Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Voorsorteren op de volgende rally

TA: Voorsorteren op de volgende rally

Statistisch bezien worden in de periode oktober-april de beste beleggingsresultaten behaald. En de belangrijkste aandelenbeurzen zijn binnen de lange termijn uptrend gebleven, waarmee de Buy The Dips scenario's zijn bewezen.

In de zomerdips zijn bovendien de koersdips opgevangen door hun 200-dagenlijnen. Technisch mag elke grotere correctie als een koopkans beschouwd worden, zolang die door de 200-dagenlijn wordt opgevangen.


AEX binnen lange uptrend

De AEX-index is in augustus hard teruggevallen, maar binnen de stijgende trend gebleven. Op de lange termijn grafiek heeft de AEX nu rond 506,05 een hogere bodem gevormd en is het lange termijn stijgende trendkanaal met succes getest.

De 200-dagenlijn van de AEX-index (rode doorlopende lijn) laat een opwaarts verloop zien. Dit valideert de positieve technische conditie van de beurs.

Bovendien worden alle correcties van de AEX boven haar 200-dagenlijn opgevangen, ook de recente augustusdip, wat als een sterk teken geldt.

Het eerste koersdoel handhaven we op 563,98 (gevormd op 13 juli 2007). Zelf ben ik op de daling naar 506 al volledig ingestapt.


Duitse beurs steekt de vlag uit

De Duitse beurs (DAX index) heeft de correctieve fase verlaten. In de recente correctie vormde de DAX bovendien een hogere bodem binnen de stijgende trend. Omdat de koers boven de voorgaande top van 2015 wist te blijven, wordt het technische beeld bevestigd. 

Weerstand ligt rond 14.650 (berekend koersdoel). De 200-dagenlijn van de DAX index (glooiende rode doorlopende lijn) heeft de daling van de DAX goed opgevangen en laat een stijgende trend zien.

Dit geeft een positieve technische conditie weer. Van groot belang voor de lange termijn is de vlagformatie, die de DAX nu heeft afgerond.


Voorsorteren maar

Binnen de TA staat deze vlagformatie bekend als een Bullish Flag. Zie mijn uitleg van de Bullish Flag onderaan. De vlagformatie is afgebakend door de twee rode stippellijnen binnen de blauwe cirkel.

Een vlag is doorgaans een koerspatroon dat aan het begin van een nieuwe stijgende fase voorkomt, dat impliceert dat de Duitse beurs nog een heel eind te gaan heeft. Beleggers die hun zenuwen goed de baas zijn kunnen hierop al voorsorteren en het belang van aandelen in hun portefeuille verhogen.

Met mijn vermogensbeheerportefeuilles zit ik al voor 100% in aandelen, uiteraard binnen het risicoprofiel.


Wall Street staat te trappelen

De S&P 500 index lijkt de stijgende trend te hervatten nu de top van 8 augustus rond 2490 breekt, zij het nog nipt. Het technische plaatje verbetert na een korte adempauze, waardoor verdere koersstijgingen mogen worden verwacht. Eerste koersdoel ligt rond weerstand 2.800 (berekend koersdoel).

Steun ligt rond 2.400,98 (gevormd op 1 maart). Wall Street is weer koopwaardig, zeker nu ook de euro op zijn retour is. Morgen blog ik over de komende waardestijging van de dollar.


Nasdaq klimt opwaarts

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, staat na een consolidatie klaar om de uptrend te hervatten. De laatste top 5.995,77 (gevormd op 27 juli) is nog net niet gebroken.

Echter na een uitbraak komt er ruimte voor verdere koersstijging richting 6.750,00 (berekend koersdoel). We blijven positief zolang steun 5.568,47 (gevormd op 18 mei) weet stand te houden.

De 200-dagenlijn van de Nasdaq 100 index laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer. Nog even geduld, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs geeft bijna een vers koopsignaal.


Uitleg Bullish Flag

De Bullish Flag behoort tot de familie Voortzettingspatronen, dat zijn altijd tijdelijke onderbrekingen in een lange trend. In feit is de Bullish Flag een korte consolidatie van de beurskoers, die ingaat tegen de trendrichting. In een stijgende trend wijst de Bullish Flag dus altijd naar onderen en vice versa. Er bestaat ook een Bearish Flag.

De figuur hieronder  geeft een Bullish Flag weer. Na een periode van stijging corrigeert de koers in een dalend trendkanaaltje (de flag) met lagere toppen en lagere bodems (rode stippelijnen). Uiteindelijk is de verwachting dat de koers opwaarts uit de Bullish Flag breekt.

Als koersdoel wordt vaak de lengte van de vlaggenstok (pole) aangehouden. Dus de lengte van de stijging vanaf A naar B zal zich herhalen vanaf het laagste punt van de Bullish Flag, dat is punt C. Voor de DAX berekenen we het volgende koersdoel dan rond 14.650.


 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 08:45 TA: Oliesector op laag pitje 94
 2. 01 dec TA: Beurs eerst wat terug 236
 3. 30 nov TA: Eindejaarsrally in de steigers 242

Gerelateerd

Reacties

359 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Formule1-Fan 13 september 2017 08:49
  k ook, nu ben ik er klaar mee als er al voorkennis is met die banken.
  Houden ze rekening met aalagen doden bommen en natuur geweld, dure oplopend goud en euro.

  Nieue longs uit, dus die moeten ze oprapen gam doen.
  aex 450 kan altijd nog dax 10k.

  Ik even op caibie in stoelen zitten met dame om me heen en bootje en sigaar.
  Wonen er nog gasjes in Laren en die hoek van forum.
 2. forum rang 4 Disci 13 september 2017 09:00
  quote:

  Stayincontrol schreef op 13 september 2017 08:41:


  Cees Smit verwacht Aex van 450 en hier worden mooie maanden verwacht.
  Ik ben het ff goed kwijt;)
  Wel leuk om te lezen al deze bevindingen

  450?
  Wat is ie mild geworden sinds zijn vertrek hier.

  Hij was altijd Fred Optie in de overtreffende trap.

  @ ONN, ik heb vroeger niks in het financiële/beleggingswereldje gedaan, mocht je dat vermoeden. Ben nu een simpele kantoorslaaf, zeg maar.

  Wel in een "uitdagende en snel veranderende business".
  Maar boeit verder niet.
 3. forum rang 6 Formule1-Fan 13 september 2017 09:08
  Hup meteen up na start, omdat het kan omdat het MOET, belangens van banken gam doen.
  In paar minuten 1 uur weggespeeld met hoge up spyks.

  Precies wat ik gisteren avond zei, alles wat erbij kwam bij fruts in naveiliger is de hoeveelheid volgende dag eraf of erbij vandaag bij begin.
359 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 608,99 14:03
  -2,42
  -0,40%
 2. DAX 13.382,30 01 dec
  +91,14
  +0,69%
 3. Nasdaq 129,910 01 dec
  +1,920
  +1,50%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare