Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggersrisico's volgens Deutsche Bank

Beleggersrisico's volgens Deutsche Bank

Deutsche Bank speelt in de absolute Premier League: de bank is zo ongeveer overal te vinden waar geld te verdienen valt. Wanneer een dergelijke bank met een rapport naar buiten komt over potentiële risico’s voor beleggers, is het handig om te zien waar de DB-analisten zoal mee komen.

Echt heel verrassend is het onderstaande lijstje overigens niet, zeker niet voor beleggers die de financiële markten dagelijks op de voet volgen, maar daar heeft ook niet iedereen de tijd voor. Hieronder enkele zorgenposten volgens de DB-analisten.

The Great Unwind

Bovenaan het lijstje prijken de centrale banken, meer in het bijzonder de Fed, ECB en BoE. Die moeten op korte termijn stoppen met hun quantitative easing (QE) programma’s en vervolgens zelfs afbouwen. Altijd spannend, want volgens DB betreft het hier uncharted territory.

De centrale banken, en daarmee de financiële markten, zullen zich op onbekend terrein begeven. En dit in een periode waarbij veel asset classes nogal in waarde zijn gestegen. Dat laatste is een understatement.

Nog enger: wat kunnen de centrale banken überhaupt nog doen als er binnenkort een recessie uitbreekt? Signalen daartoe ontbreken volledig, maar regeren is vooruitzien.

De centrale banken hebben volgens Deutsche Bank al hun kruit wel verschoten en zouden bij een recessie relatief machteloos staan. Vermoedelijk denkt ECB topman Draghi daar compleet anders over, maar dat terzijde.

Angstgegner Italië

Een zorgenpost die de afgelopen periode al herhaaldelijk in het nieuws is geweest: Italië. De economie underperformed, het bankensysteem is fragiel, politieke instabiliteit en een uit de hand gelopen schuldenberg.

Zomaar wat items die Italië tot zieke man van Europa maken en die mogelijk geen cent meer naar Griekenland premier Rutte lichtelijk nerveus maakt: de bedragen die Italië aan schulden heeft uitstaan, doen de schuldenlast van Griekenland verbleken.

Dan China, op deze plek al eens eerder genoemd: teveel krediet, teveel krediet gedreven groei, een te omvangrijk schaduwbankensysteem. Die kredietbubbel gaat knappen, daar zijn de analisten van Deutsche Bank het over eens, resteert de altijd zo lastige timingsvraag.

TINA oogt relaxt

Een aardig lijstje zo, maar nog verre van compleet: de analisten zien potentiële problemen in Japan, Brexit, overgewaardeerde aandelen, stijgend populisme in Europa en de VS en een opdrogende liquiditeit op de financiële markten als gevaren die beleggers bedreigen.

Een hele waslijst vanuit het wat somber gestemde hoofdkwartier van Deutsche Bank, met die kanttekening dat dit louter mógelijke gevaren zijn. Dat u maar op de risico’s bent gewezen.

Daar tegenover staat, enigszins op leeftijd gekomen, TINA (There Is No Alternative) die vooralsnog aardig vitaal oogt. Om dan nog maar een dooddoener als afsluiter te nemen: stock markets climb a wall of worry.

Disclaimer: Crum heeft geen posities in bovenvermelde aandelen. 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 13:30 Logische herfinanciering Pharming
  2. 09:20 CM.com zet weer stap in de goede richting
  3. 17 apr Herhaling van zetten bij Just Eat Takeaway

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 19 september 2017 16:20
    We zijn natuurlijk al jaren op onbekend terrein. Om weer op bekend terrein te komen is er geen keus dan door meer onbekend terrein te gaan. Je kan overal wel een probleem van gaan maken.

    En Draghi gaat gewoon doen "whatever it takes".

    En die bank met hun "sell everything"? Tot twee keer toe? Dat was toch ook zo'n onverbiddelijke topbank? Ik blij dat ik er niet naar heb geluisterd.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links