Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Het gevecht tussen oude en nieuwe energie

Het gevecht tussen oude en nieuwe energie

Is beleggen in duurzame energie inderdaad lucratiever en minder risicovol dan beleggen in fossiele energie, zoals steeds vaker wordt geschreven? Twee energiefondsen, één 100% traditioneel en één 100% duurzaam, kruisen de degens.

Nog niets eens zo lang geleden was het doodnormaal om de portefeuille rond royaal dividend uitkerende multinationals als Shell te bouwen. Vandaar de beurswijsheid: Never sell Shell. Das war einmal.

Maar beleggers hebben er steeds minder moeite mee om het voormalige weduwen en wezenfonds van de hand te doen. Of nooit te kopen.


Uitsluiting

Het adviesbureau Arabella Advisors concludeerde eind december 2016 dat het aantal fondsen en investeerders dat fossiele energie-aandelen uitsluit of uit de portefeuille heeft verbannen in vijftien maanden was verdubbeld.

“Een jaar na het klimaatakkoord in Parijs, blijkt dat 60.000 particuliere beleggers en 684 institutionele beleggers, samen goed voor ruim 5,2 biljoen dollar, toegezegd hebben te desinvesteren uit olie, kolen en gas.”

Misschien wel de opmerkelijkste afzweerder van fossiele beleggingen is het Noorse staatspensioenfonds dat, met een beheerd vermogen van 850 miljard euro (eind 2016), het grootste sovereign wealth-fonds van de wereld is. De inleg bestaat uit de olie- en gaswinsten van Noorwegen maar de leiding van het fonds heeft onlangs bepaald niet langer in fossiele energie te beleggen.


Fossiele energie? Nee bedankt!

Dat steeds meer beleggers olie en gas links te laten liggen, heeft meerdere redenen:

1. Het verstoken van fossiele brandstoffen maakt de wereld ongezond warm. Het is volgens het onlangs gelanceerde klimaatdashboard van Schroders verreweg de belangrijkste bron van de temperatuurstijging.

2. Het alternatief van olie, gas en steenkool, duurzame energie, levert de belegger meer winst en minder risico op. Milieuregels en subsidie zijn niet langer de drijvende krachten achter het opwekken van duurzame energie. Economische motieven zijn veel belangrijker geworden.

Volgens Bloomberg is het opwekken van duurzame energie over 5 jaar in de VS, China en India goedkoper dan de inzet van fossiele brandstoffen. Het financiële nieuwsbureau verwacht dat wind- en zonne-energie de komende twee jaar met 33% zal groeien. Voor kolen wordt krimp verwacht.

De Nederlandse financiële sector heeft zijn keuze gemaakt. Op 28 juni jl stuurden de Nederlandse banken en pensioenfondsen een zwaarwegende brief naar de Kamer. De boodschap: help mee de noodzakelijke energietransitie mogelijk te maken.

De brief past helemaal bij de recente oproep van president Klaas Knot van de Nederlandsche Bank om werk te maken van de energietransitie. Knot schetste niet alleen de risico's, maar ook de kansen voor de financiële sector.

3. Jongeren en vrouwen vragen nadrukkelijk om een duurzaam beleggingsbeleid. In gesprekken, die ik zelf in de afgelopen maanden met beleggingshuizen en vermogensbeheerders heb gevoerd, is een duurzame beleggingspropositie een must om deze twee belangrijke groepen klanten aan zich te binden.


Maar fossiel blijft dominant

Maar toch, het zal nog wel even duren, totdat de wereld zonder fossiele energie kan. Sterker nog, volgens de laatste toekomstverwachting van het Internationale Energie Agentschap zal de behoefte aan fossiele energieën verder toenemen.

Zo voorspelt IEA in het rapport World Energy Outlook dat de energievraag op wereldniveau tot 2035 met een derde zal toenemen. Volgens topman Ben van Beurden van Shell zal de vraag naar olie in het volgende decennium pieken. Tot dan verstookt de wereld niet minder maar meer olie.

Fossiele brandstoffen blijven ook in Nederland dominant in de energiefinanciering. In 2020 moet 14% van de gebruikte energie in Nederland duurzaam zijn. Pas in 2050 moet bijna alle energie uit duurzame energie afkomstig zijn, zo schrijft het Energie-akkoord voor.

Onderwijl heeft de schalierevolutie in de VS de oliemarkt op zijn kop gezet. Pogingen van de OPEC om de olieprijs hoger te krijgen, mislukken omdat Amerikaanse schalieboeren iedere productiebeperking aangrijpen om de markt te overspoelen met extra olie. Dat drukt de olieprijs en maakt het lastiger voor duurzame energie-initiatieven om concurrerend te zijn.


Toekomstproof

Voor beleggers die puur voor het rendement gaan, valt er dus nog genoeg te zeggen om in de grote oliebedrijven te beleggen. Bedrijven als Shell zullen niet afwachten totdat hun businessmodel kapot is.

Shell investeert nu al 1 miljard per jaar in duurzame energie. Ook is het hard bezig zich om te vormen tot een belangrijke speler in de chemische sector. Voor analist Martin-Jan Crum van IEX was de gedaalde koers van Shell onlangs reden om het aandeel op een koop te zetten.

Hij schrijft: “Royal Dutch Shell geldt ook vandaag de dag nog als hoeksteen van een goed gespreide aandelenportefeuille. Op zichzelf is dat nog geen reden voor een koopadvies, maar de huidige relatief lage koers, in combinatie met het hoge dividendrendement (7%), zijn dat wel. Wij waarderen het aandeel daarom op van neutraal naar kopen.”


Oud tegen nieuw

Maar ja, als de toekomst aan de duurzame energie is, dan ben je als belegger gek om Shell te kopen. Helaas zijn de toekomstige beursprestaties van de huidige duurzame en niet-duurzame energiesector onbekend.

Wel is het mogelijk om historische prestaties van een traditioneel en duurzaam energiefonds tegenover elkaar te stellen. Twee energiefondsen die verschillende energieposities innemen zijn het NN Energy Fund en RobecoSAM Smart Energy Fund.

De uitgangspunten van de twee fondsen zijn compleet anders:

Het NN Energy Fund belegt: “In ondernemingen binnen de sector energie (olie en gas) die bijvoorbeeld actief zijn op de volgende gebieden: exploratie, productie, raffinage en/of distributie van olie en gas, winning van steenkool, olie-instrumenten en leveranciers van hieraan gerelateerde apparatuur en diensten.”

De beleggingsfocus van RobecoSAM Smart Energy Fund ligt op: “Hernieuwbare energie, aardgas, gedecentraliseerde energievoorziening en efficiënt energieverbruik.”


Fondsvergelijking

Hoe ziet het track record van beide fondsen eruit? Welke rendeerde het beste?

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)
NN fossiele energie: +0,1%
RobecoSAM nieuwe energie: +7,0%

Rendement 3 jaar (gemiddeld per jaar)
NN fossiele energie: -6,8%
RobecoSAM nieuwe energie: +8,2%

Rendement 1 jaar (gemiddeld per jaar)
NN fossiele energie: -0,5%
RobecoSAM nieuwe energie: +17,7%

Dividend
NN fossiele energie: 5,72%
RobecoSAM nieuwe energie: geen

Kosten
NN fossiele energie: 0,83%
RobecoSAM nieuwe energie: 1,45%

Risico (jaarlijkse koersbeweeglijkheid)
NN fossiele energie: 19,1%
RobecoSAM nieuwe energie: 14,8&

Aantal posities
NN fossiele energie: 35
RobecoSAM nieuwe energie: 62

Koerswinstverhouding portefeuille
NN fossiele energie: 19,6
RobecoSAM nieuwe energie: 23,5

Bron: Morningstar
Peildatum: 25 juli 2017


Conclusies

Ondanks de hoge kosten gedijde het slimme energiefonds van RobecoSAM veel beter dan het traditionele energiefonds van NN. Het verschil in rendement is enorm. Afgezien van het hoge dividend dat NN uitkeert, hebben aandeelhouders weinig reden om blij te zijn.

