Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Warren Buffett maakt zich geen zorgen

Warren Buffett maakt zich geen zorgen

De financiële markten weten van geen ophouden. Correcties? Iets uit een donker verleden. De graadmeter voor angst onder beleggers, de VIX, boekt óók records: laagterecords wel te verstaan. Beleggers ogen daarmee zorgeloos, wellicht dankzij het (waan)idee dat de centrale banken wel zorgen dat er geen ongelukken gebeuren.

Het zijn bijzondere tijden, zoveel is zeker. En dus ook tijd om eens te kijken hoe Warren Buffett, ’s werelds rijkste belegger, tegen de huidige markt aankijkt. Welnu, Buffett neemt enigszins een duale houding aan.

Geregeld valt op te tekenen in de media dat hij grote moeite heeft geschikte bedrijven te vinden om over te nemen. Niet zozeer omdat dergelijke bedrijven niet voorhanden zouden zijn, maar meer omdat ze te duur zijn. De berg cash bij zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway, ligt inmiddels rond de 100 miljard dollar.

Rente als bepalende factor

Tegelijk maakt Buffett zich ogenschijnlijk weinig zorgen. In een interview met CNBC enkele dagen geleden liet de sluwe vos weten dat de huidige waardering van de aandelenmarkten logisch is.

En dat hangt vooral samen met een van de belangrijkste variabelen: de rente. Die is al geruime tijd laag, voor de nabije toekomst blijft deze vermoedelijk ook laag en dat legt een fundament onder de (hoge) aandelenwaarderingen.

Ook interessant: van wat de Fed besluit, trekt de grootmeester van het waardebeleggen zich niet zo gek veel aan. Buffett koopt simpelweg bedrijven die hem aanstaan en kan zich niet herinneren ooit de Fed meegenomen te hebben in zijn investeringsbeslissingen.

Wel kijkt hij met een schuin oog naar wat er in Washington wordt besloten. Voorlopig geen verkoopplannen van zijn aandelenportefeuille: eerst zien wat de politiek besluit met betrekking tot de al veel besproken belastinghervormingen.

Buffett methodiek kopiëren?

Dat Buffett als geen ander weet hoe succesvol te beleggen, is een open deur. Het beleggingsbeleid van de value investor volledig kopiëren, is zonder meer ondoenlijk.

Wel een optie is meeliften op zijn succes door aandelen Berkshire Hathaway aan te schaffen. Die zijn wel een tikje duur: 281.000 dollar, per stuk. Dat geldt althans voor de aandelen A, de aandelen B zijn rond de 187 dollar verkrijgbaar.

Wie toch liever zélf aan de slag gaat, zal eerst en vooral moeten beschikken over eindeloos geduld. Daarnaast is een grondige fundamentele analyse een must.

En ook, je als belegger niets aantrekken van het heersende marktsentiment. Vooral dat laatste is lastig: aandelen vasthouden tijdens een periode van beursdalingen. Beleggen is en blijft een lastig spel, ook in een bull market. Hulp nodig? De IEX Beleggersdesk werkt het klokje rond om u van goede informatie te voorzien.

Disclaimer: Crum heeft geen posities in bovenvermelde fondsen.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 13:30 Logische herfinanciering Pharming
  2. 09:20 CM.com zet weer stap in de goede richting
  3. 17 apr Herhaling van zetten bij Just Eat Takeaway

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 9 oktober 2017 10:56
    Hoezo? Hij is juist eerlijk. De rente is wat hij is. Daar heeft hij mee te werken en wij ook. Warren Buffett heeft geen invloed op de rentestand en MDJ_0 ook niet. Het heeft geen zin om je daar druk om te maken. Je kunt wel hard gaan roepen dat het allemaal niet deugt en niet mag, maar daar verdien je geen cent mee.

    Als je iets van rendement wil maken, moet je niet bij de spaarbank zijn. Je moet ook niet op de obligatiemarkt zijn. Je moet ook niet op de grondstoffenmarkt zijn. Het enige wat overblijft is de aandelenmarkt. En dus is die duur. Dat is toch logisch? Dat kan toch iedereen bedenken? Daar zul je het dus mee moeten doen totdat je aan de rente weer iets kunt verdienen en dat zal nog wel een tijdje gaan duren. Of je het leuk vind of niet.
  2. [verwijderd] 9 oktober 2017 11:40
    buffet maakt zijn eigen waarheden.

    gisteren lulde nog zo'n pvda'er lekker mee. heb helaas de serie buitenhof niet af kunnen kijken. kijk hem volgende week wel af. druk net de laatste peuk uit.

    volgens mij is die 3% extra niet echt goed in te schatten. dus die gast zal wel weer een grafiekje hebben en zo'n formulen of zo iets dergelijks. en een lul verhaal.

    mij interesseren die paar pieken oprecht niet.

    ik denk dat ik alleen nog maar goeden tijden slechten tijden ga kijken. en de rest laat vallen. concentratie is schaars voor onzin.
  3. erjee-ff 9 oktober 2017 11:47
    quote:

    deflationist schreef op 9 oktober 2017 09:43:

    Us aandelen zijn schreeuwend duur. Meer en meer mensen uit die wereld zeggen nu eerlijker dat het door de ultralage rente komt. Een krediet crisis oplossen met nog veel meer krediet is te zot voor woorden.
    En wat is dan jouw voorstel om een krediet crisis op te lossen?
  4. forum rang 4 Red_ 9 oktober 2017 12:20
    quote:

    erjee-ff schreef op 9 oktober 2017 11:47:

