Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vakantie zonder beleggingszorgen

Komt de Goldilocks ten einde?

Onlangs moest ik erg lachen om een berichtje in het FD. Valutahandelaren dagenlang gegijzeld door Chinese beleggers, luidde de kop erboven. Nee, mijn glimlach werd niet ontlokt door dit gegeven op zichzelf.

Het gijzelen van mensen, ook valutahandelaren, is nooit goed te praten en zeker niet leuk. Ook al hebben de handelaren mogelijk onvoldoende informatie over de risico’s van de Australische dollar gegeven, deze munt was de bron van de financiële ellende, het is geen reden deze mensen dagenlang vast te houden.

Nee, mijn lachspieren werden geraakt door de zetduivel in de krant. Tot twee keer toe werd in de printversie van het artikel het politiebureau van de communistische partij aangehaald, die de financiële risico’s zou gaan indammen.

De spellingchecker vond het natuurlijk goed en bovendien zal het Politbureau, afkorting van Politiek Bureau, mogelijk niet als alternatief in de standaard woordenlijst hebben gestaan. 


Politiek politiebureau

Het Chinese politiebureau heeft het er overigens maar druk mee. Volgens het artikel wordt ervoor gezorgd dat financiële wanorde in China wordt getackeld en de vastgoedmarkt gestabiliseerd.

Financiële stabiliteit zal er zijn, van individuele producten tot aandelenmarkten, grote banken en verzekeraars. Dat klinkt geruststellend voor beleggers, behalve natuurlijk voor degene die in Australische dollars zaten.

In het verleden werd er nogal meewarig gekeken naar dit soort centraal gemanagede economieën, waar de staat, of representanten daarvan, zorgde voor stabiliteit op alle gebied. Tegenwoordig weten we in het Westen niet beter.

Ook de monetaire Politbureaus in Frankfurt, New York en Londen hebben de touwtjes strak in handen. Al vele jaren zorgen zij voor stabiliteit. En toegegeven, het lijkt ze tot nu toe aardig te lukken.


Goldilocks

Kijk eens naar de economische groei in de EU, die veel hoger is dan eerder verwacht. In de VS is de groei de laatste jaren al op een behoorlijk niveau. De gevreesde teloorgang van de westerse economieën met zeer lage groeicijfers is vooralsnog uitgebleven.

De euro bestaat nog gewoon en, het moet niet gekker worden, het failliete Griekenland leent weer gewoon op de kapitaalmarkt. Dat doen de Grieken tegen renteniveaus die lager zijn dan die van voor de grote hulpprogramma’s.

Deze goldilocks omstandigheden hebben de volatiliteit van de financiële markten over de hele wereld naar ongekend lage niveaus gebracht. Tot genoegen van de monetaire autoriteiten, maar tot verdriet van sommige beleggers. Er wordt vaak gewezen op het feit dat die lage volatiliteit een voorbode is van een grote koerscorrectie.

De argumenten die daarvoor gehanteerd worden, gaan meestal niet verder dan dat dit vroeger ook zo was. Anderen geven aan dat de lage volatiliteit geen enkel probleem is, en op zichzelf geen reden om een crash te verwachten.


Koerscorrectie?

Mogelijk is een (forse) koerscorrectie wel aan de orde op basis van andere feiten. Zoals de zeer hoge schuldniveaus in de wereld. Deze zijn goed financierbaar met de huidige lage rente. Maar als de rente flink gaat stijgen, kunnen er op dit gebied grote problemen ontstaan. Kredietcrisis 2.0 zou die van de vorige kunnen verbleken.

Is dat mogelijk? Hoe verhoudt een dergelijk pessimistisch scenario met de die fraaie economische en financiële data van dit moment? Zijn we in een situatie waar de laagstaande zon volop schijnt, maar de donderwolken recht boven ons op het punt staan los te barsten?

Ik heb geen antwoord op deze vragen. De financiële markten gaan hun eigen weg met veel onvoorspelbare actoren en gebeurtenissen. Niet zelden heb ik een goed gevoel over de beurs, maar blijkt de markt een zuidelijke richting op te slaan. En andersom.


Wat te doen

Hoe kun je hier als belegger mee omgaan? Je kunt uitgebreide analyses maken over de stand van zaken van de economie, de politiek en de financiële markten en daarop je eigen koers varen.

Het is natuurlijk ook mogelijk de juiste goeroe te kiezen die aangeeft welke richting we opgaan. Maar het zal niet meevallen om de toekomstig winnende analist vooraf te selecteren.

U kunt ook gewoon een systeem ontwikkelen dat inspeelt op de actuele bewegingen van de markt, zonder je druk te maken over toekomstige (onvoorspelbare) bewegingen. Het kan vrij simpel en het kan u behoeden voor drastische tegenvallers.


Systeem

Hoe zou zo’n systeem er uit kunnen zien? Bijvoorbeeld door voor 50% in een Europese- of wereldaandelenindex te beleggen. De overige 50% zou via een ETF in een obligatie-index kunnen, maar vanwege de zeer lage rente is het zeer te overwegen die gelden op een spaarrekening aan te houden.

Vervolgens verkoopt u 5%-punt van de positie zodra de index met 3% is gestegen. In negatieve marktomstandigheden gaat u tot aankoop over als de index met 5% is gedaald. Zowel aan de onderkant als aan de bovenkant stelt u een minimum en maximum limiet, bijvoorbeeld respectievelijk 30% en 70%.

Het beleggersleven wordt er een stuk eenvoudiger door. Via een paar eenvoudige regels neemt u winst in goede tijden en breidt u uw positie uit onder minder gunstige omstandigheden.

Een dergelijk systeem is gemakkelijk bij te houden, ook als u een paar weken vakantie houdt. Dat is in ieder geval wat ik ga doen. Geldt dat ook voor u, dan wens ik u een mooie tijd en hoop dat u de (resterende) vakantieperiode zonder financiële kleerscheuren doorkomt.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 augustus 2017 11:24
    Ik voorspel een periode van hogere inflatie gecombineerd met een flinke correctie op de beurzen, al is het alleen maar omdat de centrale banken hun krankzinnige stimuleringsmaatregelen binnenkort stop zullen zetten en de geldstroom naar financiële instellingen zal stagneren.
    De huidige periode is vergelijkbaar met 2007 toen alleen Willem Middelkoop en Kees de Kort de ellende aan zagen komen en de rest van de financiële wereld vrolijk aandelen bleef kopen toen de AEX op 550 stond. Ook nu overheerst het gevoel dat het allemaal niet op kan en dat deze keer de bomen wel tot in de hemel zullen blijven groeien. Want alleen op basis van het verleden hoef je geen beslissingen te nemen, toch?
    Gaat u maar lekker op vakantie. Als u een contraire belegger bent tenminste en uw geld belegd heeft in goudmijnen, uraniummijnen en andere grondstoffen. Bent u geen contraire belegger kijk dan niet raar op als tijdens of na uw vakantie uw portefeuille in waarde begint te dalen. En luister vooral niet naar 'deskundigen', van die types die na 2008 op tv zaten te balken dat zogenaamd niemand de crisis aan had zien komen. Zij niet nee, zoals ze het ook deze keer niet aan zien komen.
  2. forum rang 9 objectief 1 augustus 2017 11:32
    quote:

    Overvloedgolf schreef op 1 augustus 2017 11:24:

    De huidige periode is vergelijkbaar met 2007 toen alleen Willem Middelkoop en Kees de Kort de ellende aan zagen komen en de rest van de financiële wereld vrolijk aandelen bleef kopen toen de AEX op 550 stond. Ook nu overheerst het gevoel dat het allemaal niet op kan en dat deze keer de bomen wel tot in de hemel zullen blijven groeien. Want alleen op basis van het verleden hoef je geen beslissingen te nemen, toch?
    Ja, Willem Middelkoop en Kees de Kort hadden toen gelijk, maar daarbij moet je niet vergeten dat ze altijd contrair tegenover de markt staan.
    Middelkoop ...omdat hij in goud/zilver etc. zit en deze vooral floreren bij een fors dalende beurs en de Kort komt ook altijd met tegendraadse berichten.
    Uiteindelijk heb je dan 1 keer op de circa 5.000/10.000 gelijk.
  3. forum rang 5 theo1 1 augustus 2017 12:09
    Eerst even het systeem-Tak. Het probleem dat ik daarmee heb is dat je er al mee begint dat de helft van je geld helemaal niks oplevert. De spaarrente is nog niet genoeg om de vermogensbelasting te betalen, en dan heb je nog geen inflatie gerekend. Je verliest gegarandeerd op de helft van je geld.

    En stel nu eens dat de beurs gewoon zoals nu nog een jaar doorgaat met langzaam stijgen met lage volatiliteit. Iedere keer pak je je 5% winst, en iedere keer wordt het deel van je geld dat niks doet weer groter. Als je al miljardair bent, is dat natuurlijk geen probleem, maar als je vanuit een normale baan probeert iets op te bouwen is het belangrijk dat je geld werkt. Dat is een grotere groep mensen dan de miljardairs.

    Ik heb ook een systeem en dat is ook rustgevend en dat is gewoon altijd vol belegd, en op vakantie de beurs negeren. Gewoon de inlogcode niet meenemen. Tot nu toe is het altijd goed gegaan. Je bespaart op transactiekosten en al je kapitaal werkt voor de kost.

    En dan de politbureaus. Natuurlijk wil je de markt zo vrij mogelijk laten, maar als de hele zaak in totale chaos in elkaar dreigt te donderen, kan je het de autoriteiten moeilijk kwalijk nemen dat ze iets doen. Als Draghi niet had ingegrepen, stond die toren in Frankfurt nu op slot, en zouden we nu met geïmproviseerd noodgeld betalen. Of het goed is dat de euro is gered, daar is veel over gediscussieerd en dat ga ik nu niet overdoen, maar je kan het de ECB niet verwijten dat ze het hebben gedaan. Het is tenslotte hun bestaansrecht.

    Een lastig puntje is natuurlijk dat als je begint met ingrijpen, hoe stop je er dan weer mee? Je kan niet van de ene op de andere dag kappen, want dan heb je alsnog een crisis. Ik denk eigenlijk dat de Fed best goed bezig is. Ze hebben de rente al wat verhoogd, ze kopen niet meer bij en in de nabije toekomst gaan ze beginnen met de balans langzaam leeg te laten lopen. Dan ga je weer naar een normale situatie toe. Hopelijk weet de ECB het net zo goed te managen. Persoonlijk heb ik er ook zo mijn twijfels bij gehad, maar tot nu toe verloopt het beleid van de politbureaus eigenlijk verbazend goed. Ze kunnen dus toch wel degelijk wat, die centrale bankiers.
  4. [verwijderd] 1 augustus 2017 12:34
    @fred12345 Middelkoop en De Kort hadden gelijk op een ESSENTIEEL MOMENT waarbij de rest het fout had. Dat maakt het verschil.

    @theo1 Als de inflatie straks op 10% staat omdat de centrale banken de afgelopen jaren een onvoorstelbare hoeveelheid geld hebben geschapen, ben je dan nog steeds blij met ze?

    Ik wilde nog iets opmerken over het artikel van Marcel Tak. Hij beveelt aan al uw geld te beleggen in ETF's. Maar ETF's zijn geen echte assets, het zijn financiële derivaten. Je zou nooit meer dan een klein percentage van je geld in financiële derivaten moeten beleggen vind ik. Bovendien geeft zijn systeem geen oplossing voor een echte crash.
  5. forum rang 5 theo1 1 augustus 2017 13:05
    @goeruh: Ze hebben die balans opgebouwd door obligaties op te kopen. Tot nu toe wordt dat op peil gehouden: als obligaties aflopen, dan wordt er voor evenveel geld nieuwe teruggekocht. Als ze dat niet meer doen, of niet voor 100%, dan zal door het aflopen van obligaties de balans langzaam leeglopen. Ze hebben ook hypotheekproducten, maar daar is het mechanisme hetzelfde. Ook die worden langzaam afbetaald.

    Als je gaat managen op looptijd, kan je dat heel gecontroleerd doen. Voorbeeld: er loopt voor 10 miljoen aan obligaties af. Een deel, zeg 3 miljoen, vervang je niet. Voor de rest kan je nieuwe obligaties met verschillende looptijden terugkopen, en zo kan je het afloopschema naar de toekomst managen zoals je wil. Met swaps en derivaten kan nog veel meer, maar dat is mij te specialistisch.

    @Overvloedgolf:
    1- je kan gelijk hebben op het essentiële moment, maar als je al de andere tijd fout zit, dan heb je daar niks aan. Jarenlang niet durven beleggen is schadelijker dan 1 keer een crash uitzitten.
    2- dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Tot nu toe gaat alles goed. Wat er in de toekomst gaat gebeuren, dat weet ik niet. Volgens mij staat nergens geschreven dat er op afzienbare termijn een rente van 10% ZAL zijn. Het zou kunnen, en dat zou niet leuk zijn, maar het kan evengoed helemaal niet gebeuren. In Japan hebben ze nog veel meer geld geprint en nog een veel hogere staatsschuld en daar is de rente al sinds de jaren '80 zowat nul. Dat is nu zo'n slordige 30 jaar en er zijn geen concrete tekens dat er iets aan gaat veranderen. Als hier de rente nog een jaar of 10 laag blijft, dan ziet het er allemaal al weer heel anders uit.
  6. gerrit 69 1 augustus 2017 20:52
    Bijna 30 jaar geleden in 1987 koerste de effectenmarkt af op een beurskrach.
    Dat was de enige grote correctie die ik goed voorspelde rond maart 1987.
    De Dow Jones steeg toen in januari van 1900 naar globaal 2700 in september.
    Ondanks een stijgende rente bleef de Dow Jones ook stijgen, met uiteindelijk als gevolg een koersdaling van 2700 naar 2200 en op zwarte maandag 19 oktober nog eens een daling van ruim 500 punten er over heen naar een Dow Jones op 1738
    Nu lachen we er om met een Dow Jones rond de 22.000, maar toen was een daling van ruim 1000 punten binnen een maand tijd een afschuwelijke ervaring voor veel beleggers.
    Nu zou dezelfde 1000 punten nauwelijks een correctie betekenen van iets meer dan 4 procent.
    Vandaag heb ik niet de indruk dat de beurs in zijn geheel irrationeel gestegen is.
    Voorlopig werken de centrale banken goed samen en het afbouwen van hun balansen kunnen ze best uitsmeren zonder grote schokgolven te veroorzaken.
    Tussentijdse correcties rond de 5 tot 7 procent kunnen we niet uitsluiten, maar een beurskrach zoals in 1929 en 1987 moet met een goed vangnet en goede samenwerking te voorkomen zijn.
    Eigenlijk ben ik net zo positief als Royce Tostrams over de komende beursjaren.