Over de afgelopen drie jaar verloor het fonds elk jaar 6,8% gemiddeld. Logisch dat de dividendinkomsten zo fors zijn. Hoe lager de koers van een olie-aandeel, hoe hoger het dividendpercentage. Tenminste, zolang het dividend wordt gehandhaafd, en juist daarover heersen twijfels.

Het energiefonds van RobecoSAM rendeerde dus veel beter dan dat van NN, maar hoe zit het met de risico’s? Ook daarin scoort RobecoSAM beter. Het fonds van NN beweegt met een standaarddeviatie van 19,1% wilder dan dat van RobecoSAM, dat jaarlijks gemiddeld 14,8% van zijn gemiddelde koers afweek.

Positief aan het ouderwetse energiefonds van NN is de waardering van de portefeuille. Die ligt iets lager dan die van RobecoSAM. Tenminste, zolang de oliewinsten op peil blijven. Maar ook die zijn niet langer zeker.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

duurzaam

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

duurzaamheid

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

fossiele energie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NN Energy Fund

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Multipartner SICAV RobecoSAM Smart Energy Fund B

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
35 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
euler
1
@easy56
Iedereen is voor schone lucht en alle geleerden zijn het er over eens dat het klimaat verandert.
En iedere geleerde weet dat CO2 geen vervuiling is en voedsel is voor de planten.
Daar is geen enkele discussie over.

En die verstopte neus van josti5 komt niet van CO2.

Het enige discussiepunt is of het onzichtbare, geur- en smaakloze voedsel voor planten CO2 de oorzaak is van de stijging van het klimaat.

Iedereen is tegen vieze uitlaatgassen. De 16 grootste zeeschepen stoten evenveel schadelijke stoffen uit (zwavelhoudende en fijnstof) als alle auto's op de gehele wereld bij elkaar. Daar wordt iets tegen gedaan ingaande 2020. Dat is vooruitgang.

Waar ook alle geleerden het over eens zijn is dat uit satelietbeelden blijkt dan de aarde de laatste jaren steeds groener wordt.

Kolencentrales met goede filters, waar alleen CO2 de lucht in wordt geblazen zijn een zegen voor de mensheid (tenzij je gelooft dat CO2 de aarde opwarmt (en dat is de discussie)).

Ik ben voor zonnenpanelen, maar niet omdat ik in de onzin geloof dat CO2 de aarde opwarmt.
Ronald Engels
2
Euler,

Om kolencentrales schoon te maken, heb je in de rookgassen na de Waste-Heat Boiler een electrostatic precipitator nodig voor stofdeeltjes verwijdering, daarna een Denox voor NOx verwijdering en daarna een Desox voor SOx verwijdering, waarna alleen schone rookgassen (samenstelling waterdamp, stikstof en ruwweg 14.5 % CO2 gas) via de schoorsteen (+/-150 graad celcius) de lucht in gaan.

Zelfs de CO2 met de aanwezige waterdamp kan via één Molten Carbonate Fuel Cell voor 90 % worden omgezet naar electriciteit en warmte en kan dan de energie/electriciteits opbrengst van deze centrale met ruwweg 66 % verhogen, tegen een kostprijs van 8 cents USD per kwh.

Deze technologien bestaan, zijn reeds vele jaren ergens ter wereld in gebruik en gaan o.a. worden toegepast door SABIC en EXXON in Saudi-Arabia op een zeer groot nieuw Petrochemisch Complex.

