Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Takeaway +5% en +5%

Takeaway +5% en +5%

 

Takeaway verhoogt volgend jaar haar commissies aan (bezorg)restaurants gemiddeld met ongeveer 5%. Dat vertelde CEO Jitse Groen vanochtend in BNR Zaken Doen. Hier luistert u dat interview van een minuut of vijf vanaf 10:45 uur terug. Groen denkt niet dat de restaurants dit aan de consument doorberekenen?!

De bedrijven kijken meer naar de gemiddeld 34% omzetgroei die ze dankzij ons halen, dan aan onze prijsverhogingen, aldus de topman. Verder gaf hij geen nadere duiding van de KW3-update van vanochtend, waarin eigenlijk alleen omzetgroei staat. Wel bleef hij staan achter de eerder afgegeven verwachtingen. 

Goed, de koers gaat lekker en nog op hoge omzet ook. Kortom, de beurs is blij met de KW3-update van Takeaway met inderdaad dit jaar een ordergroei van 42%. De onderneming stelt marktleider te zijn in Nederland, België, Oostenrijk, Polen én Duitsland, uiteraard de belangrijkste markt en grootste slagveld.      

de overwinning is echter nog niet binnen gelet op de verhoogde marketinginspanningen die het bedrijf zegt te gaan doen? Martin Crum zegt hier in IEX Premium over: 

De slag in Duitsland is nog niet gestreden, zoveel maakt de trading update wel duidelijk. Er zal meer moeten worden geïnvesteerd om het marktleiderschap te verkrijgen, danwel te behouden. 

 

 

Fantasie

Ga nog niet op winst per aandeel rekenen, want Groen zei net - en noemde zijn bedrijf ook groeiaandeel - dat Takeaway nog maar 10 miljoen klanten heeft op een bevolking van 155 miljoen in deze landen. Met andere woorden, de (marketing)kosten gaan voorlopig nog wel even voor de baten uit.

OK, het bedrijf zit naar eigen zeggen op schema en wat voor koers hoort hier dan bij? Dat is altijd lastig bij een groeiaandeel dat verlies maakt, fundamentele sommen zijn dan  moeilijk te maken. Bovendien kan het nog alle kanten uit: Takeaway kan een lucratieve alleenheerser worden, maar ook in vergetelheid raken.

Dat is tegelijkertijd de fantasie in en het risico van het aandeel. De grafiek sinds de beursgang van Takeaway is duidelijk: de beurs gelooft in de onderneming van Groen & Co, maar het is wel typisch zo'n event-driven aandeel. Stilte en stilstand tussen de persberichten, cijfers en andere reuring door. De top is 41,26 euro.  

Intussen is er vandaag ook het bericht dat HelloFresh naar de beurs gaat. Helaas, wordt het Frankfurt en niet Amsterdam, omdat grootaandeelhouder Rocket Internet zo beslist. Jammer, want Takeaway en ook andere groeiaandelen als Galapagos, TomTom et cetera maken duidelijk dat hier animo voor is op het Damrak. 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. MartijnN1932 10 oktober 2017 12:17
    Nou als ze de commissie verhogen met meer dan 5% dan denk ik niet dat de bedrijven alleen kijken naar de omzet groei die ze behalen.

    Immers leuk om meer omzet te draaien maar als je kosten te hoog worden valt je winst weg..

    Wat heb je dan aan meer omzet??
    Doet me altijd weer denken aan de bakker A en de bakker B
    bakker A ik moet mijn prijs verlagen en meer filialen hebben dan draai ik meer omzet.. Bakker B ik zorg voor kwaliteit en houd het bij mijn bedrijf en zorg voor een goede klantbasis die meer willen betalen voor een kwaliteitsproduct

    Bakker A maakt inderdaad 150% meer omzet dan bakker B
    Echter de marges van Bakker B zij 55% en die van Bakker A 35%

    Bakker A heeft een beperkt loon en kan niet sparen voor zijn pensioen.
    Bakker B kan herinvesteren in zijn bedrijf zonder teveel schulden aan te gaan en houd geld over voor zijn pensioen..

    succes TakeAway, vooral doorgaan voor je het weet bezorgen we gewoon zelf weer..
  2. forum rang 6 rene66 10 oktober 2017 12:27
    Ik zou ook als ondernemer snel klaar zijn met de heer Groen. Een 5% verhoging is niet niks. Wellicht het jaar erop misschien nog eens 5%. Je kan ook teveel vragen op een bepaald moment.

    Ik hoop dat de horecabedrijven zelf gaan komen met een goed alternatief en dan is het snel einde TakeAway.
  3. Met Effekt 11 oktober 2017 09:23
    quote:

    rene66 schreef op 10 oktober 2017 12:27:

    Ik zou ook als ondernemer snel klaar zijn met de heer Groen. Een 5% verhoging is niet niks. Wellicht het jaar erop misschien nog eens 5%. Je kan ook teveel vragen op een bepaald moment.

    Ik hoop dat de horecabedrijven zelf gaan komen met een goed alternatief en dan is het snel einde TakeAway.
    Of 5% een probleem is ligt aan de hoogte van de kosten die Takeaway nu vraagt. Als dat bv 1% van de verkooppprijs is, dan wordt het produkt 0,05% duurder en is waarschijnlijk geen probleem. Als het 20% is dan wordt het produkt 1% duurder, dat kan zichtbaar zijn als de marges klein zijn ook omdat er al veel (die 20%) verdween.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links