Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Besser Bett

Besser Bett

 

Onvoorziene omstandigheden daargelaten, verwacht de groep een verdere verbetering van de EBITDA te realiseren.

Persoonlijk houd ik liever van een meer cijfermatige outlook, het is slecht rekenen met alleen verwachten Onvoorziene omstandigheden willen Beter Bed ook nog wel eens parten spelen. Koffiedik kijken, maar wie weet is de beurs mede hierom niet zo enthousiast op de op het eerste oog goede KW2-cijfers.

 

 

De analisten reageren wisselend. KBC Securities (hier) en onze Nico in IEXPremium houden de duimen omhoog. Dit is wat Nico onder meer schrijft:

Vrees was dat de winstmarges onder druk kwamen te staan door te investeren in Duitsland. Die vrees blijkt ongegrond. De brutomarge ligt iets hoger dan vorig jaar (57,5% om 57%) en de nettowinst komt dan lager uit, (€ 7,5 mln om € 8,4 mln vorig jaar in H1) maar valt binnen de verwachtingen. 

Helaas geen details, maar deze banken zijn minder enthousiast als ik Corné op zijn onschuldige Bambi-ogen mag geloven:

   

 

Matratzen Concord

Samenvattend:

  • Beter Bed Nederland draait als een lier
  • Matratzen Concord Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland  doet beter, maar blijft een zorgenkindje
  • De fantasie zit 'm in de samenwerking - online en in de winkels - met matrassenfabrikant Emma

 Dat laatste puntje is wel opmerkelijk. Net zoals we bij de beursgang van GrandVision dachten dat brillen niet echt geschikt waren voor online verkoop, meenden we dat ook bij matrassen. Die wil een mens toch uitproberen?! Blijkbaar niet, zowel brillen als matrassen blijken op internet prima verkoopbaar.

Koffiedik kijken II, maar misschien dat beleggers onbewust een soort van Amazon-discount inprijzen voor Beter Bed. In ieder geval heeft de koers dit jaar grote moeite om überhaupt uit bed te komen.

 

 

Het is bij Beter Bed een beetje touwtrekken tussen Nederland en de Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

  • Bij ons is Beter Bed zeg maar in het middensegment vertegenwoordigd en profiteert volop van economie en huizenmarkt.
  • Met Matratzen Concord zit ze meer aan de onderkant en daar is de concurrentie hevig met de echte prijsknallers en online retailers. Stukje bij beetje verbetert Beter Bed zich daar.

Genoeg koffiedik nu en gelukkig is er bij Beter Bed ook nog gewoon boter bij de vis. Daarvoor moet u niet zozeer bij de koers zijn. Verder dan dit gaat mijn data niet terug. Weliswaar deed Beter Bed het in de afgelopen twintig jaar beter dan de AEX, maar die outperformance kostte stress en slapeloze nachten.   

 

 

Gelukkig hebben we het dividend nog

Hoe anders wordt dat als ik Beter Bed met herbelegd dividend neem. Daar had ik het vandaag bij BNR Zaken Doen ook over in mijn wekelijkse beurspraatje. Terugluisteren doet u vanaf 10:52 uur. Het bedrijf keert 85% van haar nettowinst uit als dividend en dat maakte het in die twintig jaar tot een mooie belegging.

Het dividendrendement op de huidige koers is nu zelfs 4,7%. 

 

 

Dat is wel erg hoog en dat duidt juist op wantrouwen van beleggers, zegt u nu? Dat kan, het is mede zo hoogd omdat de beddenfabrikant maar liefst 85% van de nettowinst uitkeert. Dan kan omdat het (netto) schuldenvrij is.

Maar: het Duitse hoofdpijndossier is nog niet afgesloten en, zoals ik al zei, misschien zit er wel een discount in de koers, omdat ook in deze markt een grote disrupter à la Amazon met gevel en al het huis kan binnenvallen.

Aan de andere kant, met een huidige koerswinstverhouding van 18,6 is het aandeel voor retailbegrippen zeker niet goedkoop. Het is wel een uniek fonds door die fraaie yield: spannende hoogdividendaandelen liggen niet voor het oprapen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 jonas 30 augustus 2017 20:58
    Arend Jan ik heb vaak het idee dat we aan dezelfde dingen wat zitten te denken. Persoonlijk vinden wij een matras of bril nu niet iets voor on line aankoop, maar als de rest dat wel vindt dan moet je als bedrijf toch ook wat on line zitten. Beste lijkt mij dan inhuren kennis etc van buiten, want het nieuwe wiel hoeft niet elke keer van punt nul te worden uitgevonden

    "Dat laatste puntje is wel opmerkelijk. Net zoals we bij de beursgang van GrandVision dachten dat brillen niet echt geschikt waren voor online verkoop, meenden we dat ook bij matrassen. Die wil een mens toch uitproberen?! Blijkbaar niet, zowel brillen als matrassen blijken op internet prima verkoopbaar.
    Koffiedik kijken II, maar misschien dat beleggers onbewust een soort van Amazon-discount inprijzen voor Beter Bed. In ieder geval heeft de koers dit jaar grote moeite om überhaupt uit bed te komen".

    Mogelijk maken die internetverkopers het ook wat te goedkoop met gratis retourzendingen etc. Echt grote winsten zie je daar ook niet eerder alleen maar verliezen.

    Hoe dan ook Beter Bed viel mij zeker niet tegen vooral die omzetgroei was niet verkeerd en weer basis voor toekomstige winst. En ook goed om maar te kappen met handel in Frankrijk. Hopeloos achterwaarts land en aan elk Nederlands af te raden daar zaken te doen. Al voordat je daar een vestiging opent, beginnen ze al te staken.

    Groet, Jonas
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links