Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

I'm bold, buy gold!

I'm bold, buy gold!

 

Heerlijk no nonsense blog van The Irrelevant Investor over goud en waarom hij dat juist vandaag koopt. Namelijk omdat het omhoog gaat en om geen enkele andere reden. Een betere reden om goud te kopen is er namelijk niet.

Vergeet de economische meltdown, de stunts van centrale banken en de doemverhalen over de grote crash. Als dát echt gebeurt heeft u meer aan een stuk land met een enorm hek, een bunker en een wapendepot. De charlatans die hierover roepen willen simpelweg dat u goud van hun eigen winkeltje koopt.

Maar waarom nemen zij die waardeloze dollars en euro's aan en verkopen ze hun waardevolle goud dan daarvoor? Dit soort types zijn gewoon af.

De case

Goud is volgens mijn maatstaven geen belegging omdat het geen yield, dividend of huurinkomsten genereert, maar dat maakt het niet ongeschikt als handelsitem.

Het edelmetaal kan in tien jaar tijd ruim twintig keer over de kop gaan (jaren zeventig) en vervolgens 28 jaar erover doen om een nieuwe all time high neer te zetten (1980-2008). Bullmarkets in goud komen niet zo heel regelmatig voor, maar als de bulls eenmaal los zijn...

Het grappige hieraan is dat een simpel trendvolgend systeem in goud heel goed kan werken. Michael Batnick gebruikt hiervoor het meest simpele trucje: kopen als de koers erboven noteert en cash gaan als het onder het gemiddeldelijntje noteert. Hij gebruikt hiervoor het twaalf maands gemiddelde en dat blijkt zelfs veel beter te werken dan simpel buy & hold.

 

Lijstje AEX aandelen

 

Hieronder een grafiek waarin u kunt zien wanneer u long zit en wanneer cash:

 

Lijstje AEX aandelen

 

Het wordt nog gekker als we u laten zien dat ruim tweederde van de trades verliesgevend zijn. Bij slechts tien van de dertig trades werd er quitte gespeeld of winst gemaakt.

Omdat de verliezen niet groter zijn dan -10% en de winsten zo groot zijn dat die de verliezen ruimschoots goedmaken. Sterker, zelfs een buy en hold-strategie verslaan. Die twee homeruns die u ziet moet u alleen wel daadwerkelijk slaan!

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

De reden waarom een simpel trendvolgend systeem bij goud werkt is omdat de prijs niet wordt bepaald door fundamentals, maar door emotie. Zoals Batnick schrijft:

I like to say that the worst ten year period for any backtest is the next ten years, but I think that this simple trend following rule should continue to be effective in the future. The reason why trend following works with gold is because gold doesn’t trade on fundamentals, it trades on sentiment and emotion, which looks something like this.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

I’m violating my own rules by talking about an investment publicly and I’ll admit that this is driven in part to protect my fragile ego. I want to show that I’m intellectually flexible, and that the trash I’ve talked about gold was targeted at the charlatans pumping it and not the asset itself. By following rules, however, I can eliminate the ego that is attached to public pronouncements. I view this purchase as a lottery ticket, with better odds. It has negative expected returns, but if it ends up in the black, it should be solidly gold.

Dat lijkt me een helder verhaal. En als de strategie van onze kale beleggersvriend niet werkt, dan kan hij altijd nog een solicitatie overwegen bij... :-)

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links