Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Gedenkwaardige week

Wat doet de AEX deze week? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite

 

Hulde als je deze humor kan opbrengen, als je weet dat je bezit aan flarden waait. Sterkte Florida vandaag.

 

 

De officiële datum is 16 september, maar dat is zaterdag en daarom begin ik er nu alvast over. Het is negen jaar na de ondergang van Lehman Brothers. Het was het orgelpunt van de kredietcrisis. Begin en einde? HSBC was in februari 2007 de eerste die afschreef op subprime-leningen. Pagina 16 bericht toen.

Zelf houd ik het achteraf daar op. Wat was het einde? De redding van de banken eind 2008 na Lehman Brothers, de Fed programma's, of ECB president Mario Draghi's legendarische Whatever it takes in juli 2012, want de EU crisis 2010-2012 was een gevolg ván. Of was er nooit een einde? Vul zelf in.

De grafieken dan maar, ik neem banken en verzekeraars apart. Eerst dacht ik als begindatum 15 september 2008 te nemen, ofwel het Lehman Brothers momentje. Al puzzelend zag ik dat sindsdien de banken grofweg allemaal hoger staan. De daling was al veel eerder ingezet. Kijk maar vanaf 1 januari 2007.

Banken

Hier ziet u Amerikaanse en Europese banken versus de indices en ING, onze enige bank die met kunst- en vliegwerk heeft overleefd. Alles in euro's en zonder dividend. U ziet dat Lehman Brothers en het koersgeweld van september tot de bodem in maart in 2009 het staartje was van een al ingezette daling.

De conclusie is duidelijk: collectief zijn de banken nog altijd niet hersteld, hoewel er enorm verschil is tussen Amerikaanse en Europese. Koe in de kont kijken, maar ik gok dat de al in de herfst van 2008 gedwongen herkapitalisatie van alle Amerikaanse banken de crux is. In Europa bleef dat uit.

Deutsche Bank, Bankia, Monte Panschi en noem ze maar op: in de afgelopen negen jaar kwam er steeds wel weer een Europese bank bovendrijven, die de zaak nog altijd niet op orde heeft. Niet één in de VS. Ik denk dat dit mede die enorme discount of underperfomance van de EU banken verklaart. 

 

 

Verzekeraars

Idem dito voor de verzekeraars, hoewel het verschil tussen VS en Europa hier veel minder is. De Amerikanen hadden dan ook AIG. Toenmalige Fed-voorzitter Ben Bernanke had zowat het schuim in zijn baard staan, toen hij begin 2009 zei:

If there is a single episode that has made me more angry, I can't think of one other than AIG. AIG exploited a huge gap in the regulatory system. There was no oversight of the financial products division, this was a hedge fund that was attached to a large and stable insurance company.

Intussen is zelfs AIG weer boven jan en ze sponsort zelfs sporticoon All Blacks. Even een leuke tussendoor, die hadden gisteren zeg maar een orkaanschadepecialist als debutant. Wat een try voor zo'n zwaargewicht en sloopkogel. 

 

 

In het rijtje ziet u ook Aegon staan. Zucht. Aan de andere kant, ten tijde van de kredietcrisis was de verzekeraar al geen schim meer van wat ze ooit was. In juni 1999 tikte het fonds intradag 55,83 euro aan. Er moet nog veel gebeuren, voordat deze all time high sneuvelt.

 

 

Ahold, AEX en Nikkei 225

Geldt dat ook voor u? Ik betrap mezelf er op dat ik dacht dat de echte beurskrach met Lehman Brothers begon. De grafieken laten zien dat die al voor een groot deel op de borden stond. Het zal zijn dat die enrome koersuitslagen (plus of min 10% op een dag was heel normaal) herfst 2008 er zo in hakten.

Dat is blijven hangen. Ik ken daar nog een voorbeeld van. Het heet dat Ahold (Delhaize) in 2003 onderuit ging op het boekhoudschandaal. Dat klopt, maar ook hier betrof het de staart van een daling. De beurs had al afgerekend met het (achteraf gezien) megalomane bestuur van CEO Cees van der Hoeven.

Merk ook op dat u de kredietcrisis eigenlijk helemaal niet terug vindt in de grafiek?! Natuurlijk wel, maar dat valt in het niet bij de boom & bust van zeg 1995-2003.

 

 

Die boom vertekent nog altijd ons beeld. Check behalve Ahold ook KPN en Philips in die jaren. Mede hierdoor stond de AEX in 2000 zo hoog op 700. Eind jaren negentig was onze index zo'n beetje de best ontwikkelde markt. Het bleek vooral gebakken lucht te zijn en daar plukken we nog altijd de zure vruchten van.

