Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De cashloze maatschappij

De cashloze maatschappij

Gaat het ervan komen? Wordt contant geld in de nabije toekomst afgeschaft? De discussie steekt telkens weer de kop op: in overheidskringen, bij (centrale) banken, het bedrijfsleven, creditcardmaatschappijen en technologiebedrijven.

Afschaffen dat dure, onhandige contante geld. Compleet overbodig in het huidige technologietijdperk. Toch?

Vooropgesteld: overheden kunnen niet wachten tot het zo ver is, een cashless society. Dat geldt ook voor centrale banken en gewone banken. De voordelen zijn natuurlijk ook evident. De overheid heeft volmaakt zicht op elke cent die uitgegeven wordt, de banken zijn af van het relatief dure contante geld: geen pinautomaten meer, geld tellen et cetera.

Ramkraken en cryptomunten

Voor het bedrijfsleven is het ook prettig: de betaling is nagenoeg real time binnen. Centrale banken krijgen (nog) meer grip op de economie. De technologie is inmiddels zo ver dat het ook kan: (elektronisch) betalen is mogelijk op allerlei manieren. Met een bankpas of creditcard, maar even zo gemakkelijk ook met de smartphone. Super efficiënt en snel.

De criminaliteit wordt bovendien een slag toegebracht; ramkraken en gewapende overvallen hebben geen zin meer; alleen cybercriminaliteit loont nog. Ook het zwartgeldcircuit krijgt het lastiger, al is het een illusie te denken dat criminaliteit er effectief mee bestreden zal worden. Die beroepsgroep zal ongetwijfeld naar alternatieven grijpen als goud en cryptomunten.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: allemaal voordelen, gemak dient de mens. De voorstanders van het afschaffen van contant geld zijn dan ook niet de minsten, zoals vooraanstaande economen als Kenneth Rogoff en Larry Summers, maar ook de Duitse econoom Peter Bofinger.

Maar nu de nadelen

Landen als Zweden, waar contant geld nog maar 1,5% van het betalingsverkeer voor zijn rekening neemt en Noorwegen dat ernaar streeft om contant geld af te schaffen, zijn hiermee het verst. Maar dan nu de nadelen, want die zijn er ook: iets waar de voorstanders vaak aan voorbij wensen te gaan.

Allereerst de technologie: er moet geen stroomstoring zijn, u dient wel uw smartphone bij u te hebben en het betalingsverkeer moet wel werken. Reden voor De Nederlandsche Bank om te pleiten voor een systeem waarbij betalen met contant geld in principe mogelijk moet zijn.

Belangrijker: u verliest elke vorm van privacy als contant geld wordt afgeschaft. De overheid, banken, technologiebedrijven weten tot op de cent nauwkeurig waar u wat aan uitgeeft. Nu heeft de gemiddelde (brave) burger niets te verbergen, maar daar heeft u wél recht op, en de mogelijkheid.

Kaltgestellt

Als contant geld wordt afgeschaft, vervalt dit automatisch. Nog een niet te onderschatten nadeel: u kunt zomaar een conflict met de overheid krijgen. Diezelfde overheid kan u dan met een druk op de knop kaltstellen. Dat klinkt onaangenaam en is dat natuurlijk ook.

Toch iets om u bewust van te zijn. En hier blijft het niet bij, qua nadelen. Banken masseren het publiek langzaam om te wennen aan negatieve rentes. Rente betalen over uw spaargeld: het valt niet uit te sluiten.

Sterker nog, geen rente ontvangen en al wel wat kosten in rekening gebracht krijgen op de spaarrekening komt effectief op hetzelfde neer. En dan wordt het toch lastig het spaargeld onder het matras te bewaren als dit eenmaal is afgeschaft. 


