Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: AEX naar 1000 punten

TA: AEX naar 1000 punten

Hoewel ik mij in deze blog dagelijks vaak bezighoud met het kortetermijnverloop van beurzen, is de langetermijnbeoordeling van een trend eigenlijk veel belangrijker. Hoe verder je terugkijkt hoe beter.

Beleggen is vooral voor de lange termijn. Daarvoor heb je een methode (TA), een visie (AEX naar 1000) en een plan van aanpak (buy the dips) in je gereedschapskist.

In deze blog wil ik in het bijzonder ingaan op de meerjarige, dus ultralange termijn, ontwikkelingen van de Nederlandse beurs. Ik heb al eerder voor de AEX een koersdoel van 1000 punten gegeven, op basis van een beleggingshorizon van vier tot zeven jaar.

Dit koersdoel geldt nog steeds. Vragen over deze visie kunt u stellen op Twitter (@RoyceTostrams), deze zullen direct door mij en mijn team beantwoord worden.

Veel sterke signalen

Bij de AEX zijn in de afgelopen jaren veel sterke signalen opgetreden. Voor langere tijd wijst dit op positieve ontwikkelingen. Hieronder geef ik een technische beoordeling waarin ik meerdere jaren, mogelijk tot 2024, vooruit kijk.

Op de langetermijngrafiek heeft de AEX rond 506,05 een hogere bodem gevormd bij pijl B. Omdat deze bodem boven de koerstoppen uit 2015 ligt, kwalificeer ik die correctie als een geslaagde pullback. Bovendien is deze terugval rond de toppenlijn C-C’ uit 2000 opgevangen.

De Nederlandse beurs heeft hiermee oude langetermijnkoopsignalen gevalideerd. In de afgelopen weken heeft de AEX-index tenslotte de laatste top rond 537,84 gebroken en de opwaartse trend hervat. Daarmee is de langetermijnkoopconditie voltooid.

Veel eerder al, in 2016, had de AEX ook al een perfecte pullback gevormd; de hogere bodem rond 378 (rode pijl bij A), bevestigt de uitbraak door de toppen van 2011, rond 374 (bij X). Een pullback is een technisch koerspatroon op een aandelenindex, dat bij belangrijke draaipunten in de economie voorkomt. Hieronder wordt de pullback toegelicht.

De pullback in 2016 viel samen met meerdere sterke technische signalen op andere Europese beurzen, dat bevestigde indertijd dat de Europese economie steeds meer op stoom kwam. Ook heeft de AEX de dalende toppenlijn uit 2000 gebroken, wat eveneens op een verbetering in het technische plaatje duidt.Zes positieve signalen

Op bovenstaande grafiek zijn in de afgelopen 2,5 jaar meedere positieve en uitermate sterke signalen opgetreden. Technisch completeren deze signalen de langetermijnkoopconditie van de AEX.

Deze zes signalen zijn:

  1. Uitbraak boven de toppen van 2011 rond 374 bij X.
  2. Hogere bodem bij A (pullback) die signaal 1 bevestigt.
  3. Uitbraak bij Y boven de dalende toppenlijn uit 2000.
  4. Uitbraak boven de top uit 2015 rond 510 (P).
  5. Hogere bodem bij B (pullback) die signaal 3 bevestigt.
  6. Tenslotte de uitbraak boven de top 537,84, waarmee de langetermijnkoopconditie is bevestigd.


Zoals ik hierboven heb aangegeven is de technische conditie van de Nederlandse beurs voor lange termijn ten positieve gekanteld. Deze signalen wijzen op een zeer belangrijke positieve omslag in het sentiment.

Ten eerste is een patroon van structurele winstnemingen voorbij, na de top uit 2000 rond 703, is in 2007 een lagere top gevormd rond 564, gevolgd door een nog lagere top rond 537. Deze 13-jarige fase (van zijwaarts koersverloop) is dus definitief voorbij en afgesloten.

Hiermee laat de AEX een zeer turbulent en dynamisch decennium achter zich. In deze vlakke golfbeweging zat de top van de dotcom-crisis in 2000 (703) en het uitbreken van de financiële crisis in 2007 (564). Ook trad in 2015 een pullback op, die het einde van de 2007-crisis aangaf, alsmede de start van de wederopstanding van de aandelenmarkt. 

Buy the dips

Ook op wat kortere termijn beginnen de markten na een kwakkelzomer eindelijk te anticiperen op een sterke economie. Wellicht zullen de markten ook een periode met hogere inflatie inprijzen. De AEX heeft de afgelopen twee jaar met de hogere koersbodems (409, 436, 476 en 506) aangegeven dat beleggers op steeds hogere niveaus (bij) kopen.

Op korte termijn houden we 564 (koerstop uit 2007) als eerste koersdoel aan, als 12-maands koersdoel geldt 609 (top 2001), het 24-maands koersdoel ligt rond 703. Het meerjarige koersdoel tenslotte ligt rond 1000. In dit scenario houd ik vast aan mijn plan van aanpak: Buy the dips.

Zijn er dan geen risico's?

Wat zijn de bedreigingen voor bovenstaand scenario? Economische ontwikkelingen vinden niet lineair plaats maar in golfbewegingen. Tussen nu en pakweg 2024 zou er een economische terugval kunnen plaatsvinden, waarop financiële markten met koersdalingen zullen reageren. Een andere mogelijke bron van onzekerheid kan de onvoorspelbaarheid van de nieuwe Amerikaanse president zijn.

Echter het langetermijnkoersverloop en de daarmee samenhangende macro-economische ontwikkelingen, wijzen erop dat de aandelenbeurzen wel een deukje kunnen hebben.

Technisch zou een correctie van 20% geen schade toebrengen aan het positieve technische beeld van de grotere westerse aandelenbeurzen. Alleen een daling van de AEX onder de februaribodem van vorig jaar rond 378 (bodem A), zou de positieve langetermijnvooruitzichten schaden. Elke correctie boven dat niveau mag als een instapkans beschouwd worden. Overigens geldt een sterk vangnet rond 506, waarmee het risico in eerste instantie beperkt is tot minder dan 7%.

Uitleg pullback

Een geldige pullback kan alleen in liquide markten als richtinggevend koerspatroon optreden. Op onderstaande voorbeeldgrafiek is in drie stappen de overgang van een zijwaarts naar een stijgend koersverloop weergegeven.

Eerst beweegt de koers een tijdlang tussen 80 en 100. In de aanloop naar een pullback scenario zijn de toppen altijd belangrijk, want deze vertegenwoordigen verkoopdruk. In de voorbeeldgrafiek wordt bij de lijn rond 100 blijkbaar steeds winst genomen, want de koers valt een aantal keer terug. Op het moment dat deze weerstand wordt gebroken is deze verkoopdruk weg. Technisch treedt hiermee een koopsignaal op.

Dit is de eerste stap van de pullback, de richting (omhoog) wordt hiermee bepaald. Nadat de eerste euforie wegebt zullen vaak winstnemingen optreden, waarna de koersen terugvallen. In 80% van alle gevallen zal zo’n correctie opgevangen worden door de voormalige toppen en weerstand rond 100.

Een geldige pullback ontstaat indien de voormalige verkopers (rond B=100) nu als kopers (bij 2) in de markt terugkeren. De rolwisseling van verkoper naar koper vormt de pullback.

De pullback wordt voltooid zodra de correctieve fase (bij 3) wordt afgerond. Onderzoek toont aan dat een koersdoel berekend kan worden, door de afstand tussen A en B te projecteren boven het uitbraakpunt. In dit voorbeeld kunnen we een koersdoel van 120 berekenen.

 


 Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
266 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Formule1-Fan
0
gaat precies zoals voorspeld weer, vrijdag duur sh lokke en gam doen maandag.
hier ook een hype bezig.
Formule1-Fan
0
in eindhoven regen.voorspelling was zon en 25 graad.

wat houd in: bij reset om 0000 zag ik in zwart -1.10% opening bij fruts en gelijk 0,01% groen.
debackdoorman
0
[quote alias=Formule1-Fan id=10340869 date=201710160638]
in eindhoven regen.voorspelling was zon en 25 graad.

ze wisten meer
Now U See Me!
0
quote:

amarillus1969 schreef op 16 okt 2017:


nog een minuut.... wordt het klein stapje groen of lekker donker groen morgen?


Reken je zelf maar rijk..

Het is makkelijker (voor Banken oa.ECB/FED) om mensen financieel op te lichten..

Dan dat je ze verteld dat ze financieel Opgelicht zijn!!

Ik maak mij géén Illusies meer :(

Now U See Me!
0
Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (546,21)?
Stemmen is mogelijk tot 10:00
Hoger 81,82%
Lager 18,18%

Het zal mij benieuwen wanneer de nieuwe werkelijkheid begint:
Hoger 99,99 %
Lager 00,01 %
opa
0
quote:

John H schreef op 15 okt 2017 om 18:00:


als jullie je afvragen waar ik ben. ik zit op forex forums tegenwoordig :) goed weekend nog. ciao.


Overloper :)
266 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: AEX

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 08:15 TA: Nieuwe All-time-highs op Wal... 93
  2. 12 jul TA: Olieprijs door het dak 223
  3. 11 jul TA: VS blijft sterk 98

Gesponsorde links