Het is wel mijn stelling dat onze beurs nu op 510 niet zozeer laag staat, of achterblijft – iets wat die 703,18 uit 2000 suggereert  maar destijds veel te hoog stond. Het is ook maar hoe u wilt kijken, want met herbelegd dividend staat onze index net even onder haar all time high.

 

 

De Nikkei 225 is ook zo'n index. Nu op 19.274 is de index geen schim van die beruchte 38.957 uit 1989 (!). Vergelijk ik echter in dollars met de S&P 500.... Juist. De Nikkei 225 ging in de jaren tachtig zo idioot hard, dat per saldo de index de Big Board bijhoudt. Had u niet gedacht, hé? Ik eerlijk gezegd ook niet.

Daarom houd ik altijd zo van lange grafieken. Louterend. Leer ik uiteindelijk veel meer van dan de waan van de dag.

 

 

Dollar

AkozNobel noemde het vrijdag bij haar winstwaarschuwing ook: dollarwindje blaast tegen. Het is nog een maand voordat het KW3-cijferseizoen start, maar de dalende dollar gaat u in veel persberichten tegenkomen met nu 1,20. Uit mijn hoofd  iemand harde data?  is ruim de helft van de AEX-winsten in dollars.

Denk hierbij vooral aan Ahold Delhaize, Unilever en Heineken. En zo ontvouwen zich scenario's die werkelijk niemand van te voren kon voorspellen?

  • De reden dat momenteel de euro sterk is en de dollar (en andere valuta) zwak is, is de sterke economische groei dit jaar in vooral Duitsland en Nederland en daarmee de EU. VS groeit minder.
  • Daar staan een verkrappende Fed, die ook nog eens haar balans gaat afbouwen en een nog altijd sterk verruimende ECB tegenover.

Blijkbaar wint economische groei het even van de centrale bankiers op de valuta- en rentemarkten, of legt u het anders mij maar uit wat hier gaande is. Hecht niet te veel belang aan de centrale bankenbeleid, is mijn conclusie. Dat is ook iets van dit decennium. Vroeger waren rentebesluiten pagina 16 berichten.

In ieder geval vind ik het stiekem komisch dat de dollar steeg, toen de Fed verruimde en daalt nu... #inderdaad. Niemand had dit voorspeld, het is niet ingeprijsd en daarom gebeurt het? Steun getest: intussen merken technisch analisten op dat EUR/USD gewoon in haar lange stijgende trendkanaal beweegt. 

 

 

Er kan zelfs nog meer bij, menen de valutaspeculanten:   

   

   

Agenda

Inflatie dan uit vooral VS en Duitsland? Of de Amerikaanse detailhandelsverkopen of de New York Fed Index, de eerste leading indicator over september? Bank of England rentebesluit of toch maar de JOLTS, ofwel Amerikaanse vacatures. Verhip, die laatste zette inderdaad vorige maand de koersen wat in beweging.   

Nee, het valt niet mee om in de agenda een Klapperrr van de Week te ontwaren. Het is op papier stilletjes en er zijn amper nog KW2-cijfers. Dat wil niet zeggen dat de beurzen gaan zitten pitten deze week. Beslissende beurs-triggers zijn zelden agendapunten.  

11 sep
09:00 KASBank notering 0,33 euro ex-dividend
09:00 Lucas Bols notering 0,26 euro ex-dividend

10:00 Italië industriële productie jul

12 sep
10:30 VK inflatie CPI aug 2,8%
13:00 Kardan BAVA
16:00 VS JOLTS jul

13 sep
08:00 Duitsland inflatie CPI aug 0,1% MoM
09:00 Spanje inflatie CPI aug 1,6%
11:00 EU industriële productie jul 0,1% MoM
14:30 VS inflatie PPI aug 0,3% MoM
16:30 VS weekrapport olievoorraden

14 sep
04:00 China industriële productie aug 6,6%
06:30 Japan industriële productie aug
08:45 Frankrijk inflatie CPI aug
10:00 Italië inflatie CPI aug 0,3% MoM
10:30 VK detailhandelsverkopen aug
13:00 BoE rentebesluit
14:30 VS inflatie CPI aug 0,3%

22:00 Oracle KW2-cijfers

15 sep
11:00 EU handelsbalans jul
14:30 VS detailhandelverkopen aug 0,1% MoM
14:30 VS New York Empire State Manufacturing Index sep 19,0
15:15 VS industriële productie aug 0,2% MoM

16:00 VS bedrijfsvoorraden jul 0,2% MoM
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan sep 95,1 

 

Kiek op de grafiek

De AEX oogt zijwaarts. Misschien niet eens zo gek met die dalende dollar. Als de winsten dalen en de index blijft liggen, worden aandelen toch duurder. 

