Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Top

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite

 

Complimenten, jullie hebben de AEX netjes achtergelaten tijdens mijn drie weken (!) durende vakantie. Ik was onder meer op Sardinië, waar de winkels vol liggen met pomodore (tomaten) uit Olanda. Jammer dat Nederlandse boeren en tuinders, de beste ter wereld, niet beursgenoteerd zijn, maar dit even terzijde.

De AEX staat op een nieuwe top dit jaar en van deze bullmarket sinds maart 2009 alweer. De herbeleggingsindex staat zelfs op een all time high. Staat u mij toe even onder de AEX-motorkap te kijken, om mezelf bij te praten aan de vooravond van het KW3-cijferseizoen.

  • Huidige koerswinstverhouding: 18,6
  • Dividendrendement: 3,2%
  • Jaarscore: +12,0
  • Jaarscore inclusief herbelegd dividend: 15,3%
  • Nederlandse tienjaarsrente: 0,57%
  • EUR/USD: 1,17


Ja, de AEX is duur, alleen niet in vergelijking met de rente en het gaat ondanks het totale gebrek aan volatiliteit wel erg hard dit jaar. Het langjarige gemiddelde van de AEX is 7% en 11% en van Nederlandse aandelen sinds 1900 8% bruto. Van mij mag het wat minder, maar ik heb het niet voor het zeggen.

Intussen pruttelen de koersen alweer en dat in typische 2017 modus: stiekem omhoog. Dollar flirt met 1,17 en olie en goud hebben daar wellicht wat last van. China, Duitsland en Korea zijn dicht. 

 

 

Nieuws en agenda

Het nieuws houdt nog niet over, maar er is wel een opvallend energienieuwtje. Shell is snel uitgekeken op wind? Persberichten van Gemalto kunnen de pot op :-)

  • Royal Dutch Shell, Eneco en Mitsubishi willen af van een deel van hun belang in de windprojecten Borssele III en Borssele IV. De partijen zouden hun belang met maximaal 45% willen afbouwen. Van Oord, is niet van plan zijn betrokkenheid in de windparken te verkleinen.
  • Tesla heeft in het afgelopen kwartaal pas 260 auto's van het Model 3 gebouwd. De productie van het nieuwe type liep tegen wat tegenslagen aan en pakte daardoor lager uit dan gedacht, zo liet het bedrijf maandag nabeurs weten.
  • AkzoNobel heeft al een "significant aantal'' geïnteresseerde reacties ontvangen van potentiële bieders voor de afdeling speciaalchemie, waarvan het verf- en chemieconcern eerder dit jaar de afsplitsing aankondigde. Dat heeft topman Thierry Vanlancker gezegd tegen Bloomberg.


Er zijn nog geen analisten- en bankenadviezen. De agenda stelt ook niets voor. Bier in Beieren, Duitsland viert de dag van de eenheid.

  • 00:00 Duitsland beurs dicht
  • 09:00 Spanje werkloosheid
  • 11:00 EU inflatie PPI aug 0,1% MoM

 

En dan nog even dit

Banken, biotech en meer: Charlie heeft heel veel all time en toplijstjes, ik geef het grote beel maar:

 

 

Wellicht:

 

 

Wat doen die Noren dat toch goed met hun energie-opbrengsten:

 

 

De kredietcrisis is echt over? AIG was na Lehman Brothers de hoofdrolspeler. There was no oversight of the financial products division. This was a hedge fund, basically, that was attached to a large and stable insurance company, zei Fed's Janet Yellen's voorganger Ben Bernanke in 2009 over AIG.

 

 

Intussen bij de Nachbaren:

 

 

 

Succes vandaag. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brievenbus 3 oktober 2017 09:09
    Wel goed voor je zo'n vakantie, even weg van A'dam, je hebt het bij hoge uitzondering eens NIET over een komende daling.
    Maar, misschien nog 1 weekje extra weg, dat je ook niet meer sputtert dat aandelen zo duur zijn?
    Altijd nog beter beleggen in dure aandelen dan meer belasting over geld betalen dan het oplevert aan rente.....
  2. forum rang 7 ffff 3 oktober 2017 15:01
    Mag je zoiets tegenwoordig nog gewoon hardop op IEX zeggen?
    Maar ik ben blij dat Arend Jan weer terug is. Prima vervangen door zijn collega's, niks om op aan te merken, maar iedereen heeft zo zijn stijl van schrijven.

    Tja, en die beurzen dan..... Arend Jan meldt een hele resem ATH ' s. Ik keek gisteravond even op mijn effectenrekeningen. Ook een ATH, zelfs een beetje beangstigend. Gek is dat hè.... Uiteindelijk zitten we hier toch om met aandelen/obligaties een vermogen op te bouwen en als het dan na zovele jaren weer eens een mooie ATH is....word je d'r weer een beetje benauwd over.

    Vaak nagedacht, zeker al twintig jaren, over bescherming van portefeuille met opties. NOOIT gedaan en ook nooit spijt van gehad, want ook zo'n verzekering middels opties KAN veel geld kosten. Dan maar de beurswisselingen in tientallen jaren voor lief nemen. Maar ik geef grif toe: Op 3 Oktober 2017 kletst het wel heel wat gemakkelijker dan pakweg 8 jaar geleden....

    Peter
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links