de tanden hebt, heb je geen koek,..... als je de koek hebt, komt het gebrek met de tanden...."
    Geweldig gezegde, die ga ik onthouden.
  4. forum rang 5 Bart Meerdink 31 oktober 2017 22:39
    Voordat mensen gaan denken dat beleggen in groei aandelen te prefereren is boven value aandelen: historisch is het rendement van value significant hoger dan dat van groei. Niet voor elke periode dat je ze vergelijkt maar wel meestal.

    De beste groei-aandelen, in ieder geval in de periode dat ze tot de groep van groei-aandelen mogen behoren, niet daarvoor en niet daarna, geven spectaculaire rendementen. Denk aan de categorie Google (Alphabet) of Apple. Maar voordat men ziet dat het een groei-aandeel is, is de koers natuurlijk al fors gestegen en de waardering heel hoog. En vervolgens kan er op elk moment zomaar een kink in de kabel komen, en dan zijn ze plotseling geen groei-aandeel meer, of gaan zelfs kopje onder.

    Om dicht bij huis te blijven, kijk eens naar de KPN-grafiek na de privatisering: finance.yahoo.com/chart/KPN.AS (kies de max periode). Enorm enthousiasme, gevolgd door een doffe dreun. En dan heb ik het nog niet over de vele aandelen die hier in Amsterdam failliet gegaan zijn, zoals UPC. Al of niet onder verdachte omstandigheden...
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links