Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VolkerWessels: Dikkie bedankt

VolkerWessels: Dikkie bedankt

 

Geen rare tegenvallers verder.

Ah, het kan dus wel... Als belegger in bouwaandelen kunt u uren, dagen en weken naar dit zinnetje staren, die Nico bijna achteloos in IEXPremium in zijn analyse van VolkerWessels zet. We hebben wat dat betreft ons portie wel gehad met BAM, Heijmans en eerder ook het overgenomen Ballast Nedam.

Op zich mooie bedrijven die de meest prachtige en vernuftige dingen kunnen bouwen. Helaas, iedere keer weer zagen ze hun resultaten gesloopt door tegenvallers op vooral grote projecten, waarvan het bijbehorende risico eigenlijk te groot was voor deze concerns. Hiermee is veel ellende ongeveer samengevat.

De H1-rapportage van VolkerWessels, de eerste sinds de beursgang in mei, is eigenlijk zoals u die eigenlijk van een bouwer in hoogconjunctuur mag verwachten. Alleen maar groene vinkjes op de eigen bingokaart:

 

 

Hier zijn de cijfers trouwens:

 

 

Fantasie

Verder zie ik nog maar één commentaar. ING houdt het op fatsoenlijke en solide resultaten. ABM Financial pikt meer uit die ING analyse (die ik zelf niet heb) dan ANP, want de bank ziet nog wel wat fantasie in VolkerWessels:

VolkerWessels kan de sterke resultaten in de tweede helft van 2017 voortzetten als een nieuwe regering stimulerend beleid gaat voeren voor woningnieuwbouw. VolkerWessels kan niet alleen profiteren van nieuwe opdrachten, maar ook door het te gelde maken van grondposities.

ING merkt verder op dat VolkerWessels mogelijkheden zoekt om een deel van zijn landposities en onroerend goed af te stoten. De bank voorziet verder stabiele operationele marges en aanhoudende kasinstroom, wat op termijn kan leiden tot teruggave van overtollige kasgelden.

Kortom, VolkerWessesl staat er fraai op en, last but not least, de koers bevestigt dit. Om precies te zijn deed het aandeel sinds de beursgang +11%, waar de AEX 4% daalde. Nota bene, terwijl bij de beursgang VolkerWessels al als duur gold (onder het motto: Dik Wessels is wel goed, maar niet gek).

 

 

Kwaliteit is duur

Eind goed, al goed? Nou, de opvallende koersbeweging van vandaag kan wel eens een oud beurs-ABC'tje zijn. De prijs knalde op opening +4,8% uit de startblokken om zelfs in de min te duiken. Typisch gevalletje bezit van de zaak is het einde van het vermaak? Zou kunnen. Ik ze het net al, VolkerWessels geldt als duur.

U kunt het aandeel nu bij de balie afhalen tegen zo'n twintig (!) keer de winst en dat is duur voor een bouwer. Zelfs voor 2017-álles-is-duur-begrippen. Ik kan u een lijstje peers geven, maar dat is een bende. BAM en Heijmans zijn niet de enige grappenmakers, dus de financiële parameters vliegen alle kanten uit. 

Dat is het mooie aan VolkerWessels, dat cijfer van twintig is echt. Dat wil zeggen, het concern ligt niet half op apegapen, of is een special occasion, zodat u er eigenlijk niet veel mee kan, zoals bij sommige collega-bouwers. De conclusie is simpel: VolkerWessels is kwaliteit en is daarom duur.  

Het bedrijf is onder meer kwaliteit, omdat:

  • Het (risico)management in control is en het bedrijf operationeel de boel op orde heeft - zie de beginzin van dit stukje!
  • Het volop profiteert van het economisch momentum - kijk bijvoorbeeld maar naar die huizenverkopen
  • Het de vette jaren gebruikt om de balans en kapitaalpositie te versterken (omdat er eens ook weer magere jaren komen)

Dat alles is alleen al dubbel en dwars in de koers verdisconteerd, lijkt het verloop op het bord (vandaag) te zeggen. Wie buy & hold speelt kan rustig slapen en lekker dividendcoupons à 4% (!) knippen, denk ik. Afhankelijk van uw koersdoel en horizon kan dit voor korte ritbeleggers achteraf een mooi verkoopmoment blijken.

Als is het maar omdat 15% outperformance in dik drie maanden niet echt de norm is in de bouw. Om de goede reden dan... #ubegrijptwatikbedoel


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links