Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Goud ruikt onrust

TA: Goud ruikt onrust

Worden de markten nerveuzer, ruiken ze onraad? Onze AEX is er in elk geval niet sterker op geworden, nu de steunzone rond 515 is gebroken. 

Op de Nederlandse beurs neemt de onrust toe. De AEX verzwakt zelfs wat, nu de horizontale steun gevormd door recente koersbodems breekt.

Bovendien zien we in het korte termijnverloop van de AEX lagere topjes die verkoopdruk boven de markt aangeven. Vooralsnog wordt hier geen basis voor de volgende springplank gelegd.

Onrust neemt toe

Goud heeft een consolidatie van drie maanden opwaarts verlaten, nu de weerstand 1.296,20 is doorbroken. De zwakke dollar heeft hier zeker iets mee te maken.

Er is ruimte vrijgemaakt richting 1.390,65 (top van 17 maart 2014). Sinds de bodem 1.274,18, gevormd op 1 augustus, is de prijs van het edelmetaal fors gestegen. De markten schuilen voor onrust.Let op de VIX

Een andere barometer die mogelijke onraad bespeurt is de VIX index. Wall Street's paniekbarometer zit al een tijd gevangen binnen een grillig zijwaarts gericht koerspatroon, echter sinds eind juli zien we hogere bodems, wat aangeeft dat de onrust op Wall Street licht toeneemt.

Zolang de VIX index binnen het onduidelijke koerspatroon gevangen zit is er niets aan de hand, maar een uitbraak boven zestien zou aangeven dat beleggers onraad ruiken (zie ook uitleg VIX hieronder).


De Europese VIX index beweegt binnen een grillig zijwaarts gericht koerspatroon, maar me hogere bodems. Er ligt steun op 10,81 (gevormd op 17 maart) en weerstand op 26,03 (gevormd op 4 november 2016).Vooralsnog is alleen de goudprijs doorgebroken, vooralsnog door de verzwakte dollar. Dit duidt op spanning, want beleggers gebruiken goud in onzekere tijden vaak als vluchthaven. Nu  is het van belang alert te blijven op mogelijke veranderingen in de VIX.
 

Uitleg: Wat is de VIX Index? 

De VIX index, ook wel Wall Street's paniekbarometer genoemd, geldt wereldwijd als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Meer specifiek: de VIX is een index die de implied volatility van S&P 500 indexopties weergeeft.

Het valt op dat koersdalingen in de aandelenmarkten doorgaans samenvallen met veel angst bij beleggers, wat logische weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt. 

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

Gold World Spot (USD)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-CBOE S&P 100 Volatility Index

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
379 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 The Short Caller 29 augustus 2017 08:42
  Weet iemand wanneer de Volgende Hausse-Train vertrekt?
  Ik zie nog steeds de zelfde Hausse-Train staan bij het Perron..
  Conducteur of Machinist zijn in géén velden of wegen te bekennen!
  Lekker dan zit je met je Ov-Call kaartje..
  Wordt op deze manier een dure grap ;)
  Kun je nog beter in een overvolle Inter City van de NS mee rijden waar je de hoofdprijs mag betalen voor een staan plaatsje..
 2. forum rang 7 fred optie 29 augustus 2017 08:47
  quote:

  Knowbody schreef op 29 augustus 2017 08:42:


  Weet iemand wanneer de Volgende Hausse-Train vertrekt?
  Ik zie nog steeds de zelfde Hausse-Train staan bij het Perron..
  Conducteur of Machinist zijn in géén velden of wegen te bekennen!
  Lekker dan zit je met je Ov-Call kaartje..
  Wordt op deze manier een dure grap ;)
  Kun je nog beter in een overvolle Inter City mee reiden waar je een hoofdprijs mag betalen voor een staan plaats..


  vergeet..het..maar..sorry...

379 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 08:20 TA: Dollar draait 240
 2. 28 mei TA: Banken krijgen lucht 662
 3. 27 mei TA: Rood vlaggetje RDS 712

Gerelateerde instrumenten

 1. Gold World Spot (USD) 1.728,17 15:28
  +6,47
  +0,38%
 2. NY-CBOE S&P 100 Volatility Index 28,79 28 mei
  +1,91
  +7,11%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare