Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vooruitblik: wat gaat de Fed doen?

Vooruitblik: wat gaat de Fed doen?

 

De afgelopen week was vooral meer van hetzelfde. Wall Street weigert de recordreeks te staken en sprokkelt er vrijwel dagelijks wat puntjes bij.

Het is inmiddels zo dat er op de Amerikaanse aandelenmarkten al 19 maanden op rij geen daling van 5% (of meer) is gesignaleerd. En dat is opvallend aangezien dat normaliter toch 3 á 4 keer per jaar wel het geval is.

De aanhoudende recordjacht begint inmiddels serieuze vormen van een zogeheten melt-up te vertonen. En dat ziet er in grafiekvorm als volgt uit:

 

Het is duidelijk dat de bulls de markt nog steeds in een ijzersterke greep hebben, terwijl er tegelijk nog bepaald geen euforie te signaleren valt. Mogelijk dat beleggers hier en daar wat overmoedig raken, maar van een ware goudkoorts lijkt beslist nog geen sprake.

Nu zit alles ook mee: de rente is uitzonderlijk laag, de bedrijfsresultaten zijn goed, een beetje bedrijf heeft een aandeleninkoopprogramma en de economie pruttelt mondiaal vrolijk voort. TINA (There Is No Alternative) is wat ouder geworden, maar nog altijd vitaal.

Bitcoin toont veerkracht

Over alternatieven gesproken: Bitcoin, en overige cryptocurrencies, blijken ook minder waard te kunnen worden. China schokte de cryptocommunity afgelopen week door stevig in te grijpen in een poging de handel aan banden te leggen.

Dat drukte de koers van bitcoin kortstondig tot onder de 3.000 dollar, maar afgelopen vrijdag toonde de cryptomunt veerkracht en liep dat koersverlies weer deels in.

De volatiliteit die met name traders zo missen op de aandelenmarkten, kan prima gevonden worden bij de cryptocurrencies. Koersuitslagen van 10 tot 25% op dagbasis komen geregeld voor.

Bitcoin is een gevalletje fraude volgens topman Jamie Dimon van JP Morgan, maar tegelijk lijkt de handelsdesk van de zakenbank toch een graantje te willen meepikken:

 

De blockchain technologie is een blijvertje: onder andere verzekeraars tonen grote interesse in toepassingen hiervan. Verder valt er nog weinig zinnigs te zeggen over hoe de toekomst eruit zal zien van de inmiddels circa 1.000 in omloop zijnde cryptocurrencies, al zullen liefhebbers dit ongetwijfeld anders zien.

Als u op de hoogte wilt blijven van al het nieuws rondom cryptocurrencies, volg dan IEXBitcoin op Twitter.

 

Wat doet de Fed?

Beleggers hebben nog ongeveer een maandje rust qua bedrijfscijfers: half oktober zullen de derdekwartaalcijfers weer loskomen. Nu is rust een relatief begrip. Bedrijven die denken niet aan de consensus te kunnen voldoen, zullen dat al vóór de kwartaalcijfers laten weten mits hun informatiesystemen goed op orde zijn :-)

De focus van de markt ligt nu vooral op de Amerikaanse centrale bank. Wat zal de Fed deze week bekend maken? Wordt de rente met een kwartje verhoogd? De laatst verschenen notulen van de Fed meeting lieten zien dat er verdeeldheid heerst binnen de centrale bank.

De kans op een renteverhoging is sterk toegenomen: de Amerikaanse inflatiecijfers lieten over augustus een onverwacht snelle stijging zien tot 1,9% terwijl de core inflation ook een verrassend hoge 1,7% stijging liet zien.

Naast het rentebesluit ligt er nóg iets belangrijks op tafel: de balans van de Fed is extreem in omvang gegroeid en zal op enig moment toch weer moeten krimpen.

Hoewel ook daar onzekerheid over heerst, lijkt het toch waarschijnlijk dat bij de september meeting de Fed zal aangeven nog dit jaar te zullen starten met de afbouw van de balans. Mogelijk dat de centrale bank het overigens laat bij 'soon' dus nog zonder concrete datum te noemen.


De Fed meeting van deze week kon kortom wel eens een stuk spannender worden dat zij lange tijd is geweest. IEX zal uiteraard live bloggen tijdens dit gebeuren.

De complete agenda vindt u hieronder. Liefhebbers van fraaie grafieken zullen wegens vakantie van Arend Jan enkele weken droog staan...

Goed weekend verder!

18 sep    
00:00         Beurs van Tokio dicht    
11:00         EU inflatie CPI aug     0,3% MoM
16:00         VS NAHB huizenmarktindex sep     67

19 sep    
00:00         Neways AVA    
11:00         Duitsland ZEW economisch sentiment sep     12,5
14:30         VS building permits aug     1,220M
14:30         VS housing starts aug     1,180M

20 sep    
08:00         Duitsland inflatie PPI aug     0,1% MoM
08:00         Esperite KW2-cijfers    
10:30         VK detailhandelsverkopen aug     0,2% MoM
13:00         General Mills KW2-cijfers    
16:00         VS verkopen bestaande woningen aug     0,1% MoM
16:30         VS weekrapport olievoorraden    
20:00         Fed rentebesluit    

21 sep    
10:00         Oranjewoud AVA    
14:30         VS Philadelphia Fed Index sep     18,0
14:30         VS jobless claims    

22 sep    
09:00         Sligro notering 0,50 euro ex-dividend    
09:00         Frankrijk flash manufacturing PMI sep     55,5
09:00         Frankrijk flash services PMI sep     54,8
09:30         Duitsland flash manufacturing PMI sep     59,0
09:30         Duitsland flash services PMI sep     53,9
10:00         EU flash manufacturing PMI sep     57,2
10:00         EU flash services PMI sep     54,8
15:45         VS flash manufacturing PMI sep     53,2
15:45         VS flash services PMI sep     56,0


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Gerelateerd

aandelen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

beleggen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

bitcoin

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

core inflatie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Fed

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

inflatie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

rentebesluit

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Wall Street

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
rekeozsejtlerap ed
0
Crypto-currency is zeker een blijvertje. Echter afhankelijk v d graad v beveiliging. Is het te kraken, dan is zij weinig waard. Daarnaast zal wetgeving een puntje van aandacht blijven. Dit gelet op het gegeven dat het al barst van de vele Crypto-currencies.l
snuf13
0
quote:

Sloeki schreef op 17 september 2017 11:56:


Fed gaat helemaal niks doen, UNCH zoals altijd.Heel goed Sloeki, jij wist het ook al:)))
Brievenbus
0
Tja, typisch IEX; ergernis dat de Yanks maar blijven stijgen en de AEX niet echt wil dalen..... :-)
carisol
0
Ik ben razend blij met IEX, ze hebben nu zo ene Roco Tostierams, makkelijker kan het niet zodra hij zegt up ga je volop in de puts, easy money.

Zegt hij we gaan dalen dan volop in de calls.

Jep zelf zo een tweedehandsje als hem kon geen geld meer verdienen dus zich maar laten kopen door IEX, en voor weinig hoor dus no worry.

Morgen zegt hij we gaan omhoog ja dan gaan we down, hahahhaa

ik moet zo lachen om deze mensen, ga een job zoeken.
macthamac
0
www.npo.nl/buitenhof/17-09-2017/VPWON... ik moet deze nog even uitpluizen, en ik ben het winnen beu. zou zelf wel iets serieus nieuws in de economie willen vinden. via wiskunde of computer wetenschap.

natuurlijk is mijn ego zo focking groot dat ik nog steeds voor de theorie van alles wil ga. iemand moet het doen. ik doe die economische revolutie als hobby ernaast.

www.youtube.com/watch?v=v943ZiFJao4 onze kim heeft raketje afgeschoten. foei kim. sleep hem door de schielderdiewijck heen. i am the hague.

