Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Stilte voor de storm

TA: Stilte voor de storm

In de aanloop naar de publicatie van een hele serie bedrijfscijfers, kijken de aandelenbeurzen de kat uit de boom. In deze ‘stilte voor de storm’ zal ik de technische plaatjes van een paar aandelen bekijken.

Tijdens de Hollandse Aandelenavond, twee weken geleden in Amsterdam, gaf ik individuele aandelentips voor ASML, Unilever en Philips. ASML komt a.s woensdag met tweedekwartaalcijfers en Unilever donderdag, Philips is maandag 24 juli aan de beurt. Deze komende publicaties vormen een goede reden om de technische condities van dit drietal te bespreken.

Op speciaal verzoek van de aandelendesk pak ik ook TomTom erbij, dat eveneens woensdag kwartaalcijfers publiceert.

AEX

Eerst de AEX. Op de lange termijn grafiek heeft de AEX-daling van de afgelopen maanden een hogere bodem op de grafiek achtergelaten. Deze bodem ligt bovendien boven de koerstoppen uit 2015.

Nu de AEX-index hierboven weet te blijven, is er een geldige pullback geweest en kunnen we ons gaan weer opmaken voor een stijging. Op langere termijn blijft de Nederlandse beurs dus binnen het stijgende trendkanaal. Technisch mag elke grotere correctie als een koopkans benut worden.

De 200-dagenlijn van de AEX-index (rode doorlopende lijn) laat een opwaarts verloop zien. Dit valideert de positieve technische conditie van de Nederlandse beurs. Bovendien noteert de index boven haar 200-dagenlijn, wat eveneens een sterk teken is.

ASML

ASML maakt al zes maanden pas op de plaats binnen de stijgende trend. Eigenlijk is dit een correctie in tijd, niet in prijs, want de markt bewoog vooral zijwaarts. In deze horizontale consolidatie heeft ASML een hogere bodem achter gelaten, binnen de stijgende trend.

Met een doorbraak en slotstand boven de koerstop van 24 april rond 124,95 wordt een tussenliggende weerstand uit de weg geruimd. De stijgende trend kan dan worden vervolgd richting weerstand 142,50 (berekend koersdoel). Steun ligt op 111,80 (gevormd op 16 januari).

De 200-dagenlijn van ASML laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een sterke technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) signaleert dat ASML beter presteert dan de rest van de markt.

Ik tipte ASML op de Hollandse Aandelenavond omdat de koers aan de onderkant van het opwaartse trendkanaal beweegt, in combinatie met het feit dat er nog 17% potentieel inzit. Dit maakt ASML aantrekkelijk om op te pakken. Hou wel een stoploss net onder 111,80 aan, daaronder breekt de trend.

 

Unilever

Unilever wist begin 2017 boven de toppen van de voorgaande twee jaar te breken, die rond 42,75 waren gevormd. Op basis hiervan was een hoofd en schouder formatie voltooid, met een koersdoel van 55-56. Unilever weet ondanks de huidige consolidatie, de trend intact te laten, maar een pullback (terugtest van de oude weerstand 42,75) is er nog niet geweest.

Op basis van het technische plaatje en het potentieel van ruim 12,5%, mogen posities vastgehouden worden. Wie nog wil instappen, adviseerde ik op de Hollandse Aandelenavond een correctie af te wachten. Dat is ook nu mijn advies, bij een eventuele dip verwacht ik tussen 42,75 en 44 sterke steun.

 

Philips

De trend van Philips is opwaarts gericht, maar de kracht is er uit. Toppen en bodems lopen de laatste maanden in elkaar over wat aangeeft dat het ontbreekt aan overtuiging. Onder steun 31,06 (bodem van 9 juni) loopt het technische plaatje schade op. Na een doorbraak onder steun 31,06 wordt 29,45 het volgende vangnet. Binnen de zwak stijgende trend handhaven we een koersdoel rond weerstand 41.

Het advies is Philips aan te houden in de defensieve beleggingsportefeuille. Met nieuwe posities is het, gezien het lage risico en het hoge potentieel, interessant om nu een plukje aandelen op te pakken. Voor de tweede tranche mag men een grotere correctie afwachten om bij te kopen. Overigens wijst de stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, op een positieve technische conditie.

 

TomTom

TomTom tenslotte komt er technisch beter bij te liggen nu er rond 8,41 weer een hogere bodem wordt gevormd. De opwaartse trend die op de grafiek vanaf medio 2016 zichtbaar is, geeft aan dat beleggers in TomTom durven in te stappen en bij te kopen. Er is voldoende opwaarts potentieel tot aan weerstand 12,44 (top van 11 december 2015).

De stoploss ligt rond 8,41 (gevormd op 22 maart), waardoor het risico beperkt is. Tomtom is op de huidige niveaus interessant voor de lange termijn beleggingsportefeuille. De 200-dagenlijn van TomTom laat een stijgende trend zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

 

Met redelijke tot sterke technische plaatjes van dit kwartetje gaan we de tweedekwartaalcijfers tegemoet. Zo te zien zijn de neerwaartse risico’s te overzien.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 5
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 77
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

257 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 18 juli 2017 09:28
    Goedemorgen,

    vandaag mooi weer en misschien wel erg rustig op de beurs, denk dat ik het nu al voor gezien houd.

    Wat gisteren al iemand schreef, steeds meer particulieren en institutionele beleggers stappen over op EFT's en zo zijn die Exchange Tracker Funds een beetje de grootste handelaren in aandelen geworden waar biljoenen dollars en euro's in omgaan.

    Er zijn inmiddels heel wat ETF's en ik vraag me weleens af of die nu allemaal in staat zijn een goed rendement te behalen voor hun klanten op de langere duur, er zijn er misschien al te veel die in dezelfde vijver vissen.

    Lijkt me dan ook bijna onmogelijk dat het allemaal winnaars zijn.

  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 18 juli 2017 09:42
    quote:

    meelezer111 schreef op 18 juli 2017 09:35:

    fijn dagje vandaag
    kans is niet denkbeeldig dat er een 10punter of meer naar beneden komt.
    Nee.. bij een Dax die al meer dan 0,75% lager stond en een gemanipuleerde Aenix die niet lager komt dan 0.25 % en dus niet naar beneden te branden is..
    is een 10 punter of meer zeker niet denk beeldig..
    Alice in Wonderland ;)
  3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 18 juli 2017 09:45
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 18 juli 2017 09:39:

    vreemd dat rest blijft hangen, dax, cac40 ftse100 bang, slchtste van klas.
    zitten te veel kopers op.
    je pist ook altijd naast het potje..
    Tip: probeer is de andere kant op te richten ;)

    tse1.mm.bing.net/th?id=OIP.XGfB2UcnqS...
  4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 18 juli 2017 10:02
    quote:

    Eric de Rus schreef op 18 juli 2017 09:51:

    [...]

    Het is probeer eens

    Goedemorgen overigens
    Als hij het "eens" gaat doen..
    dan zal dat "op een zekere dag" zijn Eric..
    Ik weet niet hoe het met jouw geduld is..
    maar van mij mag hij het NU doen ;)
257 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links