    [...]
    En wat is dan jouw voorstel om een krediet crisis op te lossen?
    schulden afboeken en banken laten omdonderen...
    een bank die geld uitleent, die het totaal niet heeft is vragen om problemen. zo zijn ze vruuger niet bedoelt en begonnen. vanwege onze idiote drang naar inflatie zijn we hier vanaf gaan wijken.
  5. forum rang 5 adritromp 9 oktober 2017 12:29
    quote:

    Red_ schreef op 9 oktober 2017 12:20:

    [...]

    schulden afboeken en banken laten omdonderen...
    een bank die geld uitleent, die het totaal niet heeft is vragen om problemen. zo zijn ze vruuger niet bedoelt en begonnen. vanwege onze idiote drang naar inflatie zijn we hier vanaf gaan wijken.
    Amen
  6. erjee-ff 9 oktober 2017 13:08
    quote:

    Red_ schreef op 9 oktober 2017 12:20:

    [...]

    schulden afboeken en banken laten omdonderen...
    een bank die geld uitleent, die het totaal niet heeft is vragen om problemen. zo zijn ze vruuger niet bedoelt en begonnen. vanwege onze idiote drang naar inflatie zijn we hier vanaf gaan wijken.
    Uit je opmerkingen maak ik op dat jij gelooft in geld als store of value, en dat is geld al heel lang niet meer. Jij gelooft nog steeds in de bank als een grote kluis, en dat is een bank al lang niet meer. Terug naar de tijd dat munten van goud waren, geld daarmee daadwerkelijke waarde had en een bank vooral een grote kluis had/was, dat gaat gewoon niet zo makkelijk.

    Er zijn veel meer oorzaken aan te wijzen dan alleen foute bankiers, maar het is lekker makkelijk (en een beetje goedkoop) om te schelden op die bankiers.

    Denk ook eens aan de rol van de overheid, en de uitgaven die de overheid doet. Overheden willen steeds meer uitgeven, maar om dat te kunnen doen moeten ze ook een steeds groter deel van de economie in een land direct of indirect in handen hebben. Door economische activiteit uit te voeren of te belasten (is in Nederland al het geval, > 50% van de economie wordt direct of indirect door de overheid gevormd). Aangezien er een limiet zit aan hoeveel belasting je kunt heffen zit er dus een limiet aan hoeveel je uit kunt geven. Als je vervolgens als overheid vindt dat je ieder jaar meer moet uitgeven (bijvoorbeeld aan zorg of sociale zekerheid) en die uitgaven sneller groeien dan de economie groeit, dan heb je meer geld nodig.

    Stel nu eens dat geld nog steeds gouden munten zijn en dat banken een grote kluis zijn. Moet je mij eens uitleggen waar de overheid extra geld vandaan gaat halen om de dingen te financieren die men vindt te moeten financieren.
  7. knax63 26 oktober 2017 13:53
    inflatie is volksverlakkerij en verbergt het falen van de overheden om balans te krijgen in uitgave en inkomsten.
    Tuurlijk zijn er investeringen die langere termijn profijt opleveren, dan moeten ze ook op die termijn gefinancierd worden! maar heren politici weten het beter wat goed voor de mensen is.

    inflatie is waarde vermindering van gedane arbeid voor werknemers. die daardoor gedwongen worden het uit te geven vanwege die waarde vermindering.
    Ik was gek om een hypotheek over 10 jaar te nemen ipv 30 jaar en af te lossen. Mensen betalen steeds meer aan rente en dat gaat af van de uitgaven in dat jaar. Dat is nu aan het veranderen en dat veroorzaakt deels minder vraag en dus ook groei. Je kan je verdiende geld maar een keer uitgeven.

    de dow zou bij deze rente stand makkelijk naar 100000 kunnen stijgen. maar de rente kan ook verandeeren en toch wat stijgen en dan is de helft een betere nivo. MAAR de markt dat zijn we allemaal samen.

  8. speedy0070 29 november 2017 01:25
    Wat een lulverhaal over Warren hij heeft immers al 90% omgezet in cash om te wachten op de crash daarna koopt hij alles wat los en vast zit tegen een prikje. slimme jongens verkopen de hele hap en wachten rustig de buil af. Met cash in je zak verlies je niks.de aandelen zijn gewoon te hoog en dividendjes zijn zeer schamel. wat bewijst dat de investering niet loont. Er staat een crash voor de deur zolas in de jaren dertig wat de grootste in de geschiedenis zal zijn dat er speculanten zijn die gewoonweg blind willen zijn blijkt maar weer met de bitcoin en aandelen die amper 1% opbrengen lijken wel echt gek de mensen.Daarom zal het ook als een gek inklappen apen, apen nou eenmaal de aapjes na. Wat een apenwereld nietwaar? Als je goed bedenkt wat een aap heeft in de jungle is hij rijker dan ons!!Zonder zich zorgen te maken over een idiote beurs die gemanupileerd word door de grote jongens ofwel jongens als Buffet. Als ze morgen beginnen met alles te verkopen klapt het hele zooitje om als een lucifer. En blijft liggen als brandhout.Iemand over nagedacht? Geloof dus van niet!! Voorbeeld: Altice zal blijven duikelen en kan zelfs uitkomen op 86 cent!! is simpelweg rekenwerk in verhouding met de schuldenlast. mag dan een speciale aap zijn die zijn eigen weg gaat maar zal er niet ver naast zijn. Crash staat op mijn bord voor de week 7-15 okt 2018 niet schrikken als de AEX onder de 100 duikt!! Zolas ik aangeef erger dan de jaren dertig!! opletten en succes iedereen.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links