Login
 

Hypotheek wijzigen? Betalen maar

Hypotheek wijzigen? Betalen maar

De maximale looptijd van de meeste hypotheken is 30 jaar. De hypotheek verdwijnt in ieder geval niet in de kast om daar nooit meer uit te komen. Zo zal in die periode van 30 jaar de hypotheekrente weer opnieuw moeten worden vastgezet.

Maar ook extra aflossen of bijvoorbeeld rentemiddeling zijn kleine wijzigingen die regelmatig voorkomen. Het nadeel hiervan is dat veel huizenbezitters hiervoor moeten betalen.

Nieuwe maandlasten

Het opnieuw vastzetten van de hypotheekrente kan de huizenbezitter zelf doen. Deze ontvangt drie maanden voor het verstrijken van de rentevaste periode een nieuw voorstel van de bank. In dit voorstel staan de huidige maandlasten en de diverse mogelijkheden om de rente voor een bepaalde periode vast te zetten.

De nieuwe maandlasten worden netjes vermeld bij elke rente vast periode zodat een klant een goede beslissing kan nemen. Voor deze wijziging hoeft de klant niets te betalen. Hij vult de formulieren in en stuurt deze terug naar zijn bank.

Er zijn ook wijzigingen die de klant zelf kan doen, maar bij bepaalde banken niet mag doen. Wie bij de ING bank naar binnen stapt om iets te wijzigen van zijn lopende hypotheek zal hiervoor moeten betalen. 

Overzicht advieskosten bij wijzigingen ING

  • Wijziging aflossingsvorm hypotheek: 900 euro (incl. 225 euro administratiekosten) 
  • Ontslag of bijzetten van hoofdelijke aansprakelijkheid (bij bijvoorbeeld scheiding): 2.100 euro (incl. 225 euro administratiekosten) 
  • Verlengen looptijd: 800 euro (incl. 125 euro administratiekosten) 
  • Tussentijdse rente aanpassing: 900 euro (incl. 225 euro administratiekosten)

De advies- en administratiekosten in bovenstaande opsomming gelden per 1 januari 2016. Bij een combinatie van wijzigingen worden altijd de advieskosten van de wijziging met de hoogste advieskosten aan u doorberekend. De administratiekosten zijn dan maximaal 450 euro.

Wijzigingskosten

Voor het wijzigen van een aflossingsvorm mag een ING klant 900 euro aftikken. Zoals bekend willen alle banken in Nederland het liefst van hun aflossingsvrije hypotheek af. Zij adviseren hun klanten hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar bijvoorbeeld annuïteiten hypotheek.

In de brieven wordt dan netjes vermeld dat de aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost moet worden. Zijn er geen genoeg eigen middelen dan is omzetting een mogelijkheid. Echter deze omzetting gaat dus wel geld kosten.

Het kan ook anders. Zo zijn de kosten bij de Rabobank 100 euro en bij Florius 150 euro. Bij Florius kan een klant een account aanmaken. De lopende hypotheek is dan zichtbaar. Kleine wijzigingen zoals rentemiddeling, extra aflossen en omzetten van een hypotheekdeel kan de klant zelf doen.

Ga naar de hypotheekadviseur

Twijfelt een klant dan is altijd een gesprek met een hypotheekadviseur nog mogelijk. Dit gaat dan wel geld kosten. Veel hypotheekadviseurs beantwoorden de vragen alleen als er een abonnement is afgesloten.

Hiervoor betaalt de klant een bepaald maandbedrag (soms een paar tientjes per maand). Afhankelijk van het abonnement zal de adviseur dan de wijziging voor de klant uitvoeren.

Er zijn in Nederland nog veel banken die alleen met hypotheekadviseurs werken. Alle wijzigingen moeten dan door een adviseur worden doorgegeven. De klant is van deze werkwijze de dupe want voor iedere wijziging zal betaald moeten worden.

Ik ben van mening dat klanten kleine wijzigingen zelf kunnen doen. Daar hebben zij geen adviseur voor nodig. Bovendien hoeven de wijzigingskosten niet hoog te zijn.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Gerelateerd

hypotheek

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

hypotheekadviseur

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
sjaak100
0
Dat zal wel weer een verhaal worden van grootbanken => Binck => de giro scenario.De service omhoog en de prijs met 1000% omlaag.
Portisch
0
Bij ABN Amro onlangs mijn hypotheek laten verlengen met 30 jaar.
Kosten EUR 150,00 zonder advies. Aflossingsvrij renteaftrek tot 2031.
Nieuwe rente 2% 10 jaar. Goede deal.
ch@rter
0
Sommige wijzigingen dienen geadviseerd te worden aangezien hierdoor de toekomstige maandlasten veranderen. Dit moet in kaart gebracht worden met de daarbij behorende scenario's en de evt consequenties in de toekomst.
Abonnementen zijn zonde van het geld aangezien de meeste kantoren hier niets voor doen ondanks de mooie beloftes in de voorwaarden van het abonnement. (Melkkoe)
Je gaat toch ook niet zelf de remblokken van je auto vervangen als je daar geen kennis van hebt! (Kan dodelijk zijn)
Enfin voor niets gaat de zon op en ligt er stof op de kast.

Je leent wel een paar ton maar bent te gierig om een bedrag te betalen voor een juist advies. Echt nederlands.
kordaat
0
Kleine wijzigingen zouden klanten moeten kunnen laten doorvoeren, zonder dat daar hoge kosten tegenover staan. Dat heeft niets met gierigheid te maken, maar alles met klantvriendelijkheid van de banken.
fred12345
1
Klantvriendelijkheid is een klant beleefd en vriendelijk behandelen...niet werkzaamheden voor nop doen...een bank is geen charitatieve instelling.
Eligius
0
Klantvriendelijkheid is in het belang van de klant denken. Voor nop is niets bij een bank, het geld wordt echt wel verdiend op een hypotheek.
Pokerface
0
Als een bank z'n systemen goed op order heeft, lijkt het mij dat een aanpassing doorvoeren een kwestie van aanpassen en klaar is. Snap niet dat daar zulke hoge administratieve kosten aan vast zitten. Moet dat allemaal met de hand bijgeschreven worden?
yoeri
3
Oplossing? Zo snel mogelijk je hypotheek aflossen, dit kost je niets en je gaat elke maand minder betalen. Het argument dat dit niet juist is, want je krijgt geen rente teruggave meer, is een slecht argument. Geen hypotheek is goedkoper dan een hypotheek met gedeeltelijke teruggave van de belastingdienst.
ch@rter
0
quote:

kordaat schreef op 8 sep 2017 om 12:32:


Kleine wijzigingen zouden klanten moeten kunnen laten doorvoeren, zonder dat daar hoge kosten tegenover staan. Dat heeft niets met gierigheid te maken, maar alles met klantvriendelijkheid van de banken.


Klantvriendelijk zijn banken nooit geweest en gaan zij ook niet worden.
Kleine wijzigingen kosten max 225,- dus waar hebben wij het over (is nog aftrekbaar ook!) Hoe hollands wil je het hebben ,)
Enig idee wat het uurtarief van een gecertificeerd financieel medewerker is? Kortom als deze 1,5 uur besteed aan een kleine wijziging dan zal dat toch ergens van betaald moeten worden.

Stel nu dat dat gratis wordt (jij blij) dan pakt de bank dat terug door 1/10e meer rente te vragen. Verdienen ze nog meer ook alleen merk jij het niet direct in jouw portemonnee.

Nu dat alles transparant is geworden valt het je pas op.
knax63
0
met advies van de bank zit een belangen conflict. alles wat de klant betaalt gaat naar de bank dus die wil dat je zo veel mogelijk betaald en de klant wil zo min mogelijk betalen. ik vroeg de bank een liniaire lening over 10 jaar en ik kreeg stevast een offerte voor 30 jaar want dat was beter. ik ging dat uit rekenen en het verschil was 50% meer betalen over de hele looptijd. de start datum was 1991 toen de rente 10% was, kortom de bank kan geen onpartijdig advies geven. inmiddels heb ik geen hypotheek meer mij gaat al dit gezeur voorbij.

Die financiele medewerker kost geld das duidelijk.

ch@rter heeft hierin een goed punt!
erjee-ff
0
quote:

Pokerface schreef op 8 sep 2017 om 13:43:


Als een bank z'n systemen goed op order heeft, lijkt het mij dat een aanpassing doorvoeren een kwestie van aanpassen en klaar is. Snap niet dat daar zulke hoge administratieve kosten aan vast zitten. Moet dat allemaal met de hand bijgeschreven worden?

Zo ongeveer, ja.
Er is het administratieve proces, waarbij de hypotheekvorm veranderd, en daarmee het risico profiel van de bank, en er is het technische proces, waarbij de hypotheek op de juiste manier in de systemen verwerkt moet worden. Veel daarvan, zeker bij de "grote banken" berust op legacy (lees: veel handmatig)

Jaren geleden (inmiddels ruim 10 jaar) heb ik de bank waar mijn hypotheek loopt wel eens gevraagd of het mogelijk was de aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een lineaire hypotheek. Dat kan alleen bij het aangaan van een nieuw adviestraject. Toen ik me later verdiepte in hypothecaire en bancaire systemen werd me duidelijk waarom.

Overigens geldt ook dat de banken vanuit hun zorgplicht de verplichting hebben na te gaan of jij de hypotheeklasten nog wel kunt dragen als de hypotheek wijzigt, en om de juiste checks en balances in te bouwen gooien ze dat dan maar op een nieuw adviestraject.

Ik heb er voor gekozen de hypotheek ongewijzigd te laten en gewoon elke maand af te lossen. Komt ongeveer op hetzelfde neer...
B-rood belegger
0
quote:

erjee-ff schreef op 11 sep 2017 om 13:23:


[...]
Zo ongeveer, ja.
Er is het administratieve proces, waarbij de hypotheekvorm veranderd, en daarmee het risico profiel van de bank, en er is het technische proces, waarbij de hypotheek op de juiste manier in de systemen verwerkt moet worden. Veel daarvan, zeker bij de "grote banken" berust op legacy (lees: veel handmatig)

Jaren geleden (inmiddels ruim 10 jaar) heb ik de bank waar mijn hypotheek loopt wel eens gevraagd of het mogelijk was de aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een lineaire hypotheek. Dat kan alleen bij het aangaan van een nieuw adviestraject. Toen ik me later verdiepte in hypothecaire en bancaire systemen werd me duidelijk waarom.

Overigens geldt ook dat de banken vanuit hun zorgplicht de verplichting hebben na te gaan of jij de hypotheeklasten nog wel kunt dragen als de hypotheek wijzigt, en om de juiste checks en balances in te bouwen gooien ze dat dan maar op een nieuw adviestraject.

Ik heb er voor gekozen de hypotheek ongewijzigd te laten en gewoon elke maand af te lossen. Komt ongeveer op hetzelfde neer...


Die zorgplicht vind ik een goede functie... Niet iedereen heeft tenslotte financiele kennis van zaken bij hypotheken.
Logische consequentie: Als die bank voor jou "aan het werk moet" vanuit diezelfde zorgplicht dan hangt daar een tarief tegenover.
Ik snap het probleem niet...

Enige dingetje is de aftrekbaarheid van de kosten... Men kijkt gewoonlijk toch naar hun netto last, dus diezelfde aftrekbaarheid lijkt het het tarief wel wat op te dringen, maar dit is slechts speculatief...
Isildur1
0
quote:

yoeri schreef op 8 sep 2017 om 14:36:


Oplossing? Zo snel mogelijk je hypotheek aflossen, dit kost je niets en je gaat elke maand minder betalen. Het argument dat dit niet juist is, want je krijgt geen rente teruggave meer, is een slecht argument. Geen hypotheek is goedkoper dan een hypotheek met gedeeltelijke teruggave van de belastingdienst.


Ik hoop maar dat je geen financieel adviseur bent zeg pfffff. Zo kortzichtig als wat. Geld in steen kun je niks anders mee doen en aflossingsvrij+banksparen is nog altijd goedkoper dan direct aflossen.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Jos Koets

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

  1. 20 jun Kopen of verbouwen? 8
  2. 01 jun Dekking bij overlijden 1
  3. 18 mei Onbetaalbare huurprijzen 13
Gesponsorde links