Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IPO’s: AFM, kijk eens naar het VK

IPO’s: AFM, kijk eens naar het VK

Er komen veel bedrijven naar de Amsterdamse beurs. Het is echter lastig voor beleggers om tijdig aan goede onafhankelijke informatie te komen. De AFM zou eens naar het VK moeten kijken. De Engelse tegenhanger FCA is een interessante discussie gestart.


Beursgang kent een lange voorbereiding

Bij een beursgang staat de belegger eigenlijk met 1-0 achter. Het proces loopt al geruime tijd op het moment dat het bericht komt dat een beursgang wordt overwogen. De tijdlijn van een beursgang ziet er in grote lijnen als volgt uit.

De eerste stap is het knutselen van een aantrekkelijke equity story of investment case. In gewoon Nederlands is dit het gelikte verhaal dat beleggers moet overhalen om in de onderneming te investeren.

De eigenaren van de onderneming zijn vaak al jaren bezig om dit verhaal op te poetsen. Het belangrijkste doel is een zo hoog mogelijke opbrengst voor de verkopende aandeelhouders.

Ook zonder vastomlijnde agenda voor een beursgang maken ondernemingen al rondjes langs de grootste institutionele beleggers. Dit heet dan in vaktermen pre-sounding of pilot fishing. De mening van deze beleggers kan worden gebruikt om het eigen verhaal nog verder aan te scherpen.


Zes maanden hard rennen

Een half jaar voor de geplande beursgang laten de eigenaren van het bedrijf de banken pitchen voor een plek in het IPO-syndicaat. Een aantal elementen is dan van belang. In de eerste plaats het IPO-track record.

Of in andere woorden, hoeveel plastic beeldjes, ook wel tombstones genoemd, heeft een bank in de vitrinekast staan? Daarnaast moet een bank aantonen iets van de industrie te snappen en een indicatie geven over de verwachtte waardering. Wat dit laatste betreft, op de lucratieve IPO-trein is geen plaats voor voorzichtige partijen.

Ongeveer drie maanden voor de eerste notering worden de aandelenanalisten van de begeleidende banken bij elkaar gedreven in een zaaltje. Het management van de beurskandidaat presenteert het bedrijf door middel van een vuistdikke Powerpoint presentatie. In sommige gevallen is er nog tijd voor een ommetje door een fabriek.


Rapport maken

De analisten hebben vervolgens de taak om deze informatie binnen een week of vijf te verwerken tot een rapport. De praktijk leert dat er eigenlijk geen tijd is om feiten te checken en eigen onderzoek te doen.

Verder is het gebruikelijk dat de verkopende partij, na bestudering van de eerste versies van de rapporten, nog een conference call tussen analisten en het management opzet. Hierdoor komen de ideeën van de analisten nog wat meer op een lijn te liggen.

Het eindelijke doel is om tot een aansprekend verhaal en een realistische waarderingsrange te komen. De analisten van de begeleidende banken kunnen goed rekenen. Ze begrijpen dus ook dat na de invoering van MiFID II (januari 2018) minimaal 50% van hun salaris wordt opgehoest door de bankiers aan de andere kant van de muur.


Beleggers staan op achterstand

Institutionele beleggers krijgen circa vier weken voor de beursgang de beschikking over de analistenrapporten van de begeleidende banken. De grootste beleggers krijgen daarna de gelegenheid om met de analisten te praten en om het management een keer te ontmoeten.

Dit zijn de zogenaamde roadshows. De officiële prospectus, in het geval van VolkerWessels 341 pagina’s, komt pas twee weken voor de eerste notering beschikbaar.

Kortom, er is weinig tijd voor beleggers om een eigen oordeel te vormen over de onderneming en kleine beleggers die niet worden uitgenodigd voor deze roadshows hebben helemaal het nakijken.


De FCA komt in beweging

DE FCA, de tegenhanger uit het Verenigd Koninkrijk van de AFM, heeft begin dit jaar besloten de huidige IPO-werkwijze ter discussie te stellen. De FCA stelt voor eerst een prospectus te publiceren en pas daarna de analistenrapporten van de begeleidende banken.

Op deze manier zou er meer tijd komen om informatie te bestuderen. De FCA stelt ook voor dat analisten van banken geen contact meer hebben met het management van de onderneming voor er duidelijkheid is over de plek in het IPO-syndicaat.

Een ander idee van de FCA is om analisten van andere banken en onafhankelijke partijen toe te laten tot alle bijeenkomsten met het management. Verder hebben vermogensbeheerders aangegeven dat er behoefte is aan onafhankelijke research voor de start van de management roadshow. De uitkomst van deze discussie wordt verwacht voor het einde van het jaar.


Zal de AFM ook wakker worden?

De afgelopen maanden lekten LeasePlan, B&S, NIBC, TMF en Tony Chocolonely het nieuws voor een mogelijke beursgang. Hoewel, gisteren bleek dat niet elke mededeling serieus moet worden genomen.

Rommelwarenhuis Action is ook klaar voor een notering. Zelfs Lion Capital, eigenaar van HEMA, heeft aangegeven een beursgang niet uit te sluiten.

Kortom, een flink aantal bedrijven zal naar verwachting binnenkort haar opwachting maken aan het Damrak. Het zou de AFM sieren wanneer ze snel een paar suggesties van haar tegenhanger uit het Verenigd Koninkrijk zou overnemen.

Beleggers krijgen met de voorstellen van de FCA meer tijd voor een afgewogen beslissing en zijn minder afhankelijk van de advertentieschrijvers van de begeleidende banken.


Michel Aupers is een onafhankelijke aandelenanalist en investor relations-consultant. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michel Aupers

Michel Aupers werkte de laatste twintig jaar bij verschillende brokers als aandelenanalist, met een specialisatie in bouw, ingenieurs, olieservice, renewable energie en de maakindustrie. Nu heeft hij zijn eigen onafhankelijke researchbureau, Aupers Independent Research, dat beleggers en ondernemingen ondersteunt.

Meer over Michel Aupers

Recente artikelen van Michel Aupers

  1. jan '18 Duwen en trekken in Duitsland 3
  2. nov '17 Schatgraven in Duitsland 3
  3. nov '17 SBM Offshore: honger naar projecten 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links