Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Coupons op ING

Coupons op ING

Het waren geen slechte cijfers die ING Bank begin deze maand publiceerde. De winst was hoger dan verwacht en de meeste analisten gaven positieve aanbevelingen. Toch liep de koers van het aandeel niet op en viel zelfs wat terug.

Dat is niet verwonderlijk. Het aandeel heeft een enorme performance laten zien. Wie het aandeel vorig jaar oppikte tegen 8,55 euro zou bij deze koers, inclusief het dividend, bijna 100% rendement hebben behaald.

De tijd kan niet teruggedraaid worden en beleggers die graag een blootstelling aan ING hebben moeten bepalen hoe dat te doen uitgaande van de huidige situatie.


19% waardedaling

Een mogelijkheid is de Memory Coupon Note op ING, halverwege juli uitgegeven door BNP Paribas. De note heeft een looptijd van drie jaar en een potentiële jaarlijkse coupon van 9%. De coupon is voorwaardelijk en wordt alleen uitgekeerd als het aandeel ING op de jaarlijkse peildatum minimaal 12,60 euro noteert.

De actuele koers van het bankaandeel is op het moment van schrijven 15,60 euro. Dat betekent dat het aandeel ruim 19% in waarde mag dalen om verzekerd te zijn van de coupon van 9%. Als het aandeel lager dan 12,60 noteert op de peildatum, is de coupon niet definitief verloren.

Noteert op de volgende peildatum het aandeel weer op of boven de 12,60 euro, dan worden eerder niet uitgekeerde coupons alsnog uitbetaald. Belangrijk bij dit soort producten is de aflossing, die gelijk is aan 100% als op de einddatum in 2020 ING boven de 12,60 euro noteert.


Aantrekkelijk ten opzichte van directe belegging?

In het geval dat de koers op de einddatum onder de 12,60 euro staat, wordt in de aflossing het verlies ten opzichte van de startwaarde van het aandeel verrekend. De startwaarde van het aandeel is vastgesteld op 15,58 euro. Stel dat de koers van het aandeel ING op de laatste peildatum uitkomt op 10 euro.

Dan is er een verlies van 35,8% ten opzichte van de startwaarde. De note lost dan af tegen een koers van 64,2%. Het totale verlies kan enigszins lager uitvallen als tussentijds nog één of twee coupons van 9% zijn uitgekeerd. Hoe aantrekkelijk is de note ten opzichte van een directe belegging in het aandeel ING?

Ik ga uit van een dividendrendement van 4,5% voor het aandeel ING. Als alle coupons worden uitgekeerd, is het rendement op de note minmaal 8,29% (alle coupon uitgekeerd op de laatste peildatum) tot 9% (alle coupons uitgekeerd op de jaarlijkse peildatum).


Beter tussen -19% en +13%

De note doet het beter indien het aandeel ING in juli 2020 tussen -19% en +13% lager respectievelijk hoger staat dan de startwaarde.

Mogelijk doet de note het ook beter bij een daling van iets meer dan 19%, maar dat hangt ervan af of en hoeveel coupons er (tussentijds) zijn uitgekeerd. De belegger in de note heeft een debiteurenrisico op BNP Paribas.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

ING

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

memory coupon note

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
 1. ReadArt 24 augustus 2017 15:52
  quote:

  BeursJunkie schreef op 24 augustus 2017 11:06:


  Ja op 99.40% nu. ISIN code is XS1649307003 (ik kan daar bij Binck op zoeken, bij De Giro weet ik niet of dat kan, vast wel).

  Zie hier de MCN's van BNP: www.bnpparibasmarkets.nl/MCN


  Bedankt! zoeken op ISIN werkt inderdaad. dirty bond noemt De Giro het :)
 2. forum rang 9 objectief 28 augustus 2017 17:04
  quote:

  rendement freak schreef op 28 augustus 2017 16:44:


  ik heb geprobeerd de obligatie te kopen via RABO of ABNAMRO maar dit produkt zit niet in hun assortiment.... I s dat een vaag teken? waar kan ik deze obligatie wel online okopen zonder dat ik weer een andere broker moet toevoegen aan mijn lijstje?  Dat is geen teken...het zijn bijzondere producten van de BNP die elders niet veel belangstelling hebben en daarom niet overal verhandeld worden...wel bij Binck op ISINCODE (zie boven)
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ING, memory coupon note

Column door: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is...

Meer over Marcel Tak

Recente columns van Marcel Tak

 1. 03 mrt Beleggen na de coronacrash
 2. sep '18 ETF-recensie: De slankste ETF 9
 3. aug '18 AFM mag strenger zijn bij boetes... 11

Gerelateerde instrumenten

 1. ING Groep 5,806 29 mei
  -0,239
  -3,95%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare