Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SBMO niet voor één gat te vangen

SBMO niet voor één gat te vangen

 

Dit bekende raadseltje geef ik vaak bij presentaties, of als ik iets vertel over de beurs. Ik begin er bij voorkeur mee. Probeer het zelf maar. Echt, de Antwoord B stemmers blijken vaak meer gevoel voor beleggen te hebben. Ze begrijpen beter het verschil tussen waarde en koers en wat rente-op-rente uiteindelijk oplevert.

OK, u moet binnen drie tellen antwoorden, liefst zo spontaan en impulsief mogelijk. Wat hebt u liever?

  • Nu 1 miljoen euro in cash
  • Nu 1 eurocent die dertig dagen lang iedere dag wordt verdubbeld

In het eerste geval bent u inderdaad 1 miljoen euro rijker en in het tweede geval uiteindelijk 10,7 miljoen euro. Ik kan de vraag ook ietsje anders stellen. Wat doet u als bedrijf liever?

  • Vandaag een Floating Production, Storage and Offloading (FPSO) dinges verkopen voor 1 miljard dollar
  • Datzelfde kolossale schip twintig jaar lang verhuren met als feestelijke extra een dik, vet servicecontract


SBMO de FPSO koning

Ja, dit is door de bank genomen de business van SBM Offshore. Die FPSO's zien er zo uit. Deze pluk ik uit de ANP fotodatabase. Hij is niet van de Schiedammers, maar zo hebt u een idee wat voor hoogtechnische joekels dit zijn. Geen paniek, ze zijn ook in vrolijke discokleuren verkijgbaar. Is dat niet de Tafelberg bij Kaapstad?

 

 

Die FPSO's zijn de duizend-dingen-doekjes van de olie-industrie op zee, onmisbaar bij olie winnen. En wie (ver)bouwt en verhuurt die dingen? Juist, SBM Offshore uit Schiedam. Ze verkoopt ze tegenwoordig alleen ook, merkten we tot onze verbazing een paar weken geleden. Royal Dutch Shell kocht de Turitella.

Opvallend dat een oliemaatschappij die van Canadese teerzanden tot het vrijdagse bloemetje alles de deur uit doet, ofwel drastisch desinvesteert, ineens een miljard dollar vrij maakt voor de aanschaf van een FPSO. Zo komen we uit bij de KW2's van SBM Offshore vandaag. Nog een verrassing: outlook omhoog! 

 

 

Calls op FPSO's?

Dat laatste is eigenlijk wel een beetje merkwaardig. Ja, vlag uit voor de cijfers over H1 en ook H2 wordt ijs en weder dienende goed voor SBM Offshore. Daar lijkt de koers vandaag mooi op te stijgen, dwars tegen de dalende brede markt in. Voor volgend jaar ziet het er echter beduidend minder goed uit. 

De afdeling Turnkey, waar schepen worden omgebouwd tot FPSO's die dan weer worden verhuurd, is duimen aan het draaien. De omzet daar is -73% in vergelijking met een jaar eerder. Eind vorig jaar wist ze er nog wel drie te slijten en dat levert nu omzet op. Recent meldde ExxonMobil zich ook voor eentje.

Vanaf begin volgend jaar valt de omzet uit de Turitella echter weg, want die is nu van Royal Dutch Shell. Bovendien is er nog dat slepende Braziliaanse omkoopschandaaldossier, waar ook nog eens een boete uit moet komen. Van goede klant van weleer Petrobras hoeft SBM Offshore niet veel te verwachten.  

Hoe zit dat met die verkoop van die FPSO aan Olies? Staan er meer van die schepen op de rol om verkocht te worden en is het gewoonte dat olie-majors een call-optie hebben op de platforms die ze huren? Het concern heeft daar nog nooit formeel over bericht, maar licht vandaag een tipje van de sluier op.   

 

 

Alive & kicking

IEXPremium-analist Nico Inberg luisterde naar de conference call, onder de link vindt u zijn complete analyse:      

(...) Dat doet vermoeden dat meerdere FPSO's een dergelijke constructie met een calloptie hebben openstaan. In antwoord hierop zegt SBM dat afgezien van de contracten met Petrobras, er op alle contracten callopties openstaan.

Het is alleen niet gebruikelijk is dat die gelicht worden en dat SBM voldoende gecompenseerd zal worden mocht het toch gebeuren bij andere contracten (...)

Niet gebruikelijk is geen enkele garantie voor de toekomst. Dat SBM Offshore één zo'n platform heeft verkocht is niet zo'n issue. Misschien ook wel geïmproviseerd en begrijpelijk, want ook in Schiedam worden ze gek van de olieprijs. Als dit echter een gewoonte gaat worden, gaan we wel over een andere business praten.

Kortom, SBM Offshore is en blijft voorlopig vast een spannend aandeel. Het is niet goedkoop tegen zeventien à achttien keer de (verwachte) winst en 1,5% dividendrendement. Dat het concern winst maakt, dividend uitkeert en een outlook-verhoging kan geven, laat wel zien dat ze na drie jaar olie-ellende nog alive and kicking is.

Dat is al een prestatie op zich. Zeker na dat spreekwoordelijke positieve plasje een paar jaar geleden in Brazilië, dat het bedrijf nog altijd achtervolgt en meteen een oliecrisis er achter aan.   


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 9 augustus 2017 23:07
    SBM Offshore heeft maintenance in haar pakket zitten ;
    www.sbmoffshore.com/wp-content/upload... ,

    ... maar ...

    www.oedigital.com/drilling/item/14436... ,

    en

    www.offshoreenergytoday.com/ge-bags-f... .

    Simpel gesteld ; onderhoud is een doorgeschoven subcontract naar derden.
    En om te weten of "een koper" zoals Royal Dutch Shell ook het onderhoudscontract heeft uitgekocht, is er meer inzicht nodig in de koopovereenkomst.

    Voor de liefhebber : veel inhoudelijke informatie over het Stones-project :
    www.ogj.com/content/dam/offshore/site... .
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links