Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Vuurwerk, maar niet in aandelen

TA: Vuurwerk, maar niet in aandelen

Het technische plaatje van de Nederlandse beurs is niet veranderd, De AEX maakt sinds mei flinke uitslagen, binnen een horizontaal verloop tussen grofweg 506 punten en 532 punten. De AEX heeft wel op de lange termijn grafiek rond 506,05 een hogere bodem gevormd boven de koerstoppen uit 2015 ligt. Bovendien is bij de Nederlandse beurs met de recente terugval het lange termijn stijgende trendkanaal met succes getest.

De stijgende koersbodems, die sinds begin 2016 zijn gevormd, bewijzen dat beleggers op steeds hogere niveaus blijven (bij)kopen. Dus is de langetermijn-uptrend nog intact, maar het probleem zit op korte termijn.



Het grootste vuurwerk deze week zit niet aandelen, maar in grondstoffen, zoals energie en industriële metalen. Mocht u denken ‘niet interessant’, realiseer dan dat bij een sterke economische groei ook een aantrekkende vraag naar grondstoffen hoort, dus oplopende grondstoffenprijzen.

Grondstoffen uit het dal

De Dow Jones-UBS Commodity Index, een wereldwijde grondstoffenindex, heeft lange tijd een dalend koersverloop laten zien, voorop gegaan door lagere olieprijzen. Nu de olieprijs de laatste maanden licht is hersteld weet ook de grondstoffenindex opwaarts te draaien. Hierdoor lijkt een snel herstel naar de bovenzijde van de neutrale bandbreedte rond 25,55 te zijn ingezet. Zoals gemeld zegt dat veel over de stand van de economie.


Olie brandt weer

De olieprijs (Brent) laat al sinds medio 2016 een volatiel koersverloop zien. De correctieve fase die sinds begin 2017 intact was, lijkt nu echter te zijn afgebroken waardoor een grotere stijging mag worden verwacht. Eerstvolgende weerstand wacht rond 58,37.


 
Bij de industriële metalen zien we al langer een sterk oplopend koersverloop. Zowel koper als zink bewegen in mooie stijgende trends.


Koper krult opwaarts

Het industriële metaal koper vormt hogere toppen en hogere bodems, een teken van koopkrachtige vraag. De uptrend biedt weerstand rond 7.183,50 (top van 25 juli 2014). De steun bevindt zich rond 5.426,00 (bodem van 23 december 2016). Na een uitbraak boven weerstand 7.183,50 wordt 7.480,00 het volgende opwaartse koersdoel. De stijgende 200 dagen-lijn van koper wijst op een positieve technische conditie.


Zink laat opwaarts verloop zien

Het industriële metaal zink heeft in de recente daling een hogere bodem gevormd boven het niveau van voorgaande toppen uit 2014 en 2015.  Zink heeft inmiddels wel het koersdoel 3.161 (gevormd op 19 oktober 2007) bereikt, binnen de stijgende trend.De opwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze koerstop wordt gebroken. De 200 dagen-lijn van zink laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.  


Goed voor aandelen

Kortom, waar de aandelenbeurzen het de afgelopen maanden hebben laten afweten, zagen we zeker bij de grondstoffen wel vuurwerk. De meeste grondstoffen hebben inmiddels hun correctieve fasen of dalende trends afgebroken en lijken verder op te kunnen lopen.

De grondstof met de grootste weging, ruwe olie, laat het echter nog een beetje afweten. Toch zien we ook hier signalen die erop kunnen duiden dat de olieprijs aan een opmars is begonnen.

Voorlopig lijken de grondstoffenprijzen nog verder aan te kunnen trekken, wat aangeeft dat de economie verder op stoomt komt. En dat is uiteindelijk ook weer goed voor de aandelenbelegger.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 49
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

489 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 september 2017 08:43
    Goedemorgen allen,

    De DAX heeft er al weer zin in vandaag.
    Draghi kan niets doen en alleen maar zeggen dat hij verder in oktober wat gaat zeggen. De geldpersen blijven gewoon draaien.

    Dat de verruiming van het schuldenplafond met de Democraten tot stand is gekomen en dat daardoor de belastingplannen nu door het congres gaan komen is minimaal. Een aantal Republikeinen is toch wel zwaar op de tenen getrapt.
    Maar goed de beurs ziet dit door de vingers.

    Kortom, the only way is up.
  2. [verwijderd] 7 september 2017 09:10
    wat een hosanna, om wat, als het daald moet het terug, al dagen up, geen enkel tegenslag meer. only up dalen mag niet van bank bankiers en draak.

    The onley whay is up liedje.

    AFM waar ben je, heb email gestuurd voor vals spelen en draaak straffen voor ontzeggeing long gaan en printen geld
489 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links