Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: AEX naar 1000 punten

TA: AEX naar 1000 punten

Hoewel ik mij in deze blog dagelijks vaak bezighoud met het kortetermijnverloop van beurzen, is de langetermijnbeoordeling van een trend eigenlijk veel belangrijker. Hoe verder je terugkijkt hoe beter.

Beleggen is vooral voor de lange termijn. Daarvoor heb je een methode (TA), een visie (AEX naar 1000) en een plan van aanpak (buy the dips) in je gereedschapskist.

In deze blog wil ik in het bijzonder ingaan op de meerjarige, dus ultralange termijn, ontwikkelingen van de Nederlandse beurs. Ik heb al eerder voor de AEX een koersdoel van 1000 punten gegeven, op basis van een beleggingshorizon van vier tot zeven jaar.

Dit koersdoel geldt nog steeds. Vragen over deze visie kunt u stellen op Twitter (@RoyceTostrams), deze zullen direct door mij en mijn team beantwoord worden.

Veel sterke signalen

Bij de AEX zijn in de afgelopen jaren veel sterke signalen opgetreden. Voor langere tijd wijst dit op positieve ontwikkelingen. Hieronder geef ik een technische beoordeling waarin ik meerdere jaren, mogelijk tot 2024, vooruit kijk.

Op de langetermijngrafiek heeft de AEX rond 506,05 een hogere bodem gevormd bij pijl B. Omdat deze bodem boven de koerstoppen uit 2015 ligt, kwalificeer ik die correctie als een geslaagde pullback. Bovendien is deze terugval rond de toppenlijn C-C’ uit 2000 opgevangen.

De Nederlandse beurs heeft hiermee oude langetermijnkoopsignalen gevalideerd. In de afgelopen weken heeft de AEX-index tenslotte de laatste top rond 537,84 gebroken en de opwaartse trend hervat. Daarmee is de langetermijnkoopconditie voltooid.

Veel eerder al, in 2016, had de AEX ook al een perfecte pullback gevormd; de hogere bodem rond 378 (rode pijl bij A), bevestigt de uitbraak door de toppen van 2011, rond 374 (bij X). Een pullback is een technisch koerspatroon op een aandelenindex, dat bij belangrijke draaipunten in de economie voorkomt. Hieronder wordt de pullback toegelicht.

De pullback in 2016 viel samen met meerdere sterke technische signalen op andere Europese beurzen, dat bevestigde indertijd dat de Europese economie steeds meer op stoom kwam. Ook heeft de AEX de dalende toppenlijn uit 2000 gebroken, wat eveneens op een verbetering in het technische plaatje duidt.Zes positieve signalen

Op bovenstaande grafiek zijn in de afgelopen 2,5 jaar meedere positieve en uitermate sterke signalen opgetreden. Technisch completeren deze signalen de langetermijnkoopconditie van de AEX.

Deze zes signalen zijn:

 1. Uitbraak boven de toppen van 2011 rond 374 bij X.
 2. Hogere bodem bij A (pullback) die signaal 1 bevestigt.
 3. Uitbraak bij Y boven de dalende toppenlijn uit 2000.
 4. Uitbraak boven de top uit 2015 rond 510 (P).
 5. Hogere bodem bij B (pullback) die signaal 3 bevestigt.
 6. Tenslotte de uitbraak boven de top 537,84, waarmee de langetermijnkoopconditie is bevestigd.


Zoals ik hierboven heb aangegeven is de technische conditie van de Nederlandse beurs voor lange termijn ten positieve gekanteld. Deze signalen wijzen op een zeer belangrijke positieve omslag in het sentiment.

Ten eerste is een patroon van structurele winstnemingen voorbij, na de top uit 2000 rond 703, is in 2007 een lagere top gevormd rond 564, gevolgd door een nog lagere top rond 537. Deze 13-jarige fase (van zijwaarts koersverloop) is dus definitief voorbij en afgesloten.

Hiermee laat de AEX een zeer turbulent en dynamisch decennium achter zich. In deze vlakke golfbeweging zat de top van de dotcom-crisis in 2000 (703) en het uitbreken van de financiële crisis in 2007 (564). Ook trad in 2015 een pullback op, die het einde van de 2007-crisis aangaf, alsmede de start van de wederopstanding van de aandelenmarkt. 

Buy the dips

Ook op wat kortere termijn beginnen de markten na een kwakkelzomer eindelijk te anticiperen op een sterke economie. Wellicht zullen de markten ook een periode met hogere inflatie inprijzen. De AEX heeft de afgelopen twee jaar met de hogere koersbodems (409, 436, 476 en 506) aangegeven dat beleggers op steeds hogere niveaus (bij) kopen.