 

 

De lange grafiek hebt u al gezien, de AEX herbeleggingsindex, ofwel de Nederlandse DAX, staat maar een paar procent onder haar top. 

 

 

De AEX VIX Index (volatiliteit) is met het afgelopen nikserige week weer ingedut.  

 

 

De AEX oogt beter dan de Eurostoxx 50, die in een korte dalende trend zit. 

 

 

De S&P 500 buikschuift langzaam maar zeker maar door, maar wel in eigen dollars. In euro's is de grafiek min of meer hetzelfde als de Eurostoxx 50. 

 

 

Geen bazooka's deze weken van ECB-president Mario Draghi. Misschien dat onze rente daarom haar kopje laat hangen. Ergens deze herfst vertelt de ECB hoe ze denkt te gaan afbouwen. Of  misschien voorlopig nog wel niet. 

 

 

Zelfde verhaal voor de Duitse rente: 

 

 

Zelfs de Italiaanse rente staat weer onder 2%. Kijk voor gein eens welke aandelen van u 2% dividendrendement doen. Meer hoef ik niet te zeggen. 

 

 

Nou moe, de Amerikaanse rente daalt ook maar door. 

 

 

Wat wordt het: kerst in New York dit jaar? Dit uitje wordt steeds goedkoper. Opgaande trend uit het boekje, zeggen technisch analisten dan. Het gaat echt hard. De euro is dit jaar al 14,4% gestegen ten opzichte van dollar.

 

 

Olie doet helemaal niks. Het spul kent sinds 1859, toen het werd ontdekt in de VS en er prijsvorming tot stand kwam, zoals alle commodities maar twee standen: heel hard bewegen of dood geld. Check

 

 

Goud laat in dollars eindelijk weer eens een lekkere beweging omhoog zien, maar in euro's schiet u hier ook al niet veel op. 

 

 

Kijk mama, zonder handen! Tot slot bitcoin nog. Buy the dip, wie durft?! Ik niet.. 

 

 

Fijne zondag verder. Maak ik u nog even lekker. Morgen is intussen al gisteren en word dus lid van IEXPremium, u krijgt veel waar voor uw geld. 

 

 

Tot slot nog meer sport, ik kan het niet laten. Adios El Pistolero, zoveel talent, strijdlust, hardheid en incasseringsvermogen is er niet veel gegeven. 

 

 

Maar hij had gisteren wel mazzel dat de beste renner op die gruwelberg bij zijn kopman moest blijven. Zo eventjes dat bochtje à 30% ofzo?! Jeuj. 

 

 

Succes deze week. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 10 september 2017 18:22
    Rob,

    Het is moeilijk voor Arend Jan het iedereen naar de zin te maken. Ik behoor dan weer tot zijn lezers die werekelijk zitten te watertanden van die mooie langetermijngrafieken.

    Je krijgt ze nergens op financiële websites zo vaak, zo regelmatig gepresenteerd als juist door Arend Jan op IEX.

    Je vraagt: ben ik nu wijzer? Ja natuurlijk, al je al tientallen jaren belegt en belegd hebt om nog eens glashelder te zien, waar vermogen verdampte, waar vermogen hetzelfde bleef en waar vermogen echt groeide.

    Hier op IEX is Jan Arend zo'n beetje de enige op heel wat financiële websites die ik al jaren bezoek, die daar nu eens TERECHT aandacht aan schenkt. Beleggen is ook voor de langetermijn, tenzij je gewoon wilt traden, maar dan moet je een andere publicist opzoeken.

    Tenslotte nog opgemerkt dat vrijdagsavonds Nick Inberg altijd afsluit met een mooi weekoverzicht. Dat Nick ons verblijdde met ook een weekperformance van de Eurostoxx 50, maar dat hij daar jammer genoeg alweer mee gestopt is.
    Toch jammer, ondanks dat iemand opmerkte dat ik dat ook zelf kan opzoeken. Maar je kunt in principe ALLES zelf opzoeken wat gepubliceerd wordt.....

