Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Door de 530

Slotcall: Door de 530


Komt de boel dan eindelijk in beweging? Vanochtend klaagde ik nog over het gebrek aan volatiliteit op de beurs, vandaag worden we op onze wenken bediend. De AEX sluit 0,49% hoger op 531,09, na zes handelsdagen lang rond de 528 te zijn gesloten. 


 

Slotstand

26 sept 528,50
25 sept 527,78
22 sept 528,03
21 sept 528,47
20 sept 528,02
19 sept 528,66

  

Een kinderhand is gauw gevuld, hoor ik u denken, en zo is het ook. Niettemin is het weer risk-on vandaag, met banken en verzekeraars op kop. Factoren die een hoofdrol spelen zijn de stijgende rentes en de dalende eurodollar. Dat speelt vooral de AEX in de kaart want wij hebben een aantal banken, een paar verzekeraars en heel veel dollarbehoeftigen.

Eurodollar en rente

Men raakt er steeds meer van overtuigd dat in december de Amerikanen de rente verder gaan optrekken. Dat maakt het dollartje sterker en doet rentes all over the world stijgen. dat is weer goed voor banken en vooral verzekeraars, die nu nauwelijks chocola kunnen maken van een levensverzekering. 

 

 

De tweejaarsrente loopt sterk op, zoals Jeroen laat zien. Rentes in alle Westerse landen lopen flink op, tussen de drie en acht basispunten. Griekenland kan het tempo niet bijbenen...

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Dan de dollar. Een sterkere dollar is goed voor de exportpositie van Europese aandelen. De euro liep afgelopen weken behoorlijk op, en is rond de 1,20 gedraaid van richting. Hoe lang dat duurt, is nog de vraag, maar voorlopig wordt er wat stoom afgeblazen. Een hogere rente in de VS ondersteunt de dollar. 

Galapagos: sterke stijger

Het grote biotechaandeel meldde vanochtend een stap verder te zijn met de ontwikkeling van een medicijn tegen eczeem, in samenwerking met het Duitse MorphoSys. Het aandeel werd beloond met een ruime koerswinst van bijna 4%. 

Gala is op weg naar de all time high van 89,75, neergezet op 18 april van dit jaar. Op die dag gaf Galapagos, op verzoek van grote beleggers, ook voor 338 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit. 

 

 

Marktoverzicht

De Europese indices doen het goed vandaag, met een hoofdrol voor Spanje. Dat loopt 1,8% op in aanloop naar het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië op 1 oktober. De Spaanse beurs is ook nogal bankgevoelig natuurlijk. 

De olieprijs moest wat inleveren, zelfs na lager dan verwachte olievoorraden in de VS. Dat cijfer komt elke woensdag om half vijf uit. Saillant detail was dat de export van de Amerikaanse olie behoorlijk begint op te lopen, nu het verschil tussen de Brent en de WTI steeds groter wordt.  

 

Lijstje marktoverzicht
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Stijgers en dalers

AEX-aandelen:

  • Galapagos is de ster van de dag. Banken en verzekeraars doen het goed op hogere renteverwachtingen.
  • Saaie, dure aandelen (Heineken, Relx, Wolters) zijn vandaag even uit de gratie,
  • Techaandelen liggen prima, ASML staat op een nieuwe all time high 


AMX-aandelen:

  • Besi en ASMI springen op de bagagedrager bij ASML, maar Arcadis gaat er met de dagprijs vandoor. 
  • Bam herstelt verder van het paniekverhaal in de Telegraaf gisteren, waar een 'ingewijde' mocht vertellen dat de problemen met de parkeergarage weleens 100 miljoen euro zou kunnen kosten. Hier leest u onze update daarvan
  • Flow Traders heeft enorme last van de stilliggende markten, maar sluit zelf ook praktisch onveranderd.


AscX-aandelen:

  • Weinig spannends hier. Nedap zakt een paar procent. Eind vorige week verkocht TKH haar pakketje in Nedap (5%) aan Teslin. De vermoedelijke prijs waarop gehandeld is zou rond de 36 euro liggen.


Lokaal:

  • Elke dag is het feest in biotechland. Vandaag werd de koers van het kleine Esperite even 23% hoger gezet. 


Hier vindt u een totaaloverzicht van de Nederlandse koersen. Staat uw favoriete aandeel er niet bij, kijk dan op onze IEXONE monitor. Een fijne avond en morgen is er weer een dag. 

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links