Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Correctie AEX op komst?

Correctie AEX op komst?

De bomen leken tot in de hemel te groeien, met de nadruk op leken. Het Goldilocks scenario wordt te pas en te onpas uit de kast getrokken en de inmiddels acht jaar oude bullmarkt kan nog oneindig lang mee.

Een aardige economische groei zonder signalen van oververhitting, inflatie op een relatief laag niveau (te laag volgens de centrale banken), lage rentes, sterke bedrijfsresultaten en optimisme zonder euforie onder beleggers.


Gouden tijden?

De huidige omgeving is welhaast ideaal voor beleggers, maar daarin schuilt nu net het gevaar. Immers, alle relevante signalen staan op groen. Dat betekent ook dat aandelen priced for perfection zijn.

Zakenbank JPMorgan Chase verwoordt het als volgt: beter dan Goldilocks. De financiële markten gaan van een niet te heet, niet te koud omgeving (Goldilocks) naar een nóg betere wereld voor beleggers.

Hoewel de zakenbank stelt dat dit niet eeuwig zal duren, mikt de bank op een aanhoudende outperformance van riskantere assets (lees: groeiaandelen).


Onvoorspelbaar

En JPMorgan Chase staat daarin bepaald niet alleen: ook een serieuze partij als Bank of America / Merrill Lynch ziet het uiterst zonnig in en hint op een Goldilock’s scenario, evenals de Amerikaanse broker Charles Schwab. Dan wordt het als belegger tijd om alert te zijn.

De zwarte zwaan van Taleb duikt namelijk altijd onverwachts op: dat is nu juist de essentie. Onvoorspelbare gebeurtenissen met een enorme impact die pas achteraf te verklaren zijn.


Oorlogsretoriek

De financiële markten staan onder spanning door de oorlogsretoriek vanuit zowel Washington als Pyongyang. Een tot nu toe verbale strijd die de zenuwen van beleggers test. Het zal toch niet?

Vooropgesteld: het is einde verhaal voor het regime in Pyongyang als er daadwerkelijk met raketten gaat worden gespeeld. Tegelijk geldt wel dat Noord-Korea voor flink wat ellende kan zorgen, vooral voor buurland Zuid-Korea.

Het is onwaarschijnlijk dat het verbale geweld zal worden verruild voor wapengekletter, maar geheel uit te sluiten valt dit (helaas) nooit. China bekent inmiddels toch kleur.

In de Global Times, een Chinese staatskrant, wordt het standpunt ingenomen dat China bij een (preventieve) aanval van de VS Noord-Korea moet verdedigen. En mocht Noord-Korea toch naar de wapens grijpen, dan dient China afzijdig te blijven.

Nu zal China echt geen fan zijn van een met raketten dreigend Noord-Koreaans regime. Vermoedelijk probeert het land met deze stap vooral wapengekletter te voorkomen.


Hoog spel

Voor de financiële markten, ruw wakker geschud uit het Goldilocks scenario, geldt vooral: any excuse will do. De opgelopen spanning rond Noord-Korea geldt als trigger om wat winst van tafel te halen. Of het daarmee leidt tot de al vele maanden verwachte correctie hangt vooral af van de verdere ontwikkelingen in Azië.

Beleggers doen er goed aan rekening te houden met wat meer koersdruk de aankomende tijd. Augustus is sowieso statistisch gezien al geen beste maand, het gedoe rond Noord-Korea is weinig prettig en enige winstnemingen na lange tijd koersstijgingen is logisch en gezond.

Daarmee is het Goldilocks scenario uiteraard niet van tafel, maar verdwijnt wel voor even naar de achtergrond. Voor koopjesjagen is het echt nog wat te vroeg.


Disclaimer: niet van toepassing


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 16:00 Gaat Unilever eindelijk de langverwachte sprong omhoog maken?
  2. 10:55 Uitstekende cijfers Flow Traders
  3. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brievenbus 11 augustus 2017 09:58
    Ja, ja, ja, en weer een stukje "nieuws".

    Alleen, momenteel kost geld op de bankrekening gewoon geld, en, daarom zal er (kuch) wat meer behoefte / noodzaak zijn om te beleggen.

    Oftewel, we hebben nu een tijdje doorlopend olie onzin gehad, euro onzin, en zitten nu in de Korea onzin.
    Blijft alleen vermoedelijk wel onzin.

    Ach, ging men maar weer eens over beleggen schrijven, aandelen, de invloed van shorten, de resulterende slechte performance van A'dam, dat soort zaken.... :-)

    Hoe vaak zou er in de afgelopen jaren door IEX over naderende crashes geschreven zijn, in plaats van over beleggen? :-)
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links