Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Basic-Fit: Running up that hill

Basic-Fit: Running up that hill

De fitnessketen is nu meer dan een jaar beursgenoteerd en heeft inmiddels haar sportschoolbestand uitgebreid van 367 halverwege 2016, naar 466 nu. De entree op de beurs ging gepaard met de nodige scepsis. 

Er was geld nodig voor verdere groei en de toenmalige eigenaren hadden kennelijk geen zin om nog meer geld in de sportschoolketen te steken. Daarbij was de timing lastig: vlak voor Brexit. Toen iedereen de hand op de knip hield.

Zelfs de microtiming was onhandig: op de dag van de IPO kwam ook ASR naar de beurs. Die kreeg voorrang. En ja, inderdaad, ASR was tot nog toe de betere belegging. Dividenden laten we maar even buiten beschouwing. 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie


Slechte start

Wat ook niet hielp in de beeldvorming was deze quote van een financieel analist, die in zijn LinkedIn-profiel nog AFM als werkgever had staan. Gert Jochems was de naam. Hij riep in de BNR-microfoon (u kunt dat hier nog eens naluisteren) dat de onderneming technisch failliet was en beleggers de venture capitalists moesten helpen om de schulden in te lossen. 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Wel vaker wordt gewaarschuwd geen zaken te doen met private equity partijen: als private equity afwil van een bedrijf, zal er wel wat aan de hand zijn. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het succesverhaal van IMCD, dat op 21 euro naar de beurs ging en momenteel boven de 50 euro koerst.

Maar goed, er zijn ook legio andere voorbeelden natuurlijk. Het blijft zaak altijd zelf na te denken en prospectussen toch maar even wat dieper door te spitten alvorens een blinde kooporder in te leggen. De tijden dat je bij elke IPO zonder risico geld kon verdienen liggen alweer bijna twintig jaar achter ons.

Groeiverhaal avant la lettre

Basic-Fit is natuurlijk een groeiverhaal avant la lettre. De schaalgrootte zorgt ervoor dat de kosten omlaag gaan en drukt meteen de concurrentie uit de markt. Veel kleine sportscholen leggen het loodje, omdat klanten liever naar een moderne, en toch goedkope sportschool gaan. 

Die groei moet niet alleen komen uit meer sportscholen, maar ook uit een hogere inkomstenstroom per klant. Een mooi voorbeeld daarvan is het sportwaterdrankje Yanga. 

 

 

In de sportscholen staan automaten waar de fitnessgekken tijdens, of eigenlijk voor en na, hun bezigheidstherapie (bij minuut 2.01 in het filmpje) een soort water met een sapje kunnen halen. Ze betalen daarvoor 3,99 per maand. Inmiddels hebben 18% van de abonnees al zo'n side-abonnement afgesloten, tegenover 9% vorig jaar. 

Vorig jaar was de gemiddelde opbrengst per klant 19,51 euro, inmiddels al 19,76 euro. Misschien moet je dan wel aandelen Yanga hebben.

Onder de verwachtingen

Niettemin komt de fitnessketen vandaag met haar omzet en winst wat aan de onderkant van de verwachtingen van analisten uit, en zal dat ook in het tweede halfjaar enigszins het geval zijn.

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

De kost gaat natuurlijk wel voor de baat uit. De investeringen in bestaande (onderhoud) en vooral nieuwe clubs zijn veel hoger dan wat er aan geld binnenkomt. De cashflow in het eerste half jaar bedroeg 44 miljoen euro terwijl er voor 85 miljoen euro geïnvesteerd is.

Onder de streep werd er echter wel een nettowinst geboekt (2,2 mijoen euro) wat met name veroorzaakt wordt door veel lagere financieringslasten. Momenteel betaalt Basic-Fit nog slechts 3,6 miljoen euro aan rente per halfjaar. 

Moos aan het woord

Tegenover ABM Financial News zei CEO Rene Moos vandaag dat de opening van nieuwe clubs wat vertraging heeft opgelopen, en dit ook in H2 het geval zal zijn. Desalniettemin zit Basic-Fit goed op schema om dit jaar 100 nieuwe clubs te openen.

In Nederland en België lijkt BF zich al redelijk volgevreten te hebben, de nieuwe clubs moeten vooral in Frankrijk en Spanje komen. Luxemburgers in een sportschool: dat geloof ik niet.

Overigens zei Moos in hetzelfde interview met ABM dat er wat hem betreft nog ruimte is voor zo'n 1500 nieuwe clubs in de landen waar Basic-Fit actief is. Nieuwe landen (waarom niet naar Duitsland? Dat bier en bratwurst moet er toch ook weer af?) kijkt men nog niet naar.

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Nettoschuld loopt op

De schulden dan. Daar was het vorig jaar allemaal om te doen. Die schulden zijn weer opgelopen, de nettoschuld bedraagt nu 248 miljoen euro, tegenover 206 miljioen euro vorig jaar. Gemiddeld per club is het lager, in juni 2016 nog 561.000 euro, nu 532.000 euro. 

Basic-Fit wil/moet onder de 3 blijven qua netdebt/ebitda en komt met de huidige cijfers uit op 2,8. Dat betekent dat er niet zo veel ruimte meer is, maar CEO Moos is een optimistisch man. 

Volgens zijn begeleidende kattenbelletje zal de Ebitda-groei in het tweede halfjaar versnellen en komen de groeiaspiraties niet in gevaar. Daar zullen we dan maar op vertrouwen. 

Disclaimer: Inberg heeft geen positie in Basic-Fit.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links