zag wat mooie vacaturen openstaan bij blizzard. eu.battle.net/shop/en/product/world-o... dan heb je allebei wat. vergeet de goodiebag niet. die is hoogstwaarschijnlijk 3x zoveel waard, de dag nadat hij niet meer te koop is. ebay iets?????

ga zelf in afzienbare tijd long op kiadis pharma en short op dow. long op zilver met een behoorlijke hefboom. misschien een andere metaal. en ben nog steeds benieuwd hoe olie het gaat doen in de toekomst.

goed eerst de bg ownen. solo warchong gulch. epic winning, absolute victory. i'm on a quest. winning!

macthamac
0
als je elke theekransje van de fed zegt dat ze de rente niet gaan verhogen, dan zit je grootendeels goed. je wilt niet dat ze elke maand er wat boven op knallen. zou mezelf niet teveel op de borst kloppen. aangezien de beurzen stijgen en de amerikaanse economie groei laat zien, belanden we wel in het scenario wat de fed omschrijft als gunstig om die rente omhoog te knallen. na de laatste keer hebben ze volgens mij laten weten dat ze het dit jaar nog een keer omhoog tyfen.
Jeroen Buis
0
quote:

snuf13 schreef op 17 september 2017 17:26:


Vandaag of morgen komt er een hele grote Boem!!!!!!


Niet vandaag en ook niet morgen. Als de economie blijft groeien en de winsten goed blijven kunnen we ook nog wel een paar jaar zo door. Het kan ook sneller. Als we euforie krijgen en de beurzen als een raket gaan stijgen kan die boem ook eerder komen. Voorlopig nog niet zoals het eruitziet, maar ik houd de vinger aan de pols...
don55555
0
dat plaatje over die bitcoin is vreselijk nep. Dat rijtje banken en effecteninstellingen is echt bij elkaar verzonnen. Bel ze maar eens alle 10, ik weet zeker dat ze van niets weten..
up en down
0
Ha haaaaaaaa,,,,,,de rente weer omhoog en dat terwijl op je spaargeld geen cent rente meer betaald wordt door de banken Echter de overheid die gaat nog van 4% rente uit op je zuur verdient kapitaal door de vele jaren heen Dus je wordt dubbel bestolen.... Zowel de fed als de ecb die durven dat gewoon niet aan.... Maar omdat zoveel teveel geld niet in omloop is en op de banken staan geparkeerd..... Waar niemand iets mee doet,,,, zij het dan dat gepensioneerden het beschouwen als een appeltje voor de dorst omdat zij later nog een keer kaalgeplukt worden door instellingen waaran ze hun gehele werkzaam leven aan betaald hebben!? Dus waarom dan een rente verhoging........
Als je veel bedrijven (verzekeraars onroerend goed bedrijven en dergelijke) bekijkt die op een rente verhoging zitten te wachten en dat dan ook op de koersen invloed heeft dan zie je dat dit echt stilstaat Dus een renteverhoging komt er niet,,,,, die enig invloed heeft of zou hebben op koersen!!!
En dan die economiegroei stelt niets voor want de gewone arbeider wordt nog steeds onder betaald
en heeft ook soms nog twee banen om de eindjes op het einde van de maand aan elkaar te knopen
Ook worden de vaste lasten steeds duurder die door de overheid telken jaren wordt verhoogt
Dus een rente verhoging!???? hoe dan????
ff_relativeren
0
Vooruitblik : Wat gaat Esperite doen ? Tja, de cijfers nog maar eens uitstellen dus.
Van 28 augustus naar 20 september en nu naar 29 september ;

www.esperite.com/?page_id=13 .

15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver ...

Meer over Martin Crum

Recente columns van Martin Crum

  1. 27 feb Sterk presterend Bayer
  2. 27 feb AB InBev belooft beterschap
  3. 26 feb Lufthansa: Advies omlaag