Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Twentsche kink in de Kabel

Twentsche kink in de Kabel

 

De sloopkogel gaat vandaag door het aandeel TKH. Dat zijn we niet gewend bij de nijvere en inventieve Haaksbergers. De grafiek vertelt het hele verhaal? Er werd eerder op een outlook-verhoging gerekend zo te zien. Helaas: het concern meldt bij haar KW2-cijfers dat u dit jaar niet op gouden bergen hoeft te rekenen.

De KW2-rapportage en vooral outlook is dan minder verwacht, het is wel om de goede reden. Het concern maakt de omzetverwachting waar, maar de winst valt tegen door investeringen. Kosten gaan voor de baten uit, investeren is nodig om ook in de toekomst omzet, winst en vrije kasstroom te vergroten.

Behalve die omzetgroei is er nog een lichtpuntje: De netto kasstroom uit operationele activiteiten van TKH in H1 bedroegen 44,74 miljoen euro tegen 26,98 miljoen een jaar eerder. Kortom, 2017 is een beetje een overgangsjaar en vanaf 2018 moet het allemaal weer beter worden, aldus de onderneming zelf.

Misschien had ze dat ietsje beter moeten communiceren. Want -10% is toch een beetje pijnlijk voor zo'n fraai buy & hold-aandeel – voor handel en korte ritjes zijn er sexier items denkbaar – als Twentsche Kabel, dat tegenwoordig vooral als technologiebedrijf geldt. Dat is de kracht van het bedrijf, aanpassen.

 

 

Het ging ook wel erg hard

Wat dat betreft was het commentaar voorbeurs van IEXPremium-analist Paul Weeteling kort, krachtig en doeltreffend. Dat wat zwakker dan gedacht gilt u nu vanaf het koersenbord tegemoet. Tot en met vanochtend stond er dit jaar al bijna 40% op de teller en dat tempo houdt de onderneming even niet bij.

Omzetstijging zwakte wat af, bedrijfsresultaat lager dan zelfde periode vorig jaar door 'aanloopkosten', orderintake bandenbouwmachines wel sterk. Geen slechte cijfers wel wat zwakker dan verwacht.

Ja, u mag even balen en vloeken als u de aandelen hebt, maar ga niet jengelen. U hebt geen klagen over uw TKH'tjes en dat is héél zacht uitgedrukt. Zie hier de koersprestaties van onze hoofdfondsen sinds de eeuwwisseling. 

 

 

Wrijft u uw ogen maar even goed uit: nummer twee is Arcadis. Wut? En dat klopt echt. Ik wilde het zelf ook even met eigen ogen zien, kijk maar:

 

 

Lange adem

Dit is nou precies wat buy & hold beleggen zo moeilijk en een zaak van lange adem maakt. Zelfs de mooiste aandelen hebben ééns stront aan de knikker, moddervette, vette en heel af en toe ook magere jaren, waardoor alles in u er uit wil. Zoals misschien wel bij TKH vandaag en de afgelopen jaren bij Arcadis.

Doorgaans is zitten blijven en misschien wel bijkopen – de TKH's zijn in de aanbieding vandaag – dan per saldo nog het handigste. Per saldo, want zelfs onder beurspareltjes wil nog wel eens een Imtech zitten. Laten we daar bij TKH maar even niet vanuit gaan. Want wat publiciteit betreft scoort het bedrijf goed.

Nooit is er gedoe, zelden is er reuring en ik moet de naam van de CEO opzoeken. Dat is mijn eigen privé-indicator. Ik geef u een hint. Kijk bij de AEX en AMX bedrijven of u weet wie daar de baas is. Wedden dat u bij de crowded trades uit komt en een paar hele mooie aandelen laat liggen?

Zegt dit ook iets? ANP heeft eigenlijk geen TKH foto's. Enfin, zekerheid is er nooit, maar ik zie aandelen van mindere kwaliteit die duurder zijn dan TKH, dat twintig keer de winst voor de komende twaalf maanden doet bij 2,3% dividendrendement (Reuters).

Daarna daalt het eerste en stijgt het tweede cijfer rap, aldus de analistenverwachtingen. Niettemin is twintig keer de winst niet goedkoop en misschien is die daling vandaag wel een blesssing in disguise: het aandeel is nu weer priced for perfection


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. briljantje 15 augustus 2017 13:21
    Hebben de heren van KBC en ING gekeken naar de koersontwikkeling van TKH?? Medio april (4 maand geleden) stond de koers nog onder de 40 euro.
    Zeer overspannen verwachtingen van vele analisten (ook KBC en ING) hebben die koers opgedreven tot meer dan 52 euro! Nu blijkt dat TKH gewoon gezond doorgroeit (met de daarbij behorende investeringen) komen ze met zo'n huil verhaal. Prima beleid bij TKH: investeren voor de toekomst!!! Kopen die handel!!
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links