Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Apple rendement met bescherming

Apple rendement met bescherming

Kan het aandeel Apple alleen maar omhoog? Je zou het bijna denken als je de koersgrafieken erbij pakt. Natuurlijk, de afgelopen tien jaar waren er enkele correcties, maar per saldo is de stijging indrukwekkend.

Het aandeel ging over genoemde periode maar liefst acht keer over de kop. In de afgelopen twaalf maanden zette het aandeel zo’n 70% aan koersstijging neer.

Analisten blijven, volgens Yahoo Finance, positief met een gemiddeld koersdoel van 171 dollar. Dat is ten opzichte van de actuele koers van 163,70 dollar een beperkte koerspotentieel van ruim 4%. Inclusief dividend zou er niet veel meer dan 6% resteren voor de komende twaalf maanden.

Apple in de Bonus

Via het Capped Bonus Certificaat op het aandeel Apple is een hoger rendement mogelijk, zelfs als het aandeel flink in waarde zou dalen. Het betreft het certificaat (ISIN DE000VL10BE7) met aflossing in juni 2018. De aflossing zal 180 dollar bedragen, op voorwaarde dat het aandeel Apple gedurende de gehele looptijd van het certificaat niet lager dan 130 dollar noteert.

Met de actuele koers van Apple van 163,70 dollar is dat een marge van ruim 20%. De koers van het certificaat noteert in euro en ligt momenteel op 137,30 euro. Het valutarisico is echter in dollars en de eurokoers van het certificaat varieert derhalve met een verandering van de dollarkoers.

De aflossing op 180 dollar zou bij de actuele euro/dollar verhouding van 1,187, een bedrag van 151,60 euro betekenen. Ten opzichte van de actuele koers van het certificaat zou dat een rendement van 10,4% impliceren (12,8% op jaarbasis).

Onverwachte duikvlucht

Stel dat Apple toch een duikvlucht maakt en in juni volgend jaar 120 dollar noteert. De aflossing van de CBC is dan gelijk aan 101,10 euro (120 dollar), een verlies van 26,4%.

Het aandeel Apple heeft dan 26,7% verloren, maar door het dividend van circa 1,5% is het verlies iets minder groot dan op het certificaat. Het aandeel scoort pas echt beter indien het meer dan 9% stijgt vanaf de huidige koers, dus tot een niveau boven 178,40 dollar.

Meer risico

Bent u bereid meer risico te lopen, maar in ruil daarvoor wel een hoger rendementsperspectief te verkrijgen. Dan is het Apple certificaat met ISIN code DE000VL3SBK2 een mooi alternatief.

De aflossing is ook in juni 2018 en de potentiële aflossing is gelijk aan 200 dollar. Echter de ondergrens ligt 5 dollar hoger op 135 dollar en de koers van het certificaat is met 146,40 euro ook hoger. Bij een Apple eindkoers van 120 dollar, lijdt de certificaathouder bij aflossing op 101,10 euro nu een verlies van 31%. Maar blijft de koers van Apple boven de 135 dollar, dan wordt met de aflossing op 168,50 euro een rendement behaald van 15,1%.

Voor beide certificaten geldt dat u een debiteurenrisico loopt op uitgevende Duitse bank Vontobel (S&P rating AA-).


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

Apple

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

capped bonus certificaten

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Vontobel Groep

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Apple

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is...

Meer over Marcel Tak

Recente columns van Marcel Tak

  1. 03 mrt Beleggen na de coronacrash
  2. sep '18 ETF-recensie: De slankste ETF 9
  3. aug '18 AFM mag strenger zijn bij boetes... 11

Gerelateerde instrumenten

  1. Apple 325,120 03 jun
    +1,780
    +0,55%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare