Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Space Mountain gevoel

Space Mountain is een van de bekendste attracties van Disneyland Paris. Nietsvermoedende bezoekers worden met stevige gordels vastgesnoerd in een treintje, dat vervolgens het donker wordt ingeschoten om daar met een enorme snelheid superscherpe bochten en loopings te maken.

Shellshocked en lijkbleek kwam ik na mijn eerste (en voorlopig enige) rit uit Space Mountain. Het beheer van de IEX Hypehopper roept datzelfde gevoel op. De tactiek om op alle hypes mee te liften, vertaalt zich in een enorme volatiliteit.

Daar is nog een extra achtbaandimensie bijgekomen met de opname van turbo's in de portefeuille. Doordat er een hefboom op hypes gezet wordt, vertoont de portefeuille nu helemaal het gedrag van een ADHD-er.

De turbo op USG People laat zien hoe hard het kan gaan. Nog geen 24 uur nadat deze positie is ingenomen, bedroeg het rendement al even 20%.

Messen vangen
De opname van de turbo long op USG People gaat lijnrecht in tegen de oude beurswijsheid "probeer nooit een vallend mes te vangen". Volgens ons is USG echter een mes dat veel te vroeg valt. Bij de recessie aan het begin van dit millennium was de uitzendbranche één van de laatste sectoren die onderuit ging.

De koers van Vedior en USG klapte pas halverwege 2002 in elkaar, terwijl de AEX al aan het begin van 2000 onder druk kwam te staan. Bovendien kenmerkt de sector zich door felle correcties van drie à vier maanden, wat volgens ons ook een teken is dat de bodem bereikt is na de fikse daling van de afgelopen maanden.

Bij de halfjaarcijfers hebben de uitzenders al gewaarschuwd voor een afzwakking van het razende groeitempo van de voorgaande jaren. Beleggers reageerden alsof de sector aan de rand van de afgrond stond. Langzaam sijpelt nu het besef door dat het lang niet zo erg is als het lijkt. Op 29 oktober cijfert USG en dan kan de balans opgemaakt worden.


AEX = rode lijn / USG = blauwe lijn

Kippenvel
De kans is klein dat de turbo USG dan nog in de Hypehopper zit. We proberen in te spelen op de bijna onvermijdelijke opleving na de flinke correctie en door te hoppen naar de volgende hype als er een mooie winst is - of als er een nieuw beleggingsidee opborrelt.

Daar komt bij dat de hefboom van sommige posities ons langzaamaan toch een beetje kippenvel bezorgt. Met Intereffect China en turbo longs op Fortis Obam en USG zit ruim een derde van ons virtuele vermogen in beleggingsinstrumenten met een hefboom. Dat levert een prachtrendement op in een goede beurs, maar zorgt voor een flinke underperformance als de markt omslaat.

We zijn dan ook van plan de hefboomposities langzaam af te bouwen naarmate de AEX dichter in de buurt van de vorige top op 560 komt. Of eerder, als we hoogtevrees krijgen of het voor die tijd nodig vinden om op een andere rijdende hypetrein te springen.


Michiel Pekelharing en Peter van Kleef zijn financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde certificaten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.

Peter van Kleef en Michiel Pekelharing zijn financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef & Michiel Pekelharing

Peter van Kleef is na een jarenlang en omvangrijk free lance-verleden neergestreken bij IEX, voornamelijk als beleggingsfondsenbelager en hedge fund-hacker. Van Kleef probeert de vinger te leggen op het succes, maar ook op de haken en ogen aan deze vehikels. Heeft u geld verloren in louche projecten in Costa Rica of Hasta la ...

Meer over Peter van Kleef & Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Peter van Kleef & Michiel Pekelharing

  1. apr '08 Hopper wél naar China 2
  2. jan '08 Fonzig en hopperig 2008 9
  3. jan '06 Vergunningsgekonkel 9

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links