Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Participeren in Europese banken

Participeren in Europese banken

Banken zijn bij beleggers weer populair. De afgelopen week brachten zowel NIBC en ABN Amro Contingent Convertible Securities (CoCo’s) naar de markt. De CoCo is risicovol papier dat bij het eigen vermogen van de bank mag worden gerekend.

Beide banken konden deze risicovolle effecten gemakkelijk plaatsen. De toenemende vraag naar risicodragend bankpapier blijkt ook uit het koersverloop van de STOXX Europe 600 Banks index. Sinds begin juli vorig jaar is deze index met 60% gestegen. Daar komt nog het (momenteel) ruime dividend van 5,2% op jaarbasis bij.

Herstel pas recent

Deze prachtige prestatie wordt wel gerelativeerd als we wat verder in de tijd terugkijken. Het jaar voor de fraaie koersstijging halveerde de index in waarde. Met het recente herstel is die val nog niet helemaal goedgemaakt. De index staat nu op het niveau van een jaar of vijf geleden.

Misschien dat de bankenindex de komende jaren flink verder stijgt. Maar de onzekerheden zijn groot, bijvoorbeeld de waarschijnlijke afbouw van het ruime monetaire beleid of eventueel terugkerende spanningen in het eurogebied.

Nieuwe Van Lanschot note

Voor beleggers die met zowel positieve als negatieve scenario’s rekening houden, heeft Van Lanschot een nieuwe note uitgegeven: de VL Participatie Note Banks Europe 17-22. Wat zijn de precieze voorwaarden en is de note aantrekkelijk als alternatief voor een directe belegging in de index?

De note heeft een looptijd van vijf jaar en de genoemde bankenindex is de onderliggende waarde. Aan het eind van de looptijd, in oktober 2022, wordt de koersprestatie van de index bepaald ten opzichte van de startwaarde. De startwaarde van de index is de slotkoers op vrijdag 6 oktober 2017.

Indien de index ten opzichte van die startwaarde is gestegen, keert de note 210% (indicatief) van de koersstijging van de index uit. Deze 210% participatiegraad is nog niet definitief vastgesteld, maar zal minimaal 175% bedragen.

Stel dat de index over vijf jaar met 30% is gestegen, dan lost de note in 2022 af tegen 163% bij een 210% participatiegraad. Als de participatie op 175% wordt vastgesteld, is de aflossing op 152,5%.

Wat gebeurt er bij een daling?

Mogelijk dat de index in oktober 2022 is gedaald ten opzichte van de startwaarde. Als de stand van de index minimaal 80% van de startwaarde bedraagt, zal de note toch op 100% aflossen en heeft de belegger geen last van het negatieve koersresultaat van de index.

Maar als de index in 2022 met meer dan 20% is gedaald, dus lager dan 80% van de startwaarde noteert, draagt de belegger in de note het gehele koersverlies van de index. Is de index bijvoorbeeld met 25% gedaald, dan is de aflossing gelijk aan 75% en heeft de belegger een verlies van 25%.

Hoe verhoudt het rendementsperspectief van de note zich tot een directe belegging in de bankenindex? Onderstaande tabel maakt het één en ander duidelijk.

Rendementen op jaarbasis

STOXX Banks Index Note 210% Note 175%
-50% -6,1% -12,9% -12,9%
-40% -3,4% -9,7% -9,7%
-30% -0,9% -6,9% -6,9%
-20% +1,3% 0,0% 0,0%
-10% +3,3% 0,0% 0,0%
+ 0% +5,2% 0,0% 0,0%
+ 10% +6,9% +3,9% +3,3%
+ 20% +8,6% +7,3% +6,2%
+ 30% +10,1% +10,3% +8,8%
+ 40% +11,6% +13,0% +11,2%
+ 50% +12,9% +15,4% +13,4%

Rendementen

Het indexrendement in de tweede kolom is inclusief een verondersteld 5,2% dividendrendement. De tabel laat zien dat bij de indicatieve participatie van 210%, pas bij een 30% koersstijging van de index de belegger met de note een outperformance maakt.

Als de participatie op het minimum van 175% wordt vastgesteld, is de outperformance er pas bij een indexstijging van tegen de 50%. Een directe belegging in de index zal in een negatief scenario beter presteren dan de note, ondanks het 80% beschermingsniveau, vanwege het 5,2% dividend.

Als dat gemiddelde dividend van de bankaandelen uit de index substantieel lager zou uitvallen, is het indexrendement wat lager en kan de note, relatief ten opzichte van de index, iets beter presteren bij koersdalingen tot 20%.

Maar de kans is groot dat onder die omstandigheden (dalend dividend) de index slechter presteert met een koersdaling groter dan 20%. In dat geval zal de note, ongeacht de dividendomvang (flink) slechter presteren dan de index.

Conclusie

Naar mijn opinie vind ik de note geen aantrekkelijk alternatief voor een directe belegging in de index (bijvoorbeeld via de iShares STOXX Europe 600 Banks ETF), zeker niet als de participatie op 175% wordt vastgesteld.

Bij een indicatieve participatie van 210 % is er bij een flinke stijging van de index nog wel een outperformance mogelijk. Maar het weegt bij mij niet op tegen de vele scenario’s waarin de note slechter dan de index presteert.

Houdt u er ook rekening mee dat met een belegging in deze note een debiteurenrisico ontstaat op de uitgevende instelling (van Lanschot, S&P rating BBB+).


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 oktober 2017 16:54
    Vraagje aan Marcel. Ben benieuwd naar je huidige visie op de rente. De 10-jaarsrente is al een tijdje aan het stijgen en de banken gaan maar door met (gecoördineerd en tegelijk) de rentes op spaarrekeningen te verlagen (en ik maar denken dat zulke afspraken onder banken niet mochten). Hoe zie je de toekomst? Wanneer komt een keerpunt in de dalingen op spaarrentes die banken aan klanten blijven voorschotelen (terwijl de marktrente stijgt) ?
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links