    Peter
  2. [verwijderd] 10 september 2017 18:40
    quote:

    rob123 schreef op 10 september 2017 17:17:

    ik zie 20 (!) grafieken bij het artikel. Na afloop vraag ik mij af: wat heb ik nu gelezen en wat ben ik nu wijzer? ik geloof niets.
    Hoed af voor de grafieken (een beetje veel dat wel)! Maar het gaat natuurlijk om het verhaal: de neergang van banken was al van maart 2007 te zien en begon niet met de val van Lehmann Bros. Dat is een zeer terechte constatering van Arend Jan Kamp.

    Ik herinner mij dat ik begin maart 2007 mijn vele lt-opties ABNA € 25.- (met winst) van de hand deed. Bijna in paniek, vanwege de berichten over subprimeleningen. Maar drie weken later kwamen die 'gekken' met hun bod van € 35,- later nog een keer verhoogd ook, meen ik. Ik dacht nog, dit overkomt me niet voor de tweede keer. Ik ga niet weer voortijdig verkopen. In de herfst van 2007 sloeg ik groot in: Fortis- en ING lt-opties, na forse dalingen van de respectieve koersen. Waardeloos afgelopen, want ik nam mijn verlies niet, totdat ze niets meer waard waren.
    Kennelijk had ik niet door dat de dalingen, najaar 2007, onderdeel waren van een langetermijnerugval.

    GW

  3. [verwijderd] 10 september 2017 18:48
    quote:

    GWalstra schreef op 10 september 2017 18:40:

    [...]

    Hoed af voor de grafieken (een beetje veel dat wel)! Maar het gaat natuurlijk om het verhaal: de neergang van banken was al van maart 2007 te zien en begon niet met de val van Lehmann Bros. Dat is een zeer terechte constatering van Arend Jan Kamp.

    Ik herinner mij dat ik begin maart 2007 mijn vele lt-opties ABNA € 25.- (met winst) van de hand deed. Bijna in paniek, vanwege de berichten over subprimeleningen. Maar drie weken later kwamen die 'gekken' met hun bod van € 35,- later nog een keer verhoogd ook, meen ik. Ik dacht nog, dit overkomt me niet voor de tweede keer. Ik ga niet weer voortijdig verkopen. In de herfst van 2007 sloeg ik groot in: Fortis- en ING lt-opties, na forse dalingen van de respectieve koersen. Waardeloos afgelopen, want ik nam mijn verlies niet, totdat ze niets meer waard waren.
    Kennelijk had ik niet door dat de dalingen, najaar 2007, onderdeel waren van een langetermijnerugval.

    GW



    Heb toen long puts gehad naar aanleiding van ene paulta die hier over net zwerft. Weliswaar te vroeg verkocht. Kan me herinneren dat accountmanager het destijds niet leuk vond....dat ik puts van zijn bank kocht!!!!
  4. Nikolaj 10 september 2017 22:46
    De grafieken zijn deel van het verhaal (de narrative) van Arend Jan Kamp.
    Ik behoor ook tot die lezers die hier veel uit halen. AJK op IEX is wat dat betreft een topper. Ik heb in mijn werkzame leven geleerd dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken; wat 80 mensen superfantastisch vinden, vinden 20 anderen maar saai, of te veel letters,grafieken enz enz. Voor mij interessant wat de Nikkei bijv. in dollars heeft gedaan op de lange termijn (als Azië belegger) Zoals ffff opmerkt gaat het er om wat er is gebeurd met vermogen(verdampen, behouden,groeien)) Ook ik ben belegger (en geen daytrader) Beleggen is voor de langetermijn. Alle beweging en ruis binnen een horizon van één jaar interesseert me zelfs niet.
  5. Bonost 11 september 2017 00:24
    Beleggen is lange termijn als je daar de tijd voor hebt.
    Beleggen is korte termijn als je weinig tijd hebt.
    Beleggen is een manier om geld te verdienen door er actief of passief mee bezig te zijn.
    Beleggen is met iedere termijn rekening houden.
    Beleggen is veel omvattend en ieder zoekt daar zijn eigen stijl bij.

    Het uiteindelijke doel van beleggen is je vermogen te vergroten op welke manier dan ook. Of dan nu via aandelen, sparen of met meer risico als opties; grondstoffen of de hefboomproducten zijn.

    De stukjes met tabellen van AJK geven de lange termijn weer en daar kun je ook wat mee op lange termijn, maar ook de korte termijn. Meestal zijn deze stukken van hem dan gewoon goed en is hij inderdaad een van de weinige die dat op deze manier zo belicht. Ik lees ze dan ook graag.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links