  7. [verwijderd] 1 augustus 2017 20:56
    quote:

    Overvloedgolf schreef op 1 augustus 2017 11:24:

    Ik voorspel een periode van hogere inflatie gecombineerd met een flinke correctie op de beurzen, al is het alleen maar omdat de centrale banken hun krankzinnige stimuleringsmaatregelen binnenkort stop zullen zetten en de geldstroom naar financiële instellingen zal stagneren.
    De huidige periode is vergelijkbaar met 2007 toen alleen Willem Middelkoop en Kees de Kort de ellende aan zagen komen en de rest van de financiële wereld vrolijk aandelen bleef kopen toen de AEX op 550 stond. Ook nu overheerst het gevoel dat het allemaal niet op kan en dat deze keer de bomen wel tot in de hemel zullen blijven groeien. Want alleen op basis van het verleden hoef je geen beslissingen te nemen, toch?
    Gaat u maar lekker op vakantie. Als u een contraire belegger bent tenminste en uw geld belegd heeft in goudmijnen, uraniummijnen en andere grondstoffen. Bent u geen contraire belegger kijk dan niet raar op als tijdens of na uw vakantie uw portefeuille in waarde begint te dalen. En luister vooral niet naar 'deskundigen', van die types die na 2008 op tv zaten te balken dat zogenaamd niemand de crisis aan had zien komen. Zij niet nee, zoals ze het ook deze keer niet aan zien komen.
    Hoge inflatie en dalende koersen?

    Dat slaat toch nergens op?

    Inflatie = hogere EPS = hogere koersen

    Daarnaast inflatie = cash is verlies = vraag naar rendement = hogere koersen.
  8. forum rang 5 theo1 2 augustus 2017 11:31
    Het kàn samen gaan.

    In de jaren '80 was er stagflatie: tegelijk inflatie en een lage groei. Toen was de beurs zeer goedkoop naar hedendaagse maatstaven: k/w's van onder de 10 waren gewoon.

    En zware inflatie is zo schadelijk voor de economie dat dat ook slecht is voor de beurs. De koersen zullen optisch wel stijgen, vermoedelijk zelfs vrij sterk, maar die winst wordt dan weer weggevaagd door de ontwaarding van de valuta. De beurs van Venezuela is in locale valuta gemeten één van de sterkste ter wereld, maar als je dat omrekent naar dollars, wordt het beeld heel anders.
  9. aandeeltje! 5 augustus 2017 01:51
    Ok mensen, kijk eens naar de kop en het bericht. Ik ga lekker op vakantie. Ben over 14 dagen terug. Ik zie niets staan wat nu specifiek iets is wat nu de komende twee weken in het bijzonder speelt. Ik speel nergens op in. Op de vakantie lees ik ook wel eens wat en kan ik geheel handelen, dus waarom zou ik ergens op inspelen of zorgen hebben. In tegendeel. Aks ik de gehele dag zou moeten werken mis ik eerder iets dan op vakantie.
  10. [verwijderd] 5 augustus 2017 15:28
    quote:

    theo1 schreef op 2 augustus 2017 11:31:

    Het kàn samen gaan.

    In de jaren '80 was er stagflatie: tegelijk inflatie en een lage groei. Toen was de beurs zeer goedkoop naar hedendaagse maatstaven: k/w's van onder de 10 waren gewoon.

    En zware inflatie is zo schadelijk voor de economie dat dat ook slecht is voor de beurs. De koersen zullen optisch wel stijgen, vermoedelijk zelfs vrij sterk, maar die winst wordt dan weer weggevaagd door de ontwaarding van de valuta. De beurs van Venezuela is in locale valuta gemeten één van de sterkste ter wereld, maar als je dat omrekent naar dollars, wordt het beeld heel anders.
    Ik denk dat in dat geval redenement op je aandelen je wat beschermt tegen inflatie.

    Dat is een beter alternatief dan cash blijven.

    Dan verlies nog meer.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links