Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tien keer over de kop

Tien keer over de kop

 

Tenbaggers, geweldige term waarmee u indruk kunt maken in de kroeg. Dit weekend ben ik begonnen in het boek One Up On Wall Street van de legendarische fondsmanager Peter Lynch. In zijn tijd bij Fidelity rendeerde zijn Magellan Fund 29,2% per jaar gemiddeld en groeiden de assets under management van 18 miljoen naar 14 miljard dollar.

In het boek beschrijft hij de tenbagger. Dat is een aandeel dat in een bullmarket tien keer over de kop gaat. Een aandeel dat 100 keer over de kop gaat is dan weer een hundredbagger en zo kunt u eindeloos vartiaties maken. De term bagger komt uit de honkbalwereld, want een fourbagger is een home run.

In de VS zijn er de bekende namen: Netflix, Amazon, Nvidia, Apple, Amazon enzovoorts. Maar nu de huiskamervraag: welke Nederlandse tenbaggers zitten er in de AEX, AMX en AScX? Het zijn er vijf en u bent erbij als u ze niet kent.

Aalberts

Eerste aandeel dat ik bekijk is meteen raak. Tech en biotech had ik nog wel aan zien komen, maar een defensief dividendaandeel dat dik tien keer over de kop gaat deze bullmarket? Dat terwijl de winst per aandeel pak 'm beet vier á vijf keer over de kop ging. Ik haal uit Arend Jan's stuk over Aalberts een quote van de oprichter Jan Aalberts:

Onze omzet was op een geven moment eenderde lager
Onze koers was met driekwart afgenomen
Dat is te veel, dacht ik bij mijzelf
Ik kocht toen bij

Ik ben benieuwd hoe Jan Aalberts er nu tegenaan kijkt met een koers die tien keer over kop is gegaan, maar de winst per aandeel slechts vijf keer.

 

Grafiek Aalberts 10 jaar
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

ASML

Een aandeel waarbij ik het niet hoefde te checken of het een tenbagger is, maar het van tevoren al zeker wist. ASML uiteraard, bij Philips zitten ze nu jaloers naar de grafiek mee te kijken. Het grappige is wel dat ASML op 30 euro ook al duur gevonden werd, waarschijnlijk op een tientje ook al. Toen moest het personeel met overheidsgeld aan het werk gehouden worden. Inmiddels is het de trots van de Nederlandse technologische industrie.

 

Grafiek ASML 10 jaar
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Galapagos

Niet een tenbagger, maar een twentyeightbagger. Ook het enige biotechfonds dat in dit blog voorkomt, dus dat verklap ik alvast:

 

Grafiek Galapagos 10 jaar
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

ASMI

Net aan welliswaar, maar wel ruim 1000% gestegen. Met ASMI opnieuw een semiconductor die zo'n enorme stijging heeft laten zien.  

 

Grafiek ASMI 10 jaar
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Besi

Niet Eindhoven, Veldhoven of Nootdorp, maar Duiven de Gêkste! Maarliefst 57 keer over de kop. Ik ga het nog gekker maken: u kreeg van Besi vorig jaar meer dividend per aandeel uitgekeerd (1,20), dan de prijs van een aandeel in maart 2009 (1,05 euro).

 

Grafiek ASMI 10 jaar
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Echte bagger 

Dan zijn er ook nog vier aandelen uit de AEX en AMX die zelfs onder de bodem uit 2009 staan. Welke denkt u dat dat zijn? Arend Jan is het bewijs, ik had ze alle vier goed :-)

  • ArcelorMittal
  • KPN
  • PostNL
  • Fugro


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belegde boterham 16 oktober 2017 18:10
    Het is maar hoe je rekent Nick,

    Als je vanaf jaren 90 aandelen Flippen in porto had en je braaf je FLippen en de Spin-offs aan zou houden, was je spekkoper... ;)

    Ps je gokje vorig jaar op Nvidia nog goed uitgekomen? Zit long sinds dezelfde periode (7-10-2016) en mag niet klagen.

    Hoop dat je een mooie winst hebt verzilverd!
  2. [verwijderd] 16 oktober 2017 20:00
    Goedenavond Belegde boterham,

    Ja, als u zo kijkt heeft een goed punt. Zo zijn er namelijk wel meer Nederlandse aandelen die 1000% zijn gestegen.

    Met Nvidia heb ik een leuke winst behaald. Veel te vroeg verkocht op $135, maar ik kan er altijd weer opnieuw in. Ben benieuwd naar de cijfers en de koersreactie daarop dit kwartaal.

    Groet Nick
  3. Belegde boterham 16 oktober 2017 20:03
    quote:

    IEXNick schreef op 16 oktober 2017 20:00:

    Goedenavond Belegde boterham,

    Ja, als u zo kijkt heeft een goed punt. Zo zijn er namelijk wel meer Nederlandse aandelen die 1000% zijn gestegen.

    Met Nvidia heb ik een leuke winst behaald. Veel te vroeg verkocht op $135, maar ik kan er altijd weer opnieuw in. Ben benieuwd naar de cijfers en de koersreactie daarop dit kwartaal.

    Groet Nick
    Goed om te lezen! Ben zelf blijven zitten, maar het ging wel erg hard. Heb rond dat niveau ook getwijfeld een deel te verkopen. We zullen zien dit Q.

    Succes met de volgende trades!
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links