Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ArcelorMittal vreest Chinees staal

ArcelorMittal vreest Chinees staal

Morgen, donderdag, komt ArcelorMittal met de KW2-resultaten naar buiten. Op IEX is ArcelorMittal één van de meest gevolgde aandelen. Mittal zelf heeft geprobeerd dit te ondermijnen door de reverse split van een op drie, maar dat helpt allemaal weinig: op de Google Analytics lijsten prijkt het onverminderd bovenaan. 

Chinese kopzorgen

Wat kunnen we verwachten morgen? Al bij de KW1-cijfers nam Lakshi Mittal, directeur-grootaandeelhouder bij ArcelorMittal, uitvoerig de tijd om de problemen met Chinees staal te becommentariëren. De Chinezen hebben structureel staal over en dumpen dat op de Europese en Amerikaanse markt. 

In dit overzicht ziet u de laatste ontwikkelingen. De Amerikanen hebben een deel in ieder geval voor de komende vijf jaar tegengehouden, Europa, Mittal's grootste afzetmarkt, moet nog over de brug komen. Klik voor groot.

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Hete aardappel is het Section 232 onderzoek, opgezet door de Trump regering. Dit onderzoek richt zich op vermeende dumping van Chinees staal op de Amerikaanse markt. Officieel heet het onderzoek: "Section 232 Investigation on the Effect of Imports of Steel on U.S. National Security".

Section 232 slaat op het gelijknamige deel van de Trade Expansion Act, waarin de president van de VS bepaalde mogelijkheden heeft importtarieven in te stellen als 'foreign imports are found to be a threat to US national security'.

De uitleg van het onderzoek:

 The study will consider overcapacity, dumping, illegal subsidies, and other factors, to determine whether steel imports threaten American economic security and military preparedness. 

“We are going to fight for American workers and American-made steel by conducting a thorough investigation into steel imports,” said President Trump. “Thanks especially to Secretary Wilbur Ross for helping lead this critical effort.”

After a thorough investigation, if any national security threats from steel imports are identified, Secretary Ross will provide a report that includes recommendations for next steps.

De staalbedrijven wachten met smart op de uitkomsten van het onderzoek, die wat hun betreft allang bekend is. Het onderzoek zou in juni afgerond zijn, maar laat voorlopig nog op zich wachten. 

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Niettemin blijven staalbedrijven zich vasthouden aan de retoriek van The Donald. 

"I'm stopping it"

Vorige week was er topoverleg tussen Amerikaanse en Chinese officials, maar men toog onverrichterzake (dat woord kunnen we in deze context letterlijk nemen) naar huis. 

Nu de Amerikanen en de Chinezen er niet uitkomen én de dollar aan erosie onderhevig is, kan Europa weleens de favoriete bestemming van Chinees staal worden. Lakshi heeft er daarom zijn handen vol aan de Europese politici voor zijn staalkarretje te spannen. 

De cijfers

Dan de cijfers. KW1 was voor Mittal erg sterk, het beste kwartaal sinds 2012 en opgeteld met de consensus verkregen via Bloomberg voor KW2 komt ArcelorMittal voor het eerste halfjaar op een Ebitda van 4,4 miljard dollar. Dat is 60% meer dan in het eerste halfjaar van 2016. 

Mittal zelf verzamelt de inschattingen van de analisten en publiceerde die gisteren op haar website. 

 

 

Enig licht in de duisternis kunnen we halen bij de concurrentie. Een aantal Amerikaanse staalboeren ging Mittal voor. Gisteren was het de beurt aan AK Steel en US Steel. 

AK Steel behaalde een lagere omzet (-6,6%) maar maakte meer winst door een 10% hogere gemiddelde verkoopprijs. De koers vloog 12% omhoog. US Steel was gisteravond nabeurs aan de beurt. 

US Steel is een bijzonder verhaal. Begin dit jaar gingen ze daar uit van een wpa voor 2017 van drie dollar, dat werd bij de KW1-cijfers bijgesteld naar 1,50 dollar en gisteravond weer ietwat rechtgetrokken naar 1,70 dollar.

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Ook US Steel vloog 8 a 10% omhoog nabeurs. De CEO zei het volgende over de Europese divisie: "We are seeing a more bullish sentiment in the markets served by our Flat-Rolled and European segments right now, as prices have been increasing and overall demand has been stable."

Ook hier weer bewijs, net als gisteren bij Randstad, dat het momentum in Europa definitief toegeslagen is. Benieuwd of de familie Mittal dezelfde mening toegedaan is straks: Mittal is de baas in de Europese markten. Lijkt mij sterk als dat anders is.

Nucor licht lager

Een derde staalgigant is Nucor. Het Amerikaanse Nucor kwam 20 juli al met haar halfjaarcijfers. Die werden in eerste instantie slecht ontvangen, maar de koers trok een paar dagen later al weer bij. 

Nucor's winst kwam licht lager uit dan in het eerste kwartaal. Ook Nucor maakt zich erg druk over de import van goedkoop staal uit met name China. Volgens de CEO van Nucor is die import ondanks alle maatregelen met 15% gestegen dit jaar en kwam in juni 29% van het totale staal uit het buitenland. 

Teammates...

Apart bedrijf trouwens dat Nucor. Betaalt al 44 jaar achtereen een  hoger dividend, wat een huzarenstukje is voor een staalbedrijf. Het noemt zichzelf bijzonder groen (ook de kleur van het jaarverslag) maar heeft een bloedhekel aan vakbonden. En bij Nucor heten de werknemers teammates.

Al die teammates staan vermeld in het jaarverslag, weliswaar in kleine lettertjes, maar ze staan erin. Zo groen is dat nou ook weer niet, als Walmart dat zou doen moeten we het halve regenwoud omhakken.  

Nucor exporteert zo goed als niks en is volledig afhankelijk van de Amerikaanse markt.

Mittal vooral Europees

Dat is wel een groot verschil met Mittal, dat circa 22% van haar omzet uit de VS haalt.

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 Verkopen ArcelorMittal 2016 naar regio (bron: factbook ArcelorMittal) 

Het merendeel wordt verkocht in Europa (49%). Dat betekent dat de stijging van de eurodollar nog wel enig effect kan hebben. Gedurende Q2 steeg de eurodollar van 1,07 naar 1,14.  

Het dollareffect

Goed of slecht, is dan de vraag. Mittal rapporteert in dollars. Veel inkoopkosten gaan in dollars (scrap en coking coal bijvoorbeeld) wat dus goedkoper wordt. Het merendeel van de omzet wordt echter in Europa weggezet, waardoor die inkomsten hoger worden.  

Schulden gaan ook grotendeels in dollars, en als ik even terugkijk naar 2015, toen de eurodollar in HJ1 de omgekeerde weg bewandelde (van 1,20 naar 1,05), leverde dat een verliespost op van circa 120 miljoen dollar vergeleken met het jaar ervoor. Dat zat toen met name in een uitgestelde belastingbate die in euro's genomineerd was.  

Per saldo zal dat in dollars meer moeten opleveren, of dat het geval is zien we donderdag. Vergeleken met het eerste kwartaal is de eurodollar zo'n 5% gemiddeld aangesterkt, 1,11 gemiddeld om 1,06.  

Maar, zoals eerder gezegd, het vervelendste bijeffect van de stijgende euro/dollar is het feit dat de Chinezen hun overtollige staal nu liever op de Europese markt dumpen. 

Overname Italiaanse Ilva

Nog even gekeken naar de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva. Dat had nogal wat voeten in aarde. Er was Mittal veel aan gelegen de Italiaanse fabriek in te lijven. U ziet op onderstaande kaart dat Italië nog een blinde vlek is voor ArcelorMittal. 

 

mittal europa

 

En dat terwijl Italië de tweede staalmarkt van Europa is. Opmerkelijk ook de positie van de Engelsen. Lijkt wel een WK-voetbaleinduitslag.  

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Of het uiteindelijk flink gaat renderen is nog moeilijk te bepalen, Mittal is er in ieder geval blij mee. De investeringen bedragen in totaal 2,1 miljard euro. Vanaf 2018 zou Ilva aan de Ebitda moeten bijdragen.

Mittal heeft de steun van twee Italiaanse grootmachten, de bank Intesa Sanpaulo en grootafnemer Marcegaglia. Dat Marcegaglia zit in allerlei sectoren, van staalverwerking (de grootste tak met vijf  miljoen ton staal omzet per jaar) tot vastgoed en toerisme. 

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Oprichter Steno Marcegaglia (hoe zou ie voluit heten?) stierf in 2013 en zijn twee kinderen Emma en Antonio leiden momenteel het bedrijf. Emma was van 2008 tot 2012 voorzitter van het Italiaanse werkgeversverbond en kan Lakshi de nodige adviezen geven hoe met het overtollige Italiaanse personeel om te gaan. Haar bijnaam is The Steel Lady. 

Ilva is zeker een ambitieus project van Mittal, maar bij ArcelorMittal hebben ze eerder met dit bijltje gehakt, sterker nog, het is zijn middle name want op deze manier is Mittal groot geworden.  

Overnemen van failliete of slecht presterende staalboeren en ze vervolgens stroomlijnen en weer gezond maken. Het tij zit in ieder geval niet tegen want zelfs de Italiaanse economie begint momenteel weer te groeien. Het IMF raamt de groei voor Italië dit jaar op 1,3%.

De adviezen  

Tot slot: de koers is recent vrij fors opgeveerd van 18 euro tot nu rond de 22 euro: de meeste analisten hebben onlangs hun adviezen opwaarts bijgesteld. De grootste bull op dit gebied is Jefferies met een koersdoel van 34 euro.

Barclays Capital ziet het als enige niet zitten met Mittal en adviseert de boel van de hand te doen. Het ziet een koers van 17 euro opdoemen.  

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Voor de rest is het hele klasje redelijk vast. Dat zegt ook niet alles, want bij AirFrance-KLM stond alles op Verkopen en dat steeg als een helicopter, loodrecht omhoog met 100%. 

Conclusie

Afgaande op de cijfers en outlooks van de Amerikaanse staalboeren én het feit dat de Europese staalmarkt het beter doet dan de Amerikaanse zou Mittal morgen de consensus eenvoudig moeten halen of verslaan.

Het grootste probleem voor Mittal en de staalmarkt blijft echter de vraag en het aanbod vanuit China. China bepaalt de prijs van staal. Een aantrekkende Chinese vraag naar staal is de beste remedie tegen de overcapaciteit ter plaatse.

De opwaartse bijstelling van het IMF van de verwachte Chinese groei over 2017 en 2018 zal dan ook met gejuich in huize Mittal zijn ontvangen. We gaan het meemaken morgen. Ons commentaar op de cijfers leest u morgen hier, op IEX Premium

Nico Inberg heeft een longpositie in ArcelorMittal 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Toekomstbeeld 26 juli 2017 09:48
    @Nico, mooi verhaal. Alles klopt ook nog eens :-)

    Gisteren in de US Steel cijfers zag je een 32 lagere EBITDA voor hun Europese markt.

    Ondanks hogere USD & Euro verkoopprijzen, licht meer shipments en lagere inkoopkosten. Zaken die jij ook aanhaalt als zijnde van belang voor AM.

    Echter de forse waardecorrectie van 68 miljoen USD agv de FiFo correctie (duurdere inkoop effecten vanuit Q1 mbt IO en Coking Coal overlopend naar Q2) op de Europese voorraden zorgde voor de dalende EBITDA

    Hoe zit dit bij AM? heb je een idee....?
  2. g.raaier 26 juli 2017 12:06
    Als je ziet dat US Steel nu 10% pre market in de plus staat lijkt het me een ideaal moment om long te gaan MT nu ze vandaag achterblijven. Goede kans op een stijging vanmiddag.

    Voor wat betreft morgen staan een hoop signalen op groen maar het verleden heeft bij dit aandeel bewezen dat het niet altijd logisch reageert op cijfers.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links