Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Wat elke investeerder in olie moet weten

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

 1. 06 jul Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 7
 2. 07 jun Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
 3. 07 apr Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Sustainable 19 oktober 2017 08:36
  Leuk om weer een olie-gerelateerd artikel te lezen.

  Indien de afbouw van voorraden in het huidige tempo door gaat zal de glut in de tweede helft van 2018 verdwijnen. Met het verdwijnen van die buffer zal de olieprijs gevoeliger worden voor geopolitieke en andersoortige verstoringen, met name opwaarts. Bijvoorbeeld een verstoring van de olieproductie in Kirkuk levert nu nog een kleine uitslag op, in de toekomst kan een gelijksoortige verstoring een veel grotere uitslag opleveren. Dat, met de wetenschap dat er veel fragiele evenwichten bestaan in het oliedomein (Iran/US, Nigeria, Libie, Angola, Venezuela), zal mijns inziens tot een volatielere markt leiden.

  De vraag is in hoeverre de shale uit de US in deze gevallen een dempend effect kan hebben. Naast logistieke en downstream beperkingen is ook de reactietijd een issue. Het duurt zo'n 3 a 6 maanden voordat shale kan anticiperen op wijzigingen in de behoefte, ondanks de grote hoeveelheid DUC's . De swing producer Saoudi Arabie kon en kan bij wijze van spreken instantly de productie laten toenemen met een druk op de knop en heeft baat bij price spikes in spotprijzen. Daarentegen voor shale is het minder aannemelijk dat een tijdelijke verstoring (en prijsstijging) zal resulteren in een structurele investering in putten, ondanks de relatief kortere time to market dan bij de grotere projecten. Natuurlijk zouden de shale producers toekomstige productie kunnen hedgen, maar ze zijn hierbij afhankelijk van de futurescurve. Bij een verder evenwicht zal deze een grotere mate van backwardation gaan vertonen. Daarnaast is het klimaat voor de shale producers veranderd. Waar het tot 2015 alleen maar om groei ging is er een toenemende druk vanuit de financiële markt op winstgevendheid.

  Al met al verwacht ik dat door deze onzekerheid de olieprijs in de tweede helft van 2018 al verder zal gaan oplopen, nog voordat een prijsstijging zichtbaar zal worden in 2019-2020 vanwege een eventueel tekort aan olie door de beperkte investering in grote projecten.
 2. forum rang 5 Ronald Engels 20 oktober 2017 00:52
  Jilles, uitstekende informatie, heb echter reeds voorgesorteerd en ben ruwweg 3 maanden geleden voor 25 % totale beleggingen terug in olie, gas en Canadian tarsands gestapt met veel succes voorlopig.

  Ter info: had in december 2012 conform mijn persoonlijke olie en gas supply en demand trends reeds min of meer voorzien dat prijs WTI in begin 2018 rond de 60 USD/barrel zou moeten zijn, en Brent op 65 USD/barrel. Was helaas toen onvoorbereid op de WTI prijs stijging tot ruwweg 120 USD, gevolgd door de daling tot ruwweg 30 USD.

  Je moet de energie, olie en gas markt dagelijks nauwkeurig volgen met kennis van zaken en hierop een visie baseren, wil je niet hopeloos het schip in gaan.

  Met dank voor je informatie, ik zelf ben een gepensioneerd commissioning en productie manager Raffinaderij, Petrochemie en Polymeer Plants, wereldwijd, soms concurrent van Shell.
 3. [verwijderd] 6 november 2017 02:02
  U verslag gaat over een wedstrijd tussen klimaat en schoorvoetende investeerders en niks over formatie performance en geld terug op investering.
  U gebruikt het woord 'moet' als enige ander Nederlandse inboorling die 'mismoedig' of negativiteit vermijd en desnoods discrimineert om in a permanente Utopie van geluk denkend te kunnen zijn. Kortom geloof-waanzin maar dan de klimaat-kerk, gerechtelijk: men 'moet' niks.
  Formatie performance is zoals een fles vonkelwijn die je open maakt: spuit krachtig voor een paar secondes en stimuleert productie door te schenken. Het spuiten volgt een afgaande exponentieel kracht curve met een halfleven van ongeveer twee jaar. De diepe gas lagen heeft kraken nodig om te schenken en de ondiepe dikke stroop olie lage gebruiken stoom of verdunning middel. Dit alles heeft geld nodig waar velen landen zich in de schulden zetten die groter zijn dan wat Moeder Aarde bestaat. Nu is het een wederijver tussen contant stroom naar schulden wat wiskundig een rechte lijn scheef altijd naar boven en een afgaande gespuit van een champagne fles, dus investeerders zitten nu in de helft wat ze kunnen krijgen.
  Het zal worden: of rente omhoog en schulden omlaag of geld jatten van mijn Oma.
 4. [verwijderd] 14 november 2017 04:34
  4de kwartier 2017: Aanbod 98.36 miljoen vaten per dag, vraag 97.88 en productie 80.85??? . Zo'n 17 miljoen vaten kort tegen 700 barrels per boortoren. Dus zo'n 24 duizend boortorens moet er aangesleept worden voor productie stabilisatie. Dit jaar was zo'n 100 boortorens. Het schiet op.
  Olie wordt gebruikt om gratis rente op schuld te betalen, De FED wilt van zijn 4.5 triljoen schuld af en dat is ongeveer gelijk aan 90 biljoen vaten met een rente van 0.01 % = 900 miljoen vaten. VSA productie = zo'n 9 miljoen per dag dus 100 dagen niet rijden om gewoon rente te betalen. Nu wilt de FED de rente omhoog zetten naar twee en mijn Oma der pensioen naar 7 en zakelijk risico 15%.
  Bevolking van ongeveer 400 miljoen zuipt ongeveer 9 miljoen per dag.
  Het lijkt het gaat Amerika gewoon niet lukken om hun huidige beleid van leningen en rente met energie te betalen want der is geen gewoon geen belang of interesse om zoveel te kunnen ontvangen. Of de ontvangende land moet 100 dagen meer rijden en om 465 dagen in een jaar te gaan rijden zie ik ook niet zitten want der zit maar 365 dagen in een jaar en de vraag en aanbod in de ontvangende land zit vanwege de belasting spelregels; muurvast.
 5. [verwijderd] 15 november 2017 13:44
  De schulden markt is 1-en-al verwarring. De schroot-schulden zitten in een ballon van 10% denken ze, olieschulden zijn te duur maar opkomende markt regering schulden grootste vertrouwen die in lokale munt zo' 10% geeft. Dus landen die olie produceren heeft men geen vertrouwen in hun bonden, dat maakt Venezuela en Amerika maatjes, dus, dus vertrouwen in schroot zolang het niet met olie heeft te doen. En landen die hun handel reserves in Yuan willen uitdrukken trekken veel buitenlandse schulden aan. Niet vergeten Zimbabwe die met het dollar structuur meespeelt en nu in een regering onthoofding proces zit. Dus naar mijn's inzien: als investeerder blijft met je takken van de olie en dollar af of; investeer nu met goedkope geld snel in een frek&krek djop, produceer in en tank om het later voor een duurder munt te verkopen.
  Opslag ruimte Saldanahbaai moeten ze binnen een maand oprotten met 10 miljoen vaten die voor 28 verkocht was, of was het nou tegen 3 dollar per vat zo'n 20 jaar terug toen gekocht voor 35 en het is nog steeds dezelfde olie???
  Dit voor uw informatie, niks moeten.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links