Een kind kan de was doen, als het dit echt wilt, onze Overheids Elite wil ons echter alleen dictatoriaal kaalplukken!
flashThunder
0
quote:

Marinus Ridderkerk schreef op 31 jul 2017 om 11:05:


Door giga subsidie van de overheid is het makkelijk geld verdienen met groene energie. Maar wat gaat de overheid doen als over hooguit 10 jaar blijkt dat CO2 nauwelijks bijdraagt aan de opwarming van de aarde en de temperatuur weer is gedaald (is nu eenmaal een cyclisch gebeuren)?


Je maakt hopelijk een grapje....
euler
2
@Sjoerd0000:
Ik zie de grap niet.
In de jaren 70 van de vorige eeuw daalde de temperatuur op aarde en men werd bang voor de komende ijstijd.
Ik kan je het volgende boek aanraden:
The Cooling van Lowell Ponte uit 1976. ($15,- bij Amazon)

Wie weet krijgt dit boek nog enkele herdrukken.
Een lange termijn putoptie op het weer kan een verstandige bescherming zijn van je al te grote vertrouwen dat het weer maar een kant op kan.
Ronald Engels
2
Euler, Sjoerd0000:
Ben verbaast dat er geen enkele reactie is op mijn bovenstaande EL NINO zeewater temperatuur opwarming via de westkust Peru/Colombia richting de Beringstraat naar boven Alaska/Canada en naar boven Siberie/Rusland; een zeewater circulatie van 2.5 à 3 graden Celcius hoger als normaal en een circulatie die onderlangs de Noordpool terugkeert via de westkust van Groenland terug naar de Evenaar.

Dit is een warme zeewater stroming die plaats vind één maal in de 11 jaar met meer of mindere sterkte, enzv.

De laatste erg sterke El Nino heeft plaats gevonden van begin 2014 tot midden 2016.

Zie voor alle Informatie onze KNMI website en temperatuur data.

Global Cooling is vanaf midden 2016 gestart en zou best 30 à 40 jaar kunnen duren, een kleine milde ijstijd, zoals rond de periode jaren 1580 tot 1640, een cyclus die zich schijnt te herhalen iedere 450 jaar, dit volgens Astronomen.

De komende jaren zal bewijzen wie gelijk krijgt of CO2 onzin heeft verkondigd en ons zinloos op enorme kosten voor windmolens, enzv. heeft gejaagd?
euler
1
@Ronald Engels
Dat dit een tijdsperiode is met veel El Ninos is mij bekend. De periode van 18 jaar waarin de temperatuur gelijk is gebleven is verbroken door de laatste El Nino.
Dat Global Cooling vanaf midden 2016 is gestart vind ik te scherp langs de meetlat uitgerekend. Die 450 jaar is een gemiddelde. Ik denk wel dat we niet ver van de top zitten.
josti5
1
Hierbij mijn uiting van grote waardering voor deze informatieve draad.
Helaas mag ik maar 1 AB per post geven...
euler
1
Henk Tennekes ex-onderzoeksdirekteur van het KNMI:
www.telegraaf.nl/binnenland/article20...

Klimaatwetenschap is een wetenschap door mannen.
Zie de Mark Steyn shows op youtube.

euler
2
Ter aanvulling op het verhaal van Henk Tennekes.
In dit radioprogramma stelde de journalist een heel goede vraag aan de klimaatadviseur(!!):
Zijn er ook delen op aarde die kouder worden. Ja, boven de oceanen, maar daar hebben we niets aan. (zie de reactie van Henk Tennekes).
www.nporadio1.nl/nieuwsshow/onderwerp...

Dit praatje in enkele woorden:
Het woord CO2 is afwezig. Waterdamp is het broeikasgas. Parijse klimaataccoord is onze redding. (Volgens klimaatwetenschappers van het MIT en volgens het EPA hebben de Parijse accoorden geen meetbare invloed op de globale temperatuur).
Handgranaat
0
Als men zo bezorgd is over opwarming van het klimaat op aarde door overvloedige CO2 productie, zou men in de allereerste plaats de CO2 productie op zee en 10 kilometer in de atmosfeer als eerste prioriteit aanpakken! CO2 op land wordt grotendeels door planten omgezet en verdwijnt daardoor weer, hetgeen niet geldt op zee en 10 km in de atmosfeer. Dat geeft te denken aan de geloofwaardigheid.
gerrit 69
0
Het toenemend vliegverkeer is ook een grote vervuiler.
De vraag is of vliegtuigen in de toekomst nog zuiniger kunnen worden met het brandstofverbruik of dat het zelfs mogelijk is op waterstof te vliegen.?
Nog mooier zou elektrisch zijn en eenmaal op 10 km hoogte op zonnen-energie over te schakelen.
Ronald Engels
0
De meest energiezuinige en geluidsarme vliegtuigen produceert Bombardier C100 en C300 en in de toekomst waarschijnlijk een C500.
Bewezen 22 % minder energieverbruik en vele decibels geluidsarmer.

Boeing en Airbus zitten al jaren te slapen, beschamend.

Ik zie niet goed hoe de enorme power/stuwkracht die geleverd moet worden voor vliegtuigen en zeeschepen vervangen kan worden door waterstof, of waterstof moet aan boord geproduceerd worden uit zeewater bij b.v. zeeschepen via b.v. Thorium kernenergie - echter wellicht zeer omslachtige methode?
Kerosine blijft nog lang nodig van Olie en/of bio-based oil-refineries voor vliegtuigen, ik ken nu geen enkele vervanger.

Zeeschepen op puur Thoriumkernenergie heeft wel grootte toekomst mogelijheden, wegens compactheid veilige lage druk Thorium vloeibare zouten kern-reaktoren.
Chokedammam
3
Het beste verhaal van 1 van onze medeschrijvers was over paardenstront. Begin 1900 klaagde ze in de Kalverstraat dat: als de handel zo door gaat in de steden met paard en wagen dan verzuipen we in de paardenstront, en toen kwam de auto en kopje onder was niet meer gegarandeerd. Mensen en dieren lichamen verzetten neemt ongeveer 7 keer zoveel energie dan wielen met eigen aandrijving. Trein en zoef-haas-de-bus neemt 4 keer en meer energie dan een batterij gemaakt van olie of gas wat eigenlijk de batterijen zijn van de zon geologisch gezien. Buiten de steden zijn paardenstront en autogassen zeer welkom, maar autogassen vergeleken met paardenstront hebben de zelfde eigenschappen namelijk: te veel kan giftig zijn. CO2 = gezond maar die ander gassen van nitraat oxides, dat bruine gas, plus koolstof deeltjes zou ik niet graag door mijn longen zien filtreren.
Is neuken nou erg als men gaat praten over overbevolking en energie, dan is dat goed want mensen hebben warmte nodig en houden warmte vast. Kortom met de goede argumenten van boven geschreven draadjes en gezellig op de aardbol leven ken men concluderen dat fossiele verbranding helpt met aardbol afkoelen.
Ik heb een footootje van 1895 van mijn strand en het wijst dat de zeespiegel hoger lag dan vandaag. Ook is mijn gebouw ongeveer 50 cm gezakt/verschoven dan ken men concluderen dat iemand heeft de stopper uit de zink getrokken want de zee spiegel zakt! Nou staat mijn kasteel in een aardbeving gebeid van richter 3 en minder, dan over de laatste 100 jaar of zo heeft men te doen met tektonische plaat verschuivingen en hoeveel energie wat uit Moeder Aarde komt dat is nog niet gemeten en dat is gigantisch.
euler
1
Als de klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt, dan loont het de moeite om te gaan kijken naar onze andere planeten.
En wat blijkt: De poolkappen op mars zijn aan het smelten.
Op Jupiter worden warmere temperaturen gemeten
evenals op de planeten van Neptunus.
35 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente columns van Rob Stallinga

  1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
  2. aug '17 Home sweet home 6
  3. aug '17 Steengoede belegging 8

Gesponsorde links