Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggen met een handicap

Beleggen met een handicap

Ervaring telt, telt zelfs zwaar, vooral op de arbeidsmarkt. Maar het kan wel een handicap vormen bij beleggen.

Mocht u tot de beleggers behoren die zich afvragen in wat voor soort aandelenmarkt wij ons bevinden: het schijnt dat er sprake is van een zogeheten kids market.

The Money Game

Die term komt, waar anders, uit de VS. Eind jaren zestig verscheen er een boek in Amerika van Adam Smith (een pseudoniem) met als titel The Money Game. Een absolute aanrader voor wie zijn kennis van beleggen nog wat wil bijspijkeren.

De kids market beschrijft een beleggingsomgeving waarbij de hoogste rendementen worden behaald door jonge mensen. Waarom? Die zijn niet gehandicapt door ervaringen met een bear market. En beleggen dus met een open mind, optimistisch en met lef. Dat werkt wel, in een bull market.

De financiële crisis van 2007-2009 staat veel beleggers in het geheugen gegrift en beïnvloedt daarmee nog altijd het huidige beleggersgedrag. Dat geldt dus niet voor de twintigers en begin dertigers die pas de afgelopen jaren zijn gestart met beleggen.

Kopende kids

Wat kopen die kids zoal? Welnu, vooral de usual suspects. Bedrijven waar die generatie mee is opgegroeid en zich mee kan identificeren: Netflix, Facebook en Amazon bijvoorbeeld. Dat zijn inderdaad aandelen die erg hard zijn opgelopen, ook het afgelopen halfjaar nog: Netflix ruim 50% bijvoorbeeld, Facebook en Amazon meer dan 40%.

Natuurlijk heeft die generatie minder vermogen om te beleggen, maar als dit koersfeestje nog even zo doorgaat, is die achterstand snel ingelopen. Een schrale troost: kids worden ooit volwassen. En dat wil in dit specifieke geval zeggen dat die generatie vanzelf ook een bear market voor de kiezen krijgt.


Disclaimer: niet van toepassing.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel
  2. 24 apr Plannen voor beurs-exit Allfunds mogelijk van de baan
  3. 23 apr Winsthalvering bij Randstad

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 1 augustus 2017 11:45
    Goed punt. De kids zullen vroeg of laat onvermijdelijk tegen een flinke crash aanlopen en lopen dan een levensgroot risico weggevaagd te worden omdat ze te agressief gepositioneerd zijn. Aan de andere kant, als je je laat verlammen door angst voor een crash, dan laat je de beste kansen lopen.

    Het irritante is dat crashes en bear markets vrij zeldzaam zijn, maar ook weer niet zó zeldzaam dat je er niet onvermijdelijk een paar mee gaat maken als je wat langer met beleggen bezig bent. En de ervaring is voor veel beleggers traumatisch. Het gevaar is dat je daarna alleen maar op de volgende gaat zitten wachten en je geld laat verpieteren in cash, putopties, obligaties en zo terwijl de kids bakken geld verdienen met Facebook. Je kan ook té defensief zijn.

    Dit is één van de factoren die beleggen psychologisch moeilijk maken.
  2. drogaa 1 augustus 2017 12:59
    Zit ik als midden twintiger met Robeco Global Consumer Trends Equities, en een pluk Alibaba... De nog jongere jeugd is alleen maar met bitcoins bezig denk ik wel eens. Wat ook nog een zorgengroep wordt zijn de oudere met relatief veel spaargeld die nu de aandelenmarkt zoekt voor een beetje rendement, maar heel de leven nooit ervaring met investeren hebben gehad.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links