Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Waar blijft die AEX correctie?

TA: Waar blijft die AEX correctie?

De aandelenbeurzen blijven prima op koers. Behoudens tussentijdse dips kunnen we opwaarts blijven kijken. Zoals eerder gemeld zou elke correctie een nieuwe instapkans bieden. 

Waar blijft die pullback?

Op korte termijn zou de AEX een pullback moeten maken waarbij de koers terugzakt richting de oude top van mei rond 537,84. Maar kopers blijven gretig en stappen op elk dipje in. De uitbraak boven top van mei rond 537,84 genereerde een koopsignaal.

Ik zie een lagere top in de RSI, die op vermoeidheid kan duiden. Tussentijdse dips daargelaten, handhaaf ik mijn korte termijn koersdoel in de range 557-564. Het niveau 557 is een berekend koersdoel, het niveau 564 wordt gevormd door de koerstop uit 2007.Lange termijn AEX loeisterk

Op de lange termijn heeft de AEX-index (twee keer) een hogere bodem gevormd boven de koerstoppen uit 2015 rond 506. Derhalve beoordelen we ook deze terugval als geslaagde pullbacks. Bovendien heeft de Nederlandse beurs hiermee het lange termijn stijgende trendkanaal met succes getest. De markt veert snoeihard op, waarbij opvalt dat meerdere aandelen een perfect pullbackscenario laten zien.

Op het plaatje hieronder brak de AEX bij I door de top/weerstand uit 2015, vervolgens werd de beurs twee keer opgevangen door die voormalige top (bij II), tenslotte werd bij III het  laatste signaal gegeven voor een duurzame hervatting van de uptrend. Mijn lange termijn koersdoelen liggen op 609 (topje 2007) en daarna op 703 (top 2000).

Het pullback-scenario op de AEX is kenmerkend voor het sterke technische plaatje. Een pullback is feitelijk de voltooiing van een koopsignaal: eerst breekt een horde (I), vervolgens verandert die horde in een vangnet (II), tenslotte zet de koers een opmars in (III).

Een koopsignaal treedt dus bij I op als de koers door een weerstand breekt. Dit markeert het begin van een nieuwe opwaartse trend. Vervolgens is er eerst een stijging, gevolgd door winstnemingen bij II. Uit onderzoek weten we dat in 80% tot 85 van alle gevallen de koers dan wordt opgevangen rond de oude weerstand, die wordt nieuwe steun. Tenslotte zet de koers de uptrend in (III).

Geldige pullback ABN AMRO

Dit scenario zien we onder andere bij ABN AMRO. Lees verder onder deze grafiek. 1. Wanneer startte ABN AMRO het koopsignaal? I: ABN AMRO brak door de top van 9 augustus op 25,15 (gevormd op 9 augustus). Dat genereerde het eerste deel van het koopsignaal.
 2. Wanneer was de pullback? II: ABN AMRO is na dit koopsignaal hard teruggevallen, maar in deze laatste correctie opgevangen door de voormalige weerstand 25,15. Hiermee is de uitbraak (het koopsignaal) bevestigd en blijft het technische plaatje positief. Er is ruimte vrijgekomen voor een stijging richting 29,00 (berekend koersdoel).
 3. Wanneer is de pullback succesvol afgerond? III: De doorbraak van de laatste koerstop heeft het volledige pullbackscenario voltooid.

De Slimste Belegger 2017

De pullback zal ook een belangrijke rol spelen bij de Slimste Belegger.  Volgende week maandag 30 oktober begint de beurscompetitie Slimste Belegger 2017. Vandaag start de proefweek. In deze blog zal ik toelichten met welke strategieën ik mijn posities in de Slimste Belegger inneem.

Eén van deze beproefde strategieën die ik ook nu weer zal toepassen is de pullback, op deze plaats al vaker besproken. De pullback is gebaseerd op het Tienstappenplan, een handleiding die ik zo'n twintig jaar geleden voor traders heb geschreven.

Uitleg Pullback

De pullback is een fenomenaal sterk en betrouwbaar koopsignaal. Een geldige pullback bestaat altijd uit 3 stappen. Op onderstaande voorbeeldgrafiek is met die drie stappen de overgang van een zijwaartse naar een stijgende trend weergegeven.

 1. Op de voorbeeldgrafiek beweegt de koers eerst tussen 100 en 110. In het voorbeeld wordt rond 110 blijkbaar winst genomen, want de koers valt terug. Stap I: Op het moment dat deze weerstand wordt gebroken is deze verkoopdruk weg. Technisch treedt hiermee het eerste deel van het koopsignaal op. De richting (omhoog) wordt hiermee bepaald.
 2. Nadat de eerste euforie wegebt zullen vaak winstnemingen optreden, waarna de koersen terugvallen. In 80% van alle gevallen zal zo’n correctie opgevangen worden door de voormalige toppen en weerstand rond 110. Stap II: Feitelijk start deze terugval de pullback. Een geldige pullback ontstaat indien de voormalige verkopers (rond V1 en V2 =110) nu als kopers (bij A = K4) in de markt terugkeren. Deze rolwisseling van verkoper naar koper vormt de pullback.
 3. De pullback wordt voltooid zodra de correctieve fase (uitbraak boven B bij stap III) wordt afgerond. Onderzoek toont aan dat een koersdoel berekend kan worden, door de afstand tussen A en B te projecteren boven uitbraakpunt X. In dit voorbeeld kunnen we een koersdoel van 120 berekenen.

Het 10-stappenplan kunt u gratis opvragen door mij via Twitter (@RoyceTostrams) een DM te sturen met uw emailadres.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ABN AMRO BANK N.V.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
205 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
MDJ_0
0
Goh een dow die een beetje rood sluit... goh wat ernstig, Ohohoh...

Is kijken wat die gekkuh Japanners doen, die slaan ook aardig op hol!

Morgen twijfel bij wat partijen op de AEX? Laten we deze week de 520 aantikken, daarna ga ik wel kopen... en neej die dow is rood, maar dit is alles behalve een normale correctie... gewoon 2% op 1 dag is een correctie, notmale ronde winstnemen! Deze bull markt is al dik 8 jaar aan de gang, kunstmatig dankzij de cb’s
Trendfriend2
0
Maandgrafiek Dow is TA gezien tegen de top.
Wanneer krakt de Dow? .......binnenkort dus.

$ucce$ all
JoostVLS
0
Als ik de berichten op het forum doorlees (tijdens het rustig wakker worden) kom ik weer zoveel waarschuwende quotes tegen die een serieuze daling zouden inluiden.
Dan gaat dat dus niet gebeuren.
( we zullen echt wel weer eens 3% zakken maar dan in 1 dag als iedereen dat mist en als we eerst nog 5% omhoog zijn gegaan)

Fijne dag !
Formule1-Fan
0
Gwen88
0
205 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 27 mrt TA: Kopen of verkopen? 671
 2. 26 mrt TA: Engelse beurs oogt zwak 733
 3. 25 mrt TA: Bodemvorming AEX 650

Gerelateerde instrumenten

 1. ABN AMRO BANK N.V. 8,150 27 mrt
  -0,384
  -4,50%
 2. AEX 464,93 27 mrt
  -18,06
  -3,74%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare