Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brunel vlucht naar voren

Brunel vlucht naar voren

 

Dit kennen we. En achteraf blijkt het vaak weinig tot geen aandeelhouderswaarde op te leveren. United Technologies staat torenhoog, dikke rit achter de rug en dan begint het altijd te jeuken bij de board die zichzelf hierdoor fantastisch vindt (het zijn net beleggers): zullen we? Ja, we zullen. Een 30 miljard dollar overname.

Hoewel, zo heel bijzonder is het nou ook weer niet hoe United Technologies presteert. Per saldo precies het marktgemiddelde, maar wie likt daar zijn vingers niet bij af? Dividend komt hier nog bij. 

 

 

Jan Arie in de bocht

Dit kennen we ook, Brunel. We huilen nog uit van die kwartaalcijfers een paar weken terug: steunen en kreunen in plaats van winsten en dividenden. Verhaal is bekend. Het fonds kwijnt weg door de olieprijs, een sector waar de specialistische uitzender veel exposure naar heeft. En nu komt het.

Laten we eens gek doen, zei eeuwige – anno 2000 – CEO Jan Arie van Barneveld op een mooie septemberdag tegen zijn verzamelde onderknuppels. We doen een overname. Ok, het is maar een kleine acquisitie, maar het is wel een groot signaal. ANP:

Brunel neemt het Australische SES Labour Solutions over. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het werven van personeel voor de mijnbouw, olie- en gassector en bouw in Australië. Er werd geen overnamesom gemeld.

Het in 2011 opgerichte SES telt circa driehonderd werknemers en draaide in de twaalf maanden tot en met juni 2017 een omzet van 35 miljoen Australische dollar (23,4 miljoen euro). Het bedrijf blijft geleid worden door het huidige management.

Volgens Brunel past de overname in de strategie om leidend te worden met detachering in specifieke segmenten van de internationale arbeidsmarkt. 

 

 

Opvissen maar?

Kijk, dit getuigt nog eens van vertrouwen in de toekomst. Bij de KW2-cijfers kwam het bedrijf niet verder dan de belofte extra kaarsjes te branden voor herstel van de olieprijs én – en nu komt het – dat de bodem is bereikt. Vandaar dat ze door onderneemt? Alle vertrouwen dat het eens goed komt met haar business.

Een stukje eerder op de site schrijf ik al hoe Arcadis razendsnel herstelt van alle capriolen en dat heeft veel te maken met dat het onderliggend een mooi bedrijf is met veel knappe koppen en waardevolle know-how. Bij Brunel is dat niet anders. Van Barneveld heeft intussen ook vele knaken voor u verdiend.

Verhip, Fugro en SBM Offshore zijn ook best mooie bedrijven waar het tegenzit, lijkt de beurs vandaag te denken. Ik kan het niet bewijzen, maar ik kan ook geen andere reden verzinnen waarom deze aandelen ook grif uit de muur worden getrokken. Hoewel, de omzet valt tegen en Boskalis Westminster daalt zelfs. 

Weet u en ik heb het vaker geschreven: als u een lange adembelegger bent en u denkt dat die oliecapriolen vanzelf over gaan, of dat deze bedrijven slim genoeg zijn om eventueel om te schakelen, kunt u ze opvissen en wegleggen. Misschien mijn bias, maar dat zegt Brunel vandaag ook met die overname?

Ik hoef u niet uit te leggen wat u moet doen als u dit als een laatste, wanhopige Banzaï-aanval van Brunel ziet en u olie niks vond, vindt en gaat vinden. Volgend jaar vertrekt Van Barneveld trouwens. Wie dat wil mag hem ook van een laatste kunstje verdenken. Er is nog geen opvolger.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links