Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duur betaald Heineken

Aandelen Heineken te duur

 

Gewoon, alle dertien goed. Afvinken maar. Proost.

 

 

Zo sexy als de producten en ook de marketing mogen zijn, zo saai is het aandeel Heineken. Zoals echter zo vaak op de beurs, boring is good. Eens te meer blijkt ook dat u voor mooie koerswinsten niet alleen bij snelle technologie-aandelen hoeft te zijn. Aan zoiets doms als bier valt ook genoeg te verdienen.

  

 

Valuta

Meer winst uit de omzet halen is een spel dat Heineken goed beheerst. IEXPremíum-analist Martin-Jan Crum schreef vanochtend vroeg al in zijn analyse van de KW2's

De totale omzet van het concern bedroeg over 1H17 €10,5 mrd versus €10,1 mrd over 1H16. Die groei lijkt bescheiden, maar voor een lang bestaand product is dit stevig. Heineken doet wat Unilever vooralsnog nalaat: volumegroei op autonome basis en wel met 2,6%. Die groei versnelde zelfs tot 4,2% over 2Q17.

De koers vandaag haalt echter haar schouders op. Waarom? Het is vast een combinatie van factoren. Ik geef een paar suggesties. Let wel, suggesties. Zolang niemand op zijn orderbriefjes hoeft in te voeren waarom hij of zij koopt of verkoopt, weten we officieel nooit waarom iets beweegt.

  • Na een slechte winter is het aandeel hard opgelopen en staat in de buurt van de all time 89,71 euro
  • Het fonds is een van de duurste AEX-aandelen
  • De outlook valt wat tegen. Heineken waarschuwt voor een dollar-tegenwindje

Heineken is de eerste die over die dollar begint dit KW2-rondje. De AEX-bedrijven boeken meer dan de helft van hun winst en omzet in dollars, met Unilever, Ahold Delhaize, Wolters Kluwer, RELX, de oliebedrijven én Heineken als de grootste usual supects. Die zijn al door zonder over de dollar te reppen.

Nu zijn valutaperikelen wel een beetje een schaamlap voor bedrijven. Het is gemakkelijk en verleidelijk om bij tegenvallend presteren over tegenwerkende valuta te gaan huilen en vice versa. Lekker jezelf op de borst roffelen dat je zo goed bezig bent, terwijl de winst je in feite in de schoot is geworpen.  

Niettemin, of u nou ondernemer bent of belegger, die valuta-effecten kunnen er behoorlijk inhakken. Sterker nog, valuta kan het verschil tussen winst en verlies en opgaande en neergaande trend bepalen. Kijk voor de gein maar naar de MSCI World Index in euro's en dollars. Wat een verschil! 

 

 

Duur

Dan nog iets, Heineken is duur. Zie die wit gemarkeerde regel. U ziet wel dat de verwachte koerswinstverhoudigen rap dalen en dat heeft alles te maken met de onderste tabel. De verwachtingen van de analisten luiden dat het concern winst, omzet, marge en cashflow sneller dan de brede markt blijft vergroten.

 

 

Dat is de kwaliteit van Heineken die u op de beurs duur moet betalen: een uitstekende geleid bedrijf met een prima trackrecord. Zelf vind ik het dividendrendement van 1,5% aan de lage kant voor zo'n duur fonds. De AEX doet zelf 3,5%. Nog iets, u hoeft ook niet op een overnamepremie te rekenen bij Heineken.

De familie Heineken, die via een meerderheidsbelang in Heineken Holding de touwtjes in handen heeft bij de brouwer, is niet van zins het levenswerk van wijlen Freddy Heineken te verkopen. SABMiller ving een paar jaar geleden nog bot en is intussen zelf opgehengeld door het almachtige Belgische-Braziliaanse ABInBev. 

Als u graag Heineken wilt hebben loont het misschien wel om op De Dip te wachten. Want in tegenstelling tot de AEX die weigering op weigering stapelt, liet de brouwer deze winter nog een aardige veer.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links