Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX maakt pas op de plaats

TA: AEX maakt pas op de plaats

Technisch maakt de AEX index pas op de plaats, vooralsnog ligt de trading range tussen 517,33 en 530,83. De herstelfase is verlaten, maar toch blijft er een hogere bodem zichtbaar, die aangeeft dat de opwaartse kansen niet helemaal verkeken zijn. 

De bodem van medio juli rond 517,33 vormt nu een eerste vangnet. Rond 530,83 ligt een redelijk zware horizontale weerstand, gevormd door de toppen van mei tot en met juli. 


Dividenden herbelegd

Op de Nederlandse aandelenbeurs kennen we twee belangrijke barometers, iedereen kent natuurlijk de bekende AEX index. Daarnaast is er de veel minder bekende AEX Total Return Index, waarbij de dividenden worden herbelegd. Jaarlijks loopt de AEX Total Return index dan ook enkele procenten voor op de gewone AEX index.

In Europa worden bijvoorbeeld ook bij de Duitse DAX de dividenden worden herbelegd. Deze keer bespreek ik uitgebreid de AEX Total Return index, ik bekijk de korte termijn (twee tot drie maanden), de lange termijn (een tot drie jaar) en de superlange termijn (drie tot tien jaar). Opvallend is dat vooral de lange en de superlange technische condities ijzersterk blijven (net als de AEX).

AEX Total Return index: korte termijn

De AEX Total Return index beweegt op korte termijn, net als de AEX (prijsindex), in een zijwaartse trend. De AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) slaagt er wel  in om hogere bodems te vormen.

Technisch bezien is er sprake van bodemvorming. Dit signaleert aantrekkende vraag. Wij zien pas ruimte voor meer opwaarts potentieel na een doorbraak en slotstand boven weerstand 1.694,25 (gevormd op 2 juni). Steun hanteren we op 1.651,50 (gevormd op 18 juli).


AEX Total Return index: lange termijn v.a. 2014

De afgelopen weken consolideerde de AEX Total Return index binnen de lange termijn stijgende trend (die begin 2016 rond 1134 is gestart). Op langere termijn blijft de Total Return index van de Nederlandse beurs technisch zeer sterk. Zelfs bij een diepere correctie blijft de herbeleggingsindex binnen de lange termijn opwaartse trend.

Een sterk signaal trad op bij de doorbraak boven zeer belangrijke barrière gevormd door de top van 2015 rond 1502 (afgebakend met het korte paarse lijntje). Technisch mag elke grotere correctie als een prima koopkans benut worden. Van belang is dat AEX Total Return index zich weet te handhaven boven steun 1.616,20 (bodem van 7 juli).

De hogere bodems sinds begin 2016 wijzen nog steeds op aanhoudende vraag. Voor een hervatting van de stijgende trend dient AEX Total Return index boven de laatste top te breken. Als berekend koersdoel  hanteren we 1.830 tot 1.850.

Superlange termijn laat de AEX Total Return index v.a. 1996

De AEX Total Return index heeft twee jaar geleden de zeer zware horizontale weerstandsbarrière B-B' gebroken, waarmee een lastige en hectische veertienjarige periode is afgesloten. In eerste instantie houden we 1.830-1850 als koersdoel aan, op langere termijn kan de Nederlandse herbeleggingsindex) naar 3000-3200.

Op de grafiek vanaf 1996 is goed te zien dat de Nederlandse herbeleggingsindex in een langdurige zijwaartse fase heeft vastgezeten, grofweg tussen de bodems 417/465 aan de onderkant en de toppen 1269-1270 aan de bovenkant.

In 2013 werden de toppen van 2000 en 2007 (B-B')opwaarts gebroken, wat een serieus lange termijn koopsignaal opleverde.
Deze uitbraak werd vorig jaar gevolgd door zogenaamde pullback bodem boven de toppen van 2000 en 2007, waarmee deze uitbraak is gevalideerd (onderaan in deze Blog vindt u de uitleg van de pullback).

Eind 2016 brak de AEX Total Return index tenslotte boven het vorige all-time-high rond 1503 (Top A), waarmee dus een nieuwe opwaartse fase is gestart.


Uitleg pullback

Een geldige pullback kan alleen in liquide markten als richtinggevend koerspatroon optreden. Op onderstaande voorbeeldgrafiek is de overgang van een zijwaarts naar een stijgend koersverloop weergegeven.

Eerst beweegt de koers een tijdlang tussen 80 en 100. In een pullback scenario zijn de toppen altijd belangrijk, want deze vertegenwoordigen verkoopdruk. In de voorbeeldgrafiek wordt bij punt B rond 100 blijkbaar steeds winst genomen, want de koers valt een aantal keer terug.

Op het moment dat deze weerstand wordt gebroken is deze verkoopdruk weg, technisch treedt hiermee een koopsignaal op. Dit is de eerste stap van de pullback, de richting omhoog wordt hiermee bepaald. Nadat de eerste euforie wegebt zullen vaak winstnemingen optreden, waarna de koersen terugvallen.

In zeker 80% van alle gevallen zal zo’n correctie opgevangen worden door de voormalige toppen en weerstand rond 100. Een geldige pullback ontstaat indien de voormalige verkopers (rond B=100) nu als kopers (bij 2) in de markt terugkeren. De rolwisseling van verkoper naar koper vormt de pullback.

De pullback wordt voltooid zodra de correctieve fase (bij 3) wordt afgerond. Onderzoek toon aan dat een koersdoel berekend kan worden, door de afstand tussen A en B te projecteren boven het uitbraakpunt.


Aanhoudende vraag

De hogere bodems wijzen nog wel steeds op aanhoudende vraag bij hogere koersen. Voor een hervatting van de onderliggende uptrend dient AEX Total Return index boven de laatste toppen 1694,25 tot 1.703,65 te breken. Slaagt de AEX Total Return index hierin dan komt er ruimte vrij voor verdere stijging. We handhaven een positieve visie zolang steun 1.616,20 (bodem van 7 juli) intact blijft.

Op langere termijn blijft de Total Return index van de Nederlandse beurs technisch zeer sterk. Zelfs bij een diepere correctie blijft de herbeleggingsindex binnen de lange termijn opwaartse trend. Een sterk signaal trad dit voorjaar op bij de doorbraak boven zeer belangrijke barrière gevormd door de top van 2015 rond 1502 (afgebakend met het korte paarse lijntje). Technisch mag een grotere correcties als een prima koopkans benut worden.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

380 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 4 augustus 2017 09:01
    Zondag Revanche voor de verloren EK halve finale Denemarken-Holland in Zweden

    gespeeld door de mannen in 1992 (die Nonchalante strafschoppen van Rijkaard en v. Basten die er niet ingingen..)

    Hopen dus dat het écht niet op Penalty's aankomt dan... :)
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 4 augustus 2017 09:14
    Goedemorgen,

    iedere dag weer kansen op de beurs of hij nu laag of hoog opent, goed de beweging in de gaten houden.
    Alweer regen ondertussen en zo gaat de zomer snel voorbij, jammer voor al die mensen die in eigen land vakantie houden.
    Gisteravond genoten van de wedstrijd tussen Engeland en Nederland, verfrissend voetbal door die meiden die nog niet in de greep zitten van het grote geld die de sport verlamt.
  3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 4 augustus 2017 09:16
    quote:

    .thfred schreef op 4 augustus 2017 09:03:

    wat een klote opening weer,,, zit weer niet mee, yanks nergens last van,,mobs....
    overnight calls I presume..

    Kon je beter 3K Fagron in Porto hebben en wegdoen voor een leuke fooi!!

    (ik vraag met trouwens af wat dat bedrijf doet... hahahahahaha ) :))

    Toevoeging:

    en weet je.. Creed is niet aan mij besteed daarom een leuke fooi en bij een evt aderlating vandaag of morgen of na de kerstvakantie maar weer is kijken.. ;)
  4. serieus 4 augustus 2017 09:41
    @Royce
    Interessante analyse van Nederlandse index, dank daarvoor.
    Wellicht ook wel eens aardig om (mogelijke) verschillen/tegenstrijdigheden te analyseren tussen de verschillende grafieken die genomen kunnen worden uit onze beurs. Naast AEX en AEX Total return, ook op uurbasis, dagbasis, weekbasis etc.
380 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links