Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Geschiedenis leert veel

TA: Geschiedenis leert veel

Hoe tragisch militaire conflicten ook kunnen zijn, de impact op beurzen is niet altijd zoals verwacht. Nu Trump heeft aangegeven elke daad van agressie van Noord-Korea te vuur en te zwaard te zullen bestrijden komt een treffen dichterbij. Beleggers vrezen een oorlog en dumpen hun aandelen.

De geschiedenis leert ons dat verkopers altijd op het wapengekletter uitstappen. Echter zodra de kanonnen beginnen te bulderen, lopen de koersen doorgaans weer op, dat zal deze keer niet anders zijn.

Toen de oorlogsretoriek tussen Noord Korea en de VS begon, doken de beurzen wereldwijd omlaag. Beleggers vrezen dat de VS zal ingrijpen en verkochten hun aandelen.

Buy the freaking dip 

De vraag is of het verstandig is om alles te verkopen, want de (beurs)geschiedenis leert dat verkopers alleen op het wapengekletter uitstappen. Gezien de uitermate sterke lange termijn technische plaatjes, Wall Street noteerde nog vorige week nieuwe all time highs, verwacht ik dat ook deze zwakte tijdelijk zal zijn.

De historie en de statistieken zijn erg interessant. Ik heb dit wat research gedaan en qua timing zouden we dicht tegen een koopmoment aanzitten, zodra het vuur losbarst. Zoals baron Rothschild lang geleden verklaarde: Sell to the sound of trumpets, buy on the sound of cannons.

Buy The Freaking Dip of BTFD is exact wat de nieuwe crisis en de toenemende spanningen rond Noord-Korea uiteindelijk zal opleveren: een nieuwe instapkans.

Een stukje geschiedenis 

Ik heb hiervoor enkele zeer oude charts nageslagen en kom tot opvallende bevindingen.

  • Op 2 augustus 1990 viel Irak buurland Koeweit binnen. Dat was de voorbode van wat later de Eerste Golfoorlog zou heten. De Nederlandse beurs, toen nog de EOE index, is sinds die inval op 2 augustus 1990 met ruim 20% gedaald. Op 17 januari 1991, de EOE stond toen dus 20% lager, begon het Westen een luchtoffensief tegen Irak onder de naam Desert Storm en vond de eerste confrontatie tussen de VS en Irak plaats. Het laagste punt van de AEX werd bereikt op 16 januari, dus één dag voordat het westen ingreep, daarna is de beurs in één rechte lijn opgelopen. Vanaf het moment dat de kanonnen begonnen te bulderen is de EOE-index gestegen. Tussen 17 januari 1991 (toen operatie 'Desert Storm' officieel uitbrak) en 28 februari (het staakt het vuren) steeg de Nederlandse beurs ruim 18%. Op 17 januari 1992, exact één jaar na het uitbreken van Desert Storm, noteerde de beurs 23% hoger.
  • Eén decennium later in 2003 herhaalde de geschiedenis zich. In dat jaar steeg, tussen het begin en het einde van de Irakoorlog, de AEX van 265 naar 283. En exact één jaar na het uitbreken van de Irakoorlog, op 20 maart 2004, noteerde de Nederlandse beurs bijna 30% hoger op 336. Daarbij zij opgemerkt dat de beurs zowel in 1991 als in 2003 wel fors was gedaald in de periode direct voorafgaand aan het conflict.
  • Ook bij ander militair treffen hebben we bovenstaand scenario gezien. Aan het begin van de Tweede wereldoorlog daalden de koersen nog, maar vanaf 1942 steeg Wall Street ruim 40%.
  • Ook aan het begin van de raketcrisis met Cuba in 1996 daalden aandelen, maar veerden die weer sterk op nadat de Amerikaanse president Kennedy ingreep (met een zeeblokkade). Uiteindelijk steeg Wall Street 9% op de Amerikaanse maatregelen.
  • Aan het begin van de Koreaanse Oorlog in 1950 daalde Wall Street sterk, maar tijdens het conflict zelf werden alle verliezen weer ingelopen en wist Wall Street zelfs ruim 25% te winnen. De Koreaoorlog was een conflict tussen het indertijd door China en de Sovjet-Unie gesteunde communistische Noord-Korea en het door de Verenigde Staten gesteunde Zuid-Korea.
  • Voorafgaand aan de Zesdaagse oorlog een militair conflict dat in 1967 werd uitgevochten tussen Israël en zijn Arabische buurlanden, daalden de beurzen, maar stegen die op elke dag van het conflict.


Nederlandse beurs tijdens de Golfoorlog

Ik heb bovenstaande research gedaan om te voorkomen dat pure emoties beleggingsbeslissingen kunnen bepalen. Onderstaande grafiek geeft het koersverloop van de Nederlandse beurs weer, tijdens de eerste golfoorlog in de periode 1990-1992. Toen noteerde de de beurs, indertijd de EOE index, in guldens. In de prijsas heb ik zowel de waarde in guldens als in euro's weergegeven. 



Nederlandse beurs lange termijn trend intact

Op lange termijn gaat het om de trend. want die geven het onderliggende sentiment weer. De trend van de Nederlandse beurs is nog positief. Op lange termijn lijkt elke diepe correctie, richting 506, een nieuwe instapkans te bieden.

In de daling van juli is een hogere bodem gevormd rond 506,05. Deze bodem ligt boven de koerstoppen uit 2015 in de zone 506,05-510,55. Omdat de AEX-index hierboven wist te blijven, was deze dip een geldige pullback.

Ook op langere termijn blijft de Nederlandse beurs binnen het stijgende trendkanaal. De 200-dagenlijn van de AEX-index (rode doorlopende lijn) laat een opwaarts verloop zien. Dit valideert de positieve technische conditie van de beurs. Bovendien noteert de index boven haar 200-dagenlijn, wat eveneens een positief teken is. Nog steeds geldt dus: buy the dip.




Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 8
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

370 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 augustus 2017 08:55
    ach ja laten we gewoon doen of er niks aan het handje is. lekker de kop in het zand... echte struisvogels zijn we geworden, is het niet... nog ff en men gaat zeggen, oorlog, kopen die bende!

    NK is even andere orde dan een Iraq... In NK hebben ze namelijke echte bommen en raketten... daarnaast waren de k/w verhoudingen destijds lager en waren aandelen dus goedkoper!

    _____________________________________________________________________

    Voor vandaag maar even een herstel, hoewel de EUR/USD niet echt voor ons goed aan het bewegen is.
  2. Dead cat bounce 14 augustus 2017 08:59
    quote:

    MDJ_0 schreef op 14 augustus 2017 08:55:

    ach ja laten we gewoon doen of er niks aan het handje is. lekker de kop in het zand... echte struisvogels zijn we geworden, is het niet... nog ff en men gaat zeggen, oorlog, kopen die bende!

    NK is even andere orde dan een Iraq... In NK hebben ze namelijke echte bommen en raketten... daarnaast waren de k/w verhoudingen destijds lager en waren aandelen dus goedkoper!

    _____________________________________________________________________

    Voor vandaag maar even een herstel, hoewel de EUR/USD niet echt voor ons goed aan het bewegen is.

    Ja voor de VS wel hun omhoog dan gaan wij ook omhoog
  3. [verwijderd] 14 augustus 2017 09:03
    quote:

    Dead cat bounce schreef op 14 augustus 2017 08:59:

    [...] Ja voor de VS wel hun omhoog dan gaan wij ook omhoog
    dat valt maar te bezien... zo simpel ligt het deze keer echt niet...

    vergeet even niet dat China partij moet kiezen...

    En zoals al aangegeven, de koersen staan op record hoogte in de vs... dus zoveel ruimte is er imo niet!
  4. Dead cat bounce 14 augustus 2017 09:09
    quote:

    MDJ_0 schreef op 14 augustus 2017 09:03:

    [...]

    dat valt maar te bezien... zo simpel ligt het deze keer echt niet...

    vergeet even niet dat China partij moet kiezen...

    En zoals al aangegeven, de koersen staan op record hoogte in de vs... dus zoveel ruimte is er imo niet!
    In de VS kan het nog wel even omhoog gaan hoor
    Elke rente verhoging gaat de beurs omhoog tot 4% -5% denk ik
  5. [verwijderd] 14 augustus 2017 09:19
    Los van het feit of deze koershistorie in het juiste perspectief staat blijft het een feit dat RT iedere dag weer als een draaikont opereert. Nieuwe onderwerpen die veraf staan van Technische analyses. Als er interesse bestaat voor een mening over het politieke geweld en oorlogs-trommelgeroffel zoek ik wel een ander medium.
  6. Dead cat bounce 14 augustus 2017 09:21
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 14 augustus 2017 09:16:

    ja hoor, al vallen er dode of gewonde up moet het als menite short zat.
    net als in nice vorige jaar ook down even in de avond en volgende dag up.

    Vrijdag stonden sijnnen nog down bij slot.
    Fruts niet te hard oplopen rooooddddd.
    sjallalalalalal show me the money.
    misschien omdat veel belgers niet het weekend aandurfde
    Maar nu wel met de handjes bij de verkoop knop
  7. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 14 augustus 2017 09:21
    Veelzijdig onze Royce kan zelfs geschiedenisles geven..
    Echter.. N-korea is géén oorzaak maar wel een aanleiding voor de daling
    is mijn idee !
    En iedereen gaat ervan uit dat zo'n achtergesteld land als N-Korea kern wapens heeft.. ik weet het niet maar heb wel mijn twijfels
  8. Henk Snaph 14 augustus 2017 09:39
    quote:

    Dead cat bounce schreef op 14 augustus 2017 09:09:

    [...] In de VS kan het nog wel even omhoog gaan hoor
    Elke rente verhoging gaat de beurs omhoog tot 4% -5% denk ik
    Yellen wil haar baantje behouden en Donald Duck wil geen rente verhoging.

    Er komt dus geen rente verhoging en Yellen raakt toch haar baantje kwijt.
  9. Henk Snaph 14 augustus 2017 09:41
    quote:

    Knowbody schreef op 14 augustus 2017 09:29:

    Beste Nico, wanneer een aandeel of index bij opening in de OB zone zit kan de koers die dag dan niet meer stijgen volgens de TA regels?

    Wie van jullie heeft ome Nico deze vraag gesteld.. nou??
    (stiekum..hahaha!)
    Waarom kan de RSI dan wel langere tijd OB zijn?
  10. forum rang 8 het zwaard 14 augustus 2017 09:42
    Het heeft geen belang welke kleur de kat heeft, zolang ze maar muizen vangt, is 'n oud Chinees spreekwoord. China zal dus de Amerikaanse (en Europese) kaart trekken ,dit ten koste van NK, vermits er aan deze laatsten meer te verdienen valt.. De wereldbeurzen kunnen dus aan de volgende rally beginnen.
  11. Dead cat bounce 14 augustus 2017 09:45
    quote:

    Henk Snaph schreef op 14 augustus 2017 09:39:

    [...]

    Yellen wil haar baantje behouden en Donald Duck wil geen rente verhoging.

    Er komt dus geen rente verhoging en Yellen raakt toch haar baantje kwijt.
    als Draghi verhoogt dan moet ze wel verhogen
    Ook zij zulke lagen rente niet goed voor als het weer fout gaat
370 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links