Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Snif, Sif

Snif, Sif

 

Het goede nieuws is dat sinds de beursgang begin mei vorig jaar Sif nog altijd een paar procent beter doet dan de AEX. Het was alleen wel een beetje een van himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt ritje. Om over vandaag maar te zwijgen: een dikke afstraffing op KW2's met een winstwaarschuwing voor dit jaar.

Ik weet niet of dit investeerders en verkopers van Sif dit bij de beursgang voor ogen hadden, maar het fonds is in middels uitgegroeid tot een volatiel en wispelturig handelsaandeel. Mispeer blijkbaar van me, ik zelf had om eerlijk te zeggen het tegenovergestelde verwacht. Relatief dan in deze stormachtige branche.

Oef, intussen al -12,8%. Dit is verre van grappig meer. 

 

 

Speculatief

Windmolen pure plays als Vestas leken mij eerder de hoge bomen die veel wind vangen in deze sector, terwijl toeleverings- en faciliterende bedrijven als bijvoorbeeld Sif meer in de luwte van de wind moeten kunnen opereren. Niet. CEO Jan Bruggenthijs vertelt het vandaag zelf in zijn commentaar op de cijfers:

As Sif-group provides products and services to clients on a project-by-project basis, characteristics of a project driven and  therefore volatile market may be reflected in our short-term utilization rates, in production, and in
earnings.

Simpel, als Sif aan een windmolenproject mag meebouwen rinkelt de kassa. Zo niet, dan staan de machines stil in Roermond. En in zo'n windstilte zit Sif dit én volgend jaar en dan komen er ook nog kostentegenvallers om de hoek kijken. De CEO rest niet anders te melden dat op lange termijn de sector 5% per jaar groeit.

ING ziet wel een lichtpuntje voor volgend jaar, maar is niet een beetje speculatief? ANP:

ING handhaaft wel zijn koopadvies voor Sif, met een koersdoel van 22,25 euro. De bank denkt onder meer dat diverse cliënten volgend jaar al vragen om funderingen die eigenlijk pas in 2019 nodig zijn. Dit omdat die klanten in 2019 anders mogelijk te maken kunnen krijgen met langere leveringstijden.

ABN Amro zie ik nog niet met commentaar. ING en de groengele bank zijn van belang bij dit aandeel, want bijna al die grote koerszwiepers die u ziet in de grafiek volgden op hun analyses en advies- en koersdoelwijzigingen. Met name begin dit jaar gaf dit het aandeel vleugels. Een NOS Journaal reportage deed de rest.

Bloeddruk

Vervolgens begonnen die banken toch wat nattigheid te voelen en werd Sif in maart ook wat voorzichtiger. Nieuwe opdrachten vielen toch een beetje tegen. Helaas wordt dat vandaag bevestigd met die winstwaarschuwing. IEXPremium volgt het aandeel ook en Paul constateert droogjes: 

Onderliggend is de trend in windenergie nog wel opwaarts, maar de komende tijd valt er weinig te verdelen in de sector. Dit zal voorlopig druk geven op zowel omzet als marge.

Het aandeel is daarmee nog net niet terug bij af, maar de koerswinst valt tegen gelet op het risico. De CEO zegt het zelf al: Sif zit in een volatile market. Daarmee is dit voor fundamentele (buy & hold) beleggers een lastig aandeel. Winst-, omzet-, cashflow- en dividendgroei zijn amper in de toekomst te extrapoleren.

Tegen vijftien keer de winst en 1,8% dividendrendement is het ook geen koopje. Ja, het is leuk om in portefeuille te hebben, als er op een dag voorbeurs een persbericht met een vette opdracht uit de hemel valt. Dat kan lang duren. Tot die tijd kan het fonds dalen, dood geld zijn, of doelloos rondtollen door mogelijk veel handel.

Daar is niet ieders bloeddruk tegen bestand. Voorlopig trek ik de conclusie dat Sif net als bijna alle andere spelers in de duurzame energiesector een hoog boom & bust gehalte heeft. Voor liefhebbers dus.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 hjs64 24 augustus 2017 14:46
    Je kunt met zo'n aandeel ook lakoniek omgaan, op de rit omhoog af en toe wat schaven om de weging in portefeuille weer op het gewenste niveau te brengen en op de weg omlaag wat terugkopen wederom om de weging in portefeuille weer te corrigeren. Voordeel is dat je altijd hoog verkoopt en laag terugkoopt.
  2. [verwijderd] 24 augustus 2017 16:09
    quote:

    hjs64 schreef op 24 augustus 2017 14:46:

    Je kunt met zo'n aandeel ook lakoniek omgaan, op de rit omhoog af en toe wat schaven om de weging in portefeuille weer op het gewenste niveau te brengen en op de weg omlaag wat terugkopen wederom om de weging in portefeuille weer te corrigeren. Voordeel is dat je altijd hoog verkoopt en laag terugkoopt.
    Wat is laag en wat is hoog? Het voorgaande laag, kan wel eens het nieuwe hoog zijn.
    Gezien de doorlooptijden van de projecten, kunnen we nu volgens mij wel concluderen dat de komende 12 maand niet veel verdiend gaat worden. De rit omhoog kan wel eens een hele tijd op zich laten wachten.

    De beurs is niet voorspelbaar, maar ik denk dat er betere kandidaten zijn om geld te verdienen.
  3. forum rang 4 hjs64 24 augustus 2017 17:39
    Hoog en laag zijn uiteraard relatief, tijdens de rit omhoog (van 14 naar 25) heb ik diverse keren mogen schaven, tijdens de rit omlaag heb ik inderdaad wel eens terug lopen kopen tegen een koers waarvoor ik in het verleden verkocht heb. Maar aan het eind van de rit, zelfs al zou SIF terug gaan naar 14 blijft het feit dat ik aan deze strategie geld overhoud.
  4. forum rang 7 wiegveld 24 augustus 2017 23:33
    Probleem is ook dat de windhandel een aanbestedinggedreven markt is. Partijen krijgen een concessie en dan moeten de molens en de palen wel op een koopje.
    Als de Noordzee " vol" staat is het Snif SIF, tot die tijd is het afwachten of er grote winsten geboekt worden.
    Zal nog wel verder dalen deze en volgende week
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links