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Gerelateerd

cash

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

contant geld

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
26 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
blafkees 4884
0
@Verkruimel en @ivet
Jullie slot opmerkingen voorzien in de vereiste dat de DNB in onvoorziene noodsituaties garant staat voor chartaal geld in het betalings-verkeer.
Voor ieder heeft het dan zin cash in huis te hebben.
Dus niks geen afschaffing.
htmt
0
Contant geld afschaffen? Zou kunnen vervangen worden door een systeem met waardebonnen, uitgegeven door banken, in papier van bijvoorbeeld 5, 10, 25, 50 Euro. Makkelijk op te vouwen en mee te nemen in een hoesje naast de smartphone. Een soort prepaid systeem. We kunnen die waardebonnen ook de naam papiergeld geven bijvoorbeeld.
MartijnN1932
0
quote:

Bart Meerdink schreef op 18 jul 2017 om 18:27:


"Gaat het ervan komen? Wordt contant geld in de nabije toekomst afgeschaft?"

Nee natuurlijk, de Euro is in omloop in 19 EU landen. Voordat die allemaal cashloos zijn duurt nog wel even. Er is ook geen sprake van dat iemand dit op korte terrein voorstelt, wat het artikel nogal een theoretisch karakter geeft.

Verder is er een mogelijkheid om cash te vervangen door prepaid elektronisch betalen. Dat vereist niet het online zijn, het tast de privacy niet aan en je kunt naar wens dezelfde anonimiteit ondersteunen die cash biedt. Je kunt het op je smartphone zetten of op een smartcard, al of niet met kleine display. Je kunt het combineren met biometrische identificatie of juist niet. Je kunt er meerdere valuta tegelijk op hebben, of je valuta die op blockchain-tech gebaseerd zijn (cryptocurrency).

De mogelijkheden zijn eindeloos, en de door Martin genoemde nadelen van zowel cash als cashloos betalen kun je voor een groot deel ondervangen. Wel zullen 'big brother'-griezels zoals Plasterk hun best doen om hun panopticon te vervolmaken. Daar moeten we een stokje voor steken.


Tja en laat dat PRE-Paid elektronisch betalen nu net afgeschaft zijn (Chipknip) en vervangen zijn door zogenaamd beter systeem, waar bij elk wiswasje direct van je rekening wordt geschreven zonder enige controle van jou.. (contactloos betalen, met een zogenaamd limit)
mamaloe
0
Zolang het kan betaal ik alles lekker contant en werk ik niet mee aan de digitale betaalwijze. Ik pin elke week een bedrag bij de bank en zo weet ik precies wat ik uitgeef. Mag ik zelf nog beslissen??? Rare wereld tegenwoordig net als elektrisch autorijden, ik rijd zolang het kan heerlijk op benzine.
Bart Meerdink
0
quote:

MartijnN1932 schreef op 20 jul 2017 om 12:11:


Tja en laat dat PRE-Paid elektronisch betalen nu net afgeschaft zijn (Chipknip)

Dat had alleen maar nadelen, met name dat je niet kon zien hoeveel je er op had staan en dat je er niet overal mee kon afrekenen. Opladen was ook lastig. Alleen bij het parkeren was het wel handig.

Eerste voorwaarde voor een cash-vervanger is dat je er altijd en overal mee kunt betalen, zonder dat jij of de ontvanger internet en/of speciale apparatuur nodig heeft. Tweede voorwaarde is gebruiksgemak, en derde voorwaarde is privacy. En natuurlijk veiligheid. Met een smartphone is dat allemaal goed te regelen.Als je wilt heb je ook een direct een kasboek met je mutaties. Klantenkaarten, kortingsbonnen e.d. kunnen ook.
ebub
0
zal de sexindustrie die toch heel groot is in europa niet zo blij mee zijn. Clubs sluiten bij bosjes hun deuren maar underground verdienen zo'n 20000 in nederland op die manier hun dagelijks inkomen. Gaat allemaal kontant
26 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: cash, contant geld

Column door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver ...

Meer over Martin Crum

Recente columns van Martin Crum

  1. 16 jul Lagere boete voor Bayer
  2. 12 jul Daimler: Vierde winstwaarschuwin...
  3. 12 jul Intertrust: wijziging advies

Gesponsorde links