Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASML maakt het héél spannend

ASML maakt het héél spannend

 

Vandaag is er taart bij ASML en hopelijk morgen weer,

 

 

Dit plaatje gaf ik u zondag al in mijn vooruitblik

 

 

Ik zoom nu nog even snel in op de afgelopen tien jaar. Helaas, de omzet per aandeel gaat niet verder dan 2016 in Datastream. Klik voor groot.

  • Oranje: koers
  • Blauw: winst per aandeel
  • Rood: omzet per aandeel
  • Groen: dividend per aandeel
  • Paars: huidige koerswinstverhouding

 

 

Hoe duur of goedkoop is duur?

Waarom dit plaatje? Ik hoor u al namelijk hardop denken: wordt ASML niet veel te duur? Kan, hoeft niet. Ik geef het eerlijk toe. Een paar jaar geleden – zo rond 30 à 40 euro – schreef ik al dat ASML erg prijzig begon te worden. U ziet het aan de grafiek, de koerswinstverhouding is vergelijkbaar met... Nu.

En toch kon er in die tijd nog ruim 100 euro bij op het koersenbord. Sorry! De verklaring is simpel: winst en omzet zijn werkelijk geëxplodeerd in die tijd, omdat er bijvoorbeeld anno nu nog maar weinig dingen (met een stekker er aan) worden gemaakt waarin géén chips zitten. De ASML-machines maken die dingen.

Bovendien zat ASML zelf niet stil en verkoopt ze intussen voor ruim 100 miljoen euro per stuk haar gloednieuwe EUV-machines, een technologie waar iedereen meer dan duizelig van wordt. Dat verhaal kent u en die hard stijgende winst en omzet is de reden dat het aandeel nu duur oogt op basis van de huidige cijfers.

Zelf hoopt het bedrijf in 2020 8 euro per aandeel te verdienen. Ja, eens keert de wal dit schip in een recessie, een bearmarket of nog grotere ellende, natuurlijk. Vertel ASML wat. Nog in 2009 lag het bedrijf op apegapen, want het orderboek was toen geheel leeg. Een deel van het personeel zat in een tijdelijk ww-regeling.

Vooralsnog is het houwwe zo die gaat. BNP Paribas plakt er zelfs koersdoel 200 euro op. U ziet dat als àlle lijntjes in de grafiek nog een paar jaar in dezelfde richting doorschuiven, die score sneller op het bord kan staan dan u denkt. Als het hélémaal mis gaat is er na een lange, bange rit naar uiteindelijk steun op 5,95 euro.

Dat is de bodem uit 2002. Grapje! Hopelijk... Tot slot geef ik nog uit Reuters de koersreacties na zeven dagen op KW-cijfers van ASML. Succes. 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links