Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is een stocksplit een koopkans?

Is een stocksplit een koopkans?

De Belgische producent van hoogtechnologische materialen Umicore (waarover volgende week meer) maakte 28 augustus jl. bekend een stocksplit door te voeren. Het bedrijf splitst van 15 op 16 oktober ieder bestaand aandeel in twee nieuwe aandelen. De prijs van het aandeel gaat dus doormidden.

Een dergelijk split wordt vaak aangeduid als 2:1, lees 2 voor 1. Andersom is ook mogelijk, dan gaat het om een reverse stocksplit. U krijgt in dat geval slechts 1 aandeel terug voor 2 bestaande aandelen. 

Boekhoudkundige truc

Een stocksplit is feitelijk slechts een boekhoudkundige truc die niets verandert aan de beurswaarde van een bedrijf. Voor grote partijen is 5 aandelen van 20 euro per stuk, 2 van 50 euro of 1 van 100 euro hetzelfde. 

Particuliere beleggers kijken hier meestal anders naar. Optisch lijkt een aandeel van 100 euro al gauw duur. Loopt de prijs nog verder op dan wordt het ook lastig om zo’n aandeel op te nemen in een gespreide portefeuille.

Voor de verhandelbaarheid van een aandeel is het ook niet optimaal om de prijs te ver op te laten lopen.

 

 

Pennystock

Te goedkoop is ook niet goed want dat geeft een pennystock uitstraling (prijs per aandeel onder de 1) en daar zit meestal een luchtje aan. Bedrijven plaatsten hun aandelen namelijk in de regel tussen de 10 en 30 euro per stuk.

Is een aandeel vervolgens gedaald naar één euro dan is er toch iets niet goed gegaan. Imtech maakte het voor de ondergang erg bont en deed een reverse split 1:500. Oftewel voor elke 500 aandelen kreeg u er één terug.

Verder is het op sommige beurzen niet toegestaan om onder de 1 euro of dollar te noteren. In dat geval moet een bedrijf wel een reverse split doorvoeren omdat anders de beursnotering wordt geschorst. 

Andere uiterste

Het andere uiterste is de prijs van aandelen Berkshire Hathaway, de holding van superbelegger Warren Buffett, die momenteel voor 268.450,00 dollar per stuk worden verhandeld.

Eén aandeel kost u dus een de prijs van een middenklasse woning. Omdat het hier om een holding gaat heeft u evengoed wel wat spreiding, maar handig is het niet.

Om particulieren hier ook een handelsmogelijkheid te geven is er een B-notering die tegen een prijs van 178,92 dollar handelt. 

Signalering

Een stocksplit wordt meestal opgevat als een positief signaal, terwijl een reverse stocksplit een negatief signaal afgeeft. Er schuilt namelijk wel degelijk een gedachte achter deze signalering. 

Van een bedrijf waar het goed mee gaat, loopt de aandelenkoers normaal gesproken op. Een logische stap is dan om de aandelen te splitsen. Zie het voorbeeld van Umicore. Hierdoor kan een koersstijging na een split ook een self-fulfilling prophecy worden.

Andersom zullen bedrijven waar het minder goed mee gaat in de regel aankijken tegen een dalende aandelenkoers. Vroeg of laat kan dit leiden tot een reverse stocksplit. Goed voorbeeld is ArcelorMittal, dat op 18 mei dit jaar een 1:3 reverse split doorvoerde waardoor de aandelenkoers van 7 euro in 21 euro veranderde.  

Resumerend is een stocksplit an sich geen reden om een aandeel te kopen, maar wel vaak een extra bevestiging dat de koers een opwaartse trend heeft. Andersom is een reverse split een teken dat de zaken al een tijdje wat minder gaan of plots imploderen. Ik zie daarom liever stocksplits in mijn portefeuille dan reverse stocksplits. 

Disclaimer: Paul Weeteling heeft geen positie in bovenvermelde aandelen.


Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links