Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sterke cijfers voor ASML

Sterke cijfers voor ASML

Update ASML-cijfers 

ASML publiceerde vanmorgen de cijfers over het tweede kwartaal. Op nagenoeg alle punten zijn deze beter dan de verwachting van analisten en van ASML zelf. De omzet kwam uit op 2,1 miljard euro waar 2 miljard verwacht werd en de bruto marge was met 45% ook licht hoger dan de verwachting.

ASML verkocht acht EUV-systemen waarmee de orderportefeuille voor EUV (Extreme Ultraviolet) groeit naar 27 systemen, goed voor 2,8 miljard euro aan omzet. ASML boekte recent vooruitgang met de ontwikkeling van de lichtbron voor EUV. Dit was tot voor kort een bottleneck voor EUV. De focus ligt nu vooral op het creëren van voldoende productiecapaciteit. EUV lijkt klanten nu echt te overtuigen.

Voor heel 2017 verwacht ASML een omzetgroei van 25%. Het bedrijf verwacht tevens dat de gunstige marktomstandigheden in 2018 aanhouden. ASML ligt op schema om de doelstellingen voor 2020 (omzet van 11 miljard euro en een winst per aandeel van 9 euro) te behalen. 

 

Hieronder leest u de vooruitblik op de cijfers zoals die gisteren is gepubliceerd.  


Vooruitblik KW2-cijfers ASML

Morgen publiceert ASML de cijfers over het tweede kwartaal. ASML geeft zelf een verwachting af die meestal erg dicht bij de werkelijke cijfers ligt. De machines die ASML verkoopt maken onderdeel uit van grote investeringen door chipmakers. Deze investeringen worden niet overnight gepland. ASML heeft daarom vrij goed inzicht in de orderstroom voor het komende jaar.

In het eerste kwartaal was ASML evengoed verrast door de sterke vraag. Er zit dus wel wat speling in de verwachtingen van het bedrijf zelf. Voor het tweede kwartaal liggen de verwachtingen van door Bloomberg gepolste analisten nagenoeg gelijk aan die van ASML. De omzet wordt geschat op 1,9 tot 2 miljard euro.

Extreme Ultraviolet

Lange tijd heeft de maker van chipmachines problemen gehad met de stabiliteit- en productiesnelheid van EUV (Extreme Ultraviolet). Inmiddels is de stabiliteit en snelheid waarmee EUV-machines kunnen produceren op een commercieel rendabel niveau aanbeland. De marges op nieuwe machines zijn nu (nog) lager dan die op de oudere immersietechnologie.

De brutomarge lag in het vorige kwartaal nog op 47,6%, maar door een groter aandeel van EUV zou die dit kwartaal uit moeten komen op 43% tot 44%. De omzet uit EUV schat ASML op 200 miljoen euro. Dat komt neer op twee EUV-systemen. 

Bij publicatie van de cijfers morgen is het daarom interessant te letten op meldingen over de vooruitgang die is geboekt op het gebied van EUV. De verkoop van EUV-systemen en de vooruitzichten voor de vraag die ASML morgen afgeeft, zijn andere zaken om op te letten.

Bij de vorige kwartaalupdate zaten er 21 EUV-systemen in de orderportefeuille en gaf het bedrijf aan op schema te liggen met de verdere ontwikkeling van EUV. Op basis van onderstaand bericht is er recent flink vooruitgang geboekt met EUV.

 

 

Vooruitzichten

Voor de rest van het jaar ging ASML in april nog uit van gunstige marktomstandigheden. De groei van de vraag naar chipmachines zou vooral moeten komen vanuit het geheugensegment. Ook voor de jaren daarna wordt een sterke vraag naar chips verwacht. 

Volgens het World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) groeit de semiconductor met gemiddeld 7 á 8% de komende twee jaar. Zelfrijdende auto’s, virtual reality en internet of things moeten hier aan bijdragen. Voor ASML is het vooral belangrijk dat de vraag naar producten waarin kleine, snelle en energiezuinige chips verwerkt zijn hard doorgroeit. Dat zit wel goed met de groei van mobile. In dat segment heeft EUV namelijk echt meerwaarde.

ASML heeft inmiddels een marktaandeel van meer dan 80% en is in het high-end segment monopolist met EUV. In 2020 wil ASML een omzet van 11 miljard euro realiseren en een winst per aandeel van 9 euro. Door de sterke marktpositie kan de brutomarge tegen die tijd stijgen naar 50%. Eerst morgen maar eens zien hoe de zaken ervoor staan.

Disclaimer: Weeteling heeft geen positie in ASML.

 


Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links