Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tesla, AMD & Nvidia

Tesla, AMD & Nvidia

 

Nog even een flinke stijging van het aandeel AMD zo vlak voor de close gisteravond op Wall Street. CNBC meldt dat AMD samenwerkt met Tesla om een artificiële intelligente chip te maken.

 

 

On Wednesday Sanjay Jha, CEO of AMD spin-off and chip fabricator GlobalFoundries, said at the company's technology conference in Santa Clara, California, mentioned Tesla as an example of companies that were working with fabricators. GlobalFoundries, which fabricates chips, has a wafer supply agreement in place with AMD through 2020.

In a statement, GlobalFoundries said the company does not comment on customers or potential customers, and denied Jha said that the company was working directly with Tesla.

Lekker dan, als zelfs CNBC niet meer te vertrouwen is... Dit kom ik tegen op StreetInsider:

Globalfoundries, the contract chip manufacturer for Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD), said it isn't working on a chip for self-driving vehicles for Tesla (Nasdaq: TSLA), according to Bloomberg, citing an email from a Globalfoundries spokesman.

The statement appears to dispute reports from CNBC yesterday that impacted shares of AMD and NVIDIA (NASDAQ: NVDA).

Globalfoundries CEO Sanjay Jha, speaking at an event, was citing examples of companies like Apple, Google and Tesla as "the types of businesses showing interest in working closely with silicon companies to differentiate their offerings."

AMD, Nvidia & Intel

Eerder gebruikte Tesla de chips van het door Intel overgenomen Mobileye, maar die wegen zijn gescheiden na een incident met een zelfrijdende Tesla met Mobileye chips. Tesla werkt niet meer samen met Mobileye en ook niet met Intel overigens. Intel werkt op haar beurt samen met Google.

Mogelijk gaat deze deal met AMD gevolgen hebben voor Nvidia, dat de GPU´s (grafische processor) levert aan Tesla. Mocht het zo zijn dat de AI-chips van AMD, de GPU's kunnen vervangen, dan heeft Nvidia best wel een probleem. Wie volgen Tesla namelijk hierin?

Google heeft al een tweede generatie chips uitgebracht die dat zouden kunnen.

As a rule, GPUs from the likes of Nvidia, which are widely used today for various types of AI workloads, are capable of doing many things but aren't designed with just a few narrow computing jobs in mind, hence the custom chip development. Plus, Tesla would be less impacted by pricing dictated by Nvidia if it switches to in-house hardware. 

De druk op het aandeel Nvidia (dit jaar al +74%) lijkt mee te vallen met slechts een daling van 1,8% voorbeurs. Nvidia heeft natuurlijk ook nog wel wat andere ijzers in het vuur, zoals gaming, artificial intelligence en virtual reality.

AMD doet het met +21% YTD een stuk minder goed en kan wellicht beginnen met een inhaalslag. Gisteren kwam er in ieder geval al 5% bij in de laatste minuten van de handel. 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 september 2017 19:55
    Vind ik niet zo gek, ze staan toch verder van ons af, en je kunt er op internationale fora beter over leuteren vaak... (if at all)

    Tech-bedrijven blijven vaak in een riskante markt zitten, en zijn wat mij betreft flink overhyped. Zelden dividend, PE die niet leuk meer is (Facebook 38 bijvoorbeeld), of veel concurrentie. Er zijn er maar een paar 'veilig', zoals wat mij betreft Intel, ARM (nu overgenomen), Apple, Cisco, en Microsoft. En zelfs die...

    AMD heeft z'n groeispurt vorig jaar gehad, is toen een keer of 4 over de kop gegaan (en terecht, gezien wat RyZen nu neerzet), maar zit nog altijd op zwart zaad. Tesla is met een PE van -75, beperkte onderliggende waarde en gigantische investeringen vergelijkbaar met een biotech (zouden ze ook net zoveel winst kunnen maken? Zelfs in theorie lijkt me dat lastig).

    GloFo heb ik weinig vertrouwen in, ze spelen nu gelukkig samen met Samsung, anders hadden ze nooit 14nm werkend gekregen... Al jaren een blok aan het been van AMD.
  2. TraderC 23 september 2017 01:45
    Beste FrancisFox,

    Met jouw reactie ben ik het volkomen oneens. De tech sector is zeker geen riskante markt. Kijk om u heen, alles digitaliseert. We leven in een disruptieve tijd. Zelfs tv zenders verliezen marktaandeel aan partijen als Netflix. Een taxi bestellen gaat tegenwoordig via de smartphone op de app Uber, daar komt geen traditionele taxi meer aan te pas. De toekomst is gewoon gericht op de tech, daar is geen twijfel over mogelijk.

    Het aandeel AMD gaat nog verder stijgen. Jarenlang heeft het aandeel onder druk gestaan, waardoor de waardering te laag was. Dat het aandeel vier keer over de kop is gegaan zegt wat dat betreft weinig. Voor het eerst sinds decennia kunnen ze de concurrentie met Intel en Nvidia aan. De processor business met Ryzen loopt als een trein en overstijgt qua verkoop zelfs Intel op sites als mindfactory.de. Daarnaast is er het minen van cryptocurrencies en gaming wat zorgt voor een grote vraag naar GPU's van de Radeon Technologies Group. Nu als kers op de taart een entry in de wereld van de zelfrijdende auto's via de Tesla deal. Daarnaast is het management onder CEO Lisa Su velen malen beter dan voorheen. Ze is zelfs door Forbes uitgeroepen tot één van de beste leiders van 2017. Ook heeft het management veel aandelen in bezit, een teken dat ze gebonden zijn en geloven in de toekomst van het bedrijf. Er zitten nog mooie tijden aan te komen voor de longs :)
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links