Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Complimenten Arcadis

Complimenten Arcadis

Er waait inderdaad een nieuwe wind bij Arcadis? Een analist die naar de conference call zat te luisteren, fluistert mij per mail dit in. Pak meteen uw Arcadis bingokaart er bij, want turnaround, positieve signalen, nieuwe strategie, kostenbesparingen en vooruit, margeverbetering mag u afvinken. 

CEO Peter Oosterveer maakt een goede, eerste indruk met korte en concrete antwoorden op vragen. Dat was in het verleden weleens anders bij Arcadis. De CEO gaf verder aan dat hij vele positieve signalen ziet, met name uit de infrastructuurhoek.

In Noord-Amerika ziet Oosterveer het begin van een turnaround na een groot aantal kwartalen met negatieve groei en Arcadis gaat groot inzetten op digitalisering. De onderneming zal 21 november een nieuwe strategie presenteren.

Oosterveer liet zich niet verleiden tot een uitspraak over de toekomstige marge, maar er lijkt ruimte voor verbetering. Verder hintte de CFO dat de kostenbesparingen misschien wel hoger uitvallen dan de doelstelling van 30 miljoen.

Strikt genomen zijn de KW2-cijfers niet goed. Dat stond echter in de sterren geschreven en somt ook IEXPremium-analist Martin-Jan Crum op:

Zo op het eerste gezicht is er weinig aanleiding voor een koersfeestje bij Arcadis. Zo kromp de omzet over 1H17 met 2% tot €1,6 mrd. Ook de EBITDA (bedrijfsresultaat) zakte lelijk weg met 8% tot €100 mln. De operationele nettowinst liet een stevige daling zien tot €47 mln (1H16: €55 mln). 

Er is alleen wel een koersfeestje en niet zo'n kleintje ook. Complimenten met zijn aanpak en vooral communicatie daarover, de nieuwe CEO mag dit op zijn conto schrijven. En de voorsorteerders van het eerste uur, toen Oosterveer deze lente werd benoemd, gefeliciteerd met alle koerswinst sindsdien.

 

 

Nieuwe CEO dus

Wat zo goed is aan de rapportage is dat Arcadis over het voetlicht weet te brengen dat de problemen worden aangepakt, dat de meevallers nog meer meevallen en vooral dat er geen (nieuwe) tegenvallende tegenvallers zijn. Ordinair en plat gezegd: geen lijken uit de kast en onder het tapijt vandaan.  

Als kers op de taart, doet het bedrijf ook nog een bescheiden overname. De boodschap en ook het tijdstip – samen met de KW's – is duidelijk en dat doet het concern slim: het gaat hier allemaal beter worden bij Arcadis en wij hebben voldoende zelfvertrouwen én de middelen om een overname te doen.

Dat niet alleen, het concern werkt ook nog eens de schulden versneld weg. Grote plus in het bericht zit namelijk in iets beter werkkapitaal, waardoor de nettoschuld uit komt op 514 miljoen, waar 568 miljoen euro werd verwacht. Is die hele rapportage nou echt één grote bloemen- of canal parade of...?

Klanten betalen laat

Gaan ze wel betalen, meneer de CEO, of hebt u uw boot intussen al verkocht? Ja lach er maar om, maar dit is niet grappig. Punt van zorg bij Arcadis is dat de klanten nogal laat betalen, zacht uitgedrukt. De post uitgevoerde, maar niet gefactureerde omzet is nog steeds idioot hoog met 539 miljoen euro. 

Prima dus door de bank genomen, maar is +12% niet een beetje heel veel? Temeer daar de koers dit jaar al aardig is opgelopen. Die CEO-benoeming is precies de bodem. De onzekerheid in aanloop naar deze cijfers druipt bijna van de grafiek af: ze houdt wel van mij, ze houdt niet van mij. Dat idee.

Speculatief, maar misschien dat de koersexplosie verband houdt met de grote netto-short-positie die er in Arcadis uit staat van zeker 3,9%. Wellicht zijn er nu fondsen druk wat stukjes terug aan het kopen, omdat Arcadis het beter doet dan zij verwachtten, dachten en berekenden.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links