Op korte termijn houden we 564 (koerstop uit 2007) als eerste koersdoel aan, als 12-maands koersdoel geldt 609 (top 2001), het 24-maands koersdoel ligt rond 703. Het meerjarige koersdoel tenslotte ligt rond 1000. In dit scenario houd ik vast aan mijn plan van aanpak: Buy the dips.

Zijn er dan geen risico's?

Wat zijn de bedreigingen voor bovenstaand scenario? Economische ontwikkelingen vinden niet lineair plaats maar in golfbewegingen. Tussen nu en pakweg 2024 zou er een economische terugval kunnen plaatsvinden, waarop financiële markten met koersdalingen zullen reageren. Een andere mogelijke bron van onzekerheid kan de onvoorspelbaarheid van de nieuwe Amerikaanse president zijn.

Echter het langetermijnkoersverloop en de daarmee samenhangende macro-economische ontwikkelingen, wijzen erop dat de aandelenbeurzen wel een deukje kunnen hebben.

Technisch zou een correctie van 20% geen schade toebrengen aan het positieve technische beeld van de grotere westerse aandelenbeurzen. Alleen een daling van de AEX onder de februaribodem van vorig jaar rond 378 (bodem A), zou de positieve langetermijnvooruitzichten schaden. Elke correctie boven dat niveau mag als een instapkans beschouwd worden. Overigens geldt een sterk vangnet rond 506, waarmee het risico in eerste instantie beperkt is tot minder dan 7%.

Uitleg pullback

Een geldige pullback kan alleen in liquide markten als richtinggevend koerspatroon optreden. Op onderstaande voorbeeldgrafiek is in drie stappen de overgang van een zijwaarts naar een stijgend koersverloop weergegeven.

Eerst beweegt de koers een tijdlang tussen 80 en 100. In de aanloop naar een pullback scenario zijn de toppen altijd belangrijk, want deze vertegenwoordigen verkoopdruk. In de voorbeeldgrafiek wordt bij de lijn rond 100 blijkbaar steeds winst genomen, want de koers valt een aantal keer terug. Op het moment dat deze weerstand wordt gebroken is deze verkoopdruk weg. Technisch treedt hiermee een koopsignaal op.

Dit is de eerste stap van de pullback, de richting (omhoog) wordt hiermee bepaald. Nadat de eerste euforie wegebt zullen vaak winstnemingen optreden, waarna de koersen terugvallen. In 80% van alle gevallen zal zo’n correctie opgevangen worden door de voormalige toppen en weerstand rond 100.

Een geldige pullback ontstaat indien de voormalige verkopers (rond B=100) nu als kopers (bij 2) in de markt terugkeren. De rolwisseling van verkoper naar koper vormt de pullback.

De pullback wordt voltooid zodra de correctieve fase (bij 3) wordt afgerond. Onderzoek toont aan dat een koersdoel berekend kan worden, door de afstand tussen A en B te projecteren boven het uitbraakpunt. In dit voorbeeld kunnen we een koersdoel van 120 berekenen.

 


 


tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 13 aug TA: Banken leven op 141
 2. 12 aug TA: Opmars AEX strandt 286
 3. 11 aug TA: Olie nog niet uit de kou 227

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
266 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Gwen88 13 oktober 2017 08:37
  1.000? Dolletjes en daarna run if you can?
  Inflatie vliegt omhoog aankomende tijd ivm. grondstoffenrun. De ZZP-ers verhogen al hun tarieven (en terecht)Ben benieuwd of loonstijgingen nog toepasbaar zijn ivm. concurrentie tov. Azië. Productieverhuizing en robotisering komen daarbij.
  Huizenmarkt op slot. Rentes moeten omhoog. Vanaf 560 kijk ik lekker toe en verbaas mij.
 2. forum rang 5 The Entrepreneur 13 oktober 2017 08:55
  quote:

  ONN schreef op 13 oktober 2017 08:49:


  Hoe lang voorspel je die 1000 nou al Royce ? Een jaar of 20 ?


  Oudste 1000-punten voorspelling van hem kon ik geloof ik terugvinden uit 2000, dus bijna het "meeste-dromen-zijn-bedrog" jubileum ;)
  Die "1000-punten" uitspraak, was elke keer een perfect short-moment. Evenals de "80-punten" uitspraak een perfect long-moment was.

  Overdrijvingsfase he
 3. forum rang 5 The Entrepreneur 13 oktober 2017 08:58
  quote:

  Reigâh schreef op 13 oktober 2017 08:52:


  Kappuh Nah, met dat Royce bashen. Kan hij het helpen dat we eens de 1.000 gaan aantikken? Tussendoor zullen de beren het al scalpend met de kruimels moeten doen.  Zeer fideel Reigah, dat je voor hem opkomt. Een nobele ridder ben je! :)
266 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: AEX

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 569,95 13 aug
  -5,11
  -0,89%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare