Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Met HAL op jacht naar loslopend wild

Met HAL op jacht naar loslopend wild

Super belegger Warren Buffett heeft het graag over zijn jacht op grote acquisities (olifanten) en schept op over zijn grote kaliber jachtgeweer (de sterke balans). De Nederlandse evenknie HAL zwemt ook in de liquiditeiten. Welke jachttrofeeën gaat deze Rotterdamse investeerder strikken?

HAL is een fantastische belegging geweest. Het heeft het de laatste twintig jaar zelfs een stuk beter gedaan dan Berkshire Hathaway, het bewierookte vehicle van Warren Buffett.

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie


Familiebedrijf

Met een belang van 68% heeft de familie Van der Vorm de touwtjes stevig in handen bij HAL. De grootste co-investeerder is ondernemer Hans Melchers, met een geschat belang van 17%. Dit betekent dat er voor de overige beleggers nog circa 15% beschikbaar is.

HAL is een echte lange termijn belegger met een horizon van generaties. In 1989 verkocht HAL de cruiseschepen en de opbrengsten zijn geïnvesteerd in een groot aantal andere bedrijven. Hieronder een overzicht van de belangrijkste deelnemingen.

Onderneming Waarde HAL belang Belang Opmerking
Grandvision 4,758 77%  
Vopak 2,566 48%  
Boskalis 1,349 35%  
SBM Offshore 462 16%  
Safilo 169 42%  
Totaal genoteerde bedrijven 93,05   Slotkoers 15 juli
       
Netto waarde overige belangen 3,676   Per 31 maart, voor dividenden
Effect dividenden -142   Saldo betaald en ontvangen
Netto vermogenswaarde 12,839    
       
Netto vermogenswaarde per aandeel 163   Inclusief 1,5 miljoen aandelen stock dividend

Bron: HAL, reuters

Portefeuille

Het grootste deel van de portefeuille van HAL zit in de beursgenoteerde brillenwinkel Grandvision, tankopslagbedrijf Vopak en baggeraar Boskalis. Verder heeft HAL, volgens het Q1 bericht, 3,7 miljard euro aan overige belangen.

Deze post overige belangen bestaat uit een genoteerde portefeuille inclusief kas en niet genoteerde deelnemingen. De niet liquide deelnemingen worden gewaardeerd tegen boekwaarde.

Over het algemeen ligt de boekwaarde een flink stuk onder de marktwaarde. Dit verklaart ook het verschil tussen de huidige beurskoers van 182 euro en de hierboven getoonde nettovermogenswaarde van 163 euro per aandeel.

Niet genoteerde deelnemingen van HAL

In het jaarverslag geeft HAL ook een overzicht van de niet genoteerde belangen.

 Niet genoteerde deelnemingen van HAL
Klik op het plaatje voor een grote versie

Flinke oorlogskas

Gebaseerd op de balans van 2016 schat ik de huidige kaspositie op circa 1,65 miljard euro. Dit is inclusief een aanpassing van de netto schuld van 750 miljoen euro voor Grandvision dat momenteel voor 100% wordt geconsolideerd door HAL.

Op holding niveau zal de kaspositie nog een stuk hoger zijn, omdat veel schuld staat geparkeerd bij de deelnemingen. Daarnaast ligt het in de lijn der verwachtingen dat HAL het belang in Grandvision verder zal willen afbouwen.

Deze kaspositie is ook na de recente aankoop van een extra 10% belang in Coolblue en de acquisitie van een 25% in DMF Investment Management (MUNT Hypotheken). KBC schatte de waarde van het 10% pakket in Coolblue op 182 miljoen euro. Inzake MUNT doen we een hele wilde gok van 25 miljoen euro (omzet 2016: 21 miljoen euro).

 Niet genoteerde deelnemingen van HAL
Klik op het plaatje voor een grote versie

De jacht is geopend

HAL zit dus uitstekend bij kas, en dat kost met het huidige ECB tarief van -0.4% alleen maar geld. De tijd lijkt aangebroken om op groot wild te gaan jagen. In combinatie met een beetje extra schuld zou HAL minimaal tot 2,5 miljard euro kunnen acquireren.

De huidige portefeuille heeft een hoog 010 gehalte, met bedrijven als Vopak, Boskalis en Coolblue. De beleggingshorizon is lang en HAL wil een actieve rol spelen in het management. Daarnaast zal de familie de portefeuille enigszins willen spreiden.

Gezien het verleden lijkt er ook een voorkeur te zijn voor bedrijven die snel kunnen groeien in gefragmenteerde markten. Ten slotte, HAL stapt graag groot in op momenten dat het niet zo goed gaat, denk bijvoorbeeld aan Boskalis, Vopak en SBM Offshore.

De makkelijke of de moeilijke weg?

De makkelijke weg voor beleggers is om te vertrouwen op de kennis en kunde van HAL en wat aandelen te kopen. Maar het is voor beleggers misschien nog interessanter om net iets eerder dan HAL toe te slaan. Het verder uitbreiden van de belangen in bedrijven en industrieën die HAL al goed kent ligt dan voor de hand.

HAL zou bijvoorbeeld Vopak met een premie van de beurs kunnen halen en dit gedeeltelijk kunnen financieren door de schuld bij Vopak te verhogen. Maar dan wordt Vopak wel wat groot in de totale portefeuille.

Naast de bekende beursgenoteerde belangen zit in de deelneming Broadview nog een belang van 7.8% in het in Amerika genoteerde Chart Industries verscholen. Verder zouden de energieactiviteiten van Brunel een goede aanvulling kunnen zijn op Atlas. Boskalis verkocht het belang in Fugro, dus dit bedrijf kwam niet door de ballotage bij Martijn Van der Vorm.

Of de nieuwe?

HAL zou ook een nieuwe weg in kunnen slaan, en een bod kunnen doen op een genoteerde onderneming om deze te ondersteunen in het versnellen van de groei. HAL zou bijvoorbeeld zonder problemen een premie kunnen bieden op Accell en Kendrion. Daarna houden ze nog circa 1 miljard euro achter de hand.

Kortom, een slimme belegger kan een goede return maken door iets te kopen voordat HAL het oog er op laat vallen. Suggesties graag hieronder posten, dan hebben we er allemaal wat aan.

Aupers heeft geen positie in HAL of bovengenoemde ondernemingen.


Michel Aupers is een onafhankelijke aandelenanalist en investor relations-consultant. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michel Aupers

Michel Aupers werkte de laatste twintig jaar bij verschillende brokers als aandelenanalist, met een specialisatie in bouw, ingenieurs, olieservice, renewable energie en de maakindustrie. Nu heeft hij zijn eigen onafhankelijke researchbureau, Aupers Independent Research, dat beleggers en ondernemingen ondersteunt.

Meer over Michel Aupers

Recente artikelen van Michel Aupers

  1. jan '18 Duwen en trekken in Duitsland 3
  2. nov '17 Schatgraven in Duitsland 3
  3. nov '17 SBM Offshore: honger naar projecten 4

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brulboei 17 juli 2017 14:59
    "Boskalis verkocht het belang in Fugro, dus dit bedrijf kwam niet door de ballotage bij Martijn Van der Vorm."
    Volgens mij speelde daar nog wat: op de laatste aandeelhoudersvergadering van HAL Trust ontkende v/d Vorm in alle toonaarden dat zij vooraf wisten dat Boskalis dit belang ging verkopen ondanks het feit dat een van de directieleden van HAL ook commissaris bij Boskalis is. Er werd gezegd dat deze commissaris wegens "belangenverstrengeling" (HAL was ook met Fugro bezig) niet bij de betreffende vergaderingen van de RvC van Boskalis aanwezig is geweest en dat HAL nooit de notulen van de vergaderingen van de RvC van Boskalis krijgt.
    We zullen dus op onze eigen glazen bol moeten vertrouwen, want van v/d Vorm wordt je toch niets wijzer in dit soort situaties. Neemt niet weg dat HAL een prima beleggingsbeleid heeft => er zijn investeringsmaatschappijen die het veel slechter doen.Om de liquiditeit te vergroten zouden ze eigenlijk net als Berkshire Hathaway deelaandelen moeten introduceren of een 1:10 splitsing moeten overwegen. Met een koers van rod de 18 Euro zitten ze uitstekend in de range waarin veel sndere aandelen zitten. En veel liquiditeit kan ook een koersbonus betekenen...
  2. Martin-Jan Crum 17 juli 2017 20:27
    @Thethirdway

    De gedachte an sich is best aardig: de heren van Hal houden van Hollandse maakbedrijven en in die zin past een Accell wel in hun portefeuille.

    Echter, Pon heeft een bod gedaan van €33 en dat is van de hand gewezen als zijnde "te laag." En dat heeft alles te maken met de synergievoordelen die Pon kan boeken dankzij de eigen grote fietsentak. Die voordelen laten zich becijferen op €40 á €50 mln per jaar. Dat betekent dat Pon altijd een hogere premie zou kunnen neertellen dan Hal, die dergelijke synergievoordelen (op voorhand) niet heeft. Hoewel de heren van Hal eigenzinnig zijn, kunnen ze daar ook goed rekenen en daarom zullen zij een (mogelijk) hoger bod van Pon op Accell normaliter niet willen matchen, laat staan overtroeven.

    disclaimer: long Accell, geen posities in overige bovenvermelde fondsen.
  3. forum rang 7 ff_relativeren 17 juli 2017 22:38
    @ Michel Aupers,

    geen idee wat HAL gaat doen met de kaspositie. Wat me opvalt aan uw insteek, is de eenzijdige benadering ; iets nieuws kopen of iets bijkopen. Terwijl HAL de kaspositie het laatste jaar vooral heeft uitgebreid. Door belangen (deels of geheel) te verkopen. Komt er een vervolg-column met als centrale vraag welke HAL-bezittingen in 2017 en 2018 in de verkoop gaan ?

    Het zou een legitieme benadering zijn gezien de recente keuzes van HAL ..
    Relevantie voor de IEX-bezoekers : waar moet ik de komende tijd uitstappen om een beslissing van HAL voor te zijn ?

    terug naar uw column

    De aankoop van een extra 10%-belang in Coolblue verraste me enigszins.
    Vooral omdat HAL nu een belang heeft opgebouwd tot net boven de 30%.
    www.nu.nl/economie/4821006/investeerd... .

    Coolblue is niet beursgenoteerd, en daarmee geldt er geen verplichting tot een overnamebod ;
    www.openaccessadvocate.nl/tijdschrift... .

    Ik kan me dan ook niet voorstellen dat HAL bij Coolblue op overnamepad is. Ik kan me wel voorstellen dat HAL met de uitbreiding in Coolblue het traditionele patroon van waardevermeerdering heeft voortgezet. Precies wat we gewend zijn van het oerdegelijke HAL.

    Als ik zou mogen raden wat HAL de komende jaren gaat kopen, dan zou ik kijken naar dezelfde branches waar HAL nu ook belangen in heeft, maar ..
    dan in landen waarvan de valuta zodanig laag staat dat ze alleen al op valutawaarde over een aantal jaren een waardegroei kunnen boeken. Canada, Australie, USA ..

    up for grabs ..

    off topic : wat zou niet HAL, maar een korte-termijn investeerder kopen ?

    HAL koopt vooral met een hele lange-termijn horizon. Ik wil u heel even triggeren omdat u een eigen research bedrijf heeft, waar ongetwijfeld ook solide grote klanten met u sparren die een (veel) kortere investeringshorizon hebben ...

    -boeit het niet, dan onderstaand gewoon negeren-

    in de USA zit de Retail behoorlijk in het verdomhoekje. Brick and Mortar ketens moeten alleen al dit jaar nog duizenden vestigingen sluiten om rendabel te blijven. Een aantal ketens zal het niet redden. Andere ketens gaan het wel redden. Ondanks het in Amerika exemplarische, en voor Europese begrippen absurde, hoge shorterspercentage.

    Waarom zou een kortetermijn investeerder daar geen filter overheen leggen, om vervolgens een Retailbedrijf te kiezen dat het gaat redden, en alle short-verkochte aandelen uit de markt te kopen ?

    Resultaat : het opkopende bedrijf met kortetermijn horizon veroorzaakt een (moeder aller) shortsqueeze waarmee ze op een redelijk korte investeringshorizon een fraai rendement kunnen maken.

    Ik pak een voorbeeld, zonder dat bedrijf te willen aanprijzen. Puur en alleen even als cijfervoorbeeld ;

    JC Penney ; Shortpercentage = 41,20%. In aantal aandelen short : 120.418.000 aandelen.
    bron : shortsqueeze.com/shortinterest/stock/... .

    Beurskoers JC Penney ; US $ 5,10. bron : www.cnbc.com/quotes/?symbol=JCP .

    Met een investering van (aantal aandelen X beurskoers) US $ 535 miljoen zijn alle geshorte aandelen uit de markt te kopen -op basis van actuele beurskoers-.
    Wat volgt is een shortsqueeze sensatie op de Amerikaanse beurs ..
    Koop vooral ook wat aandelen van concurrenten in diezelfde branche op de gok dat die beurskoersen een stukje mee zullen stijgen op beursfantasie (dat zoiets hen ook kan overkomen).

    Verkoop alles weer tijdens de shortsqueeze en de kaspositie is heel aardig aangevuld.


    Maar goed, dat was dus een off-topic item. Waar ik nu met belangstelling naar uit kijk, is een vervolg-column van uw hand, met als centrale vraag :

    Wat gaat HAL de komende 2 jaar verkopen ?

    ... back on-topic ...

  4. [verwijderd] 18 juli 2017 11:37
    Een prima verhaal over HAL. Overigens zou ik niet gaan speculeren wat een interessante prooi is voor dit fonds, maar gewoon in HAL blijven zitten, dan wel dit fonds aankopen. Het lijkt me namelijk erg moeilijk om dit fonds te outperformen. Voor de volledigheid; ik bezit geen aandelen HAL.
  5. forum rang 6 rene66 18 juli 2017 15:26
    Ik heb HAL al een aantal suggesties gedaan per mail. Waarvan er eentje heel mooi is. Voor een andere zijn ze helaas al weer te laat.

    Ik hoop dat ze op één van die suggesties actie gaan ondernemen. Want zoveel geld cash is geld verbranden. Een van die suggesties is zelf al druk bezig met pareltjes rijgen maar zou door een inbreng van HAL snel groter kunnen worden.

    Maar wellicht is de vraag of het betreffende bedrijf op HAL zit te wachten, dat lijkt mij een kwestie van een goed gesprek met elkaar om te onderzoeken of beide partijen er een meerwaarde in zien.
  6. Falcone 18 juli 2017 15:46
    Ik ben al bijna 20 jaar een uiterst tevreden belegger in de HAL. Tien keer over de kop qua koers + 6,en later 4 % dividendrendement. Tezamen nog. 20 keer mijn investering van euro 3000.
    Suggesties, koop Stern een oerdegelijk Nederlands fonds. Autos is nu booming. En het al Door anderen genoemde fietsenfonds Accell. Is een pracht prooi voor Chinese beleggers.
  7. forum rang 4 Charlemagne 19 juli 2017 07:29
    Het is natuurlijke complete onzin te gaan speculeren op iets wat een ander - eventueel eh zou eh kunnen eh gaan eh doen - er zijn meer dan 10.000 beursgenoteerde bedrijven, hallo....

    De vd Vormpjes zijn uitstekende beleggers, het zou me niets verbazen als ze juist niets gaan doen en geld oppotten om straks bij de grote correctie (die onvermijdelijk komt, hij komt altijd! weet u nog?)toe te slaan en zeker niet te gaan investeren op het moment dat de beurzen op een all time high staan....
  8. Brogembank 21 juli 2017 10:20
    Voorlopig gaat HAL helemaal niets kopen is mijn inschatting. Waarom zouden ze? die 0.4% malus rente valt in het niet bij wat ze teveel zouden betalen voor een beursgenoteerde deelname die ze op een all-time-high inslaan.
    AHL heeft vast een shortlist van bedrijven waarin ze geld zouden willen steken, maar niet op dit moment.

    Dus als ze al iets doen -behalve hun aandelen in GV verder verkopen- zal het niet beursgenoteerd zijn en in en branche die ergens iets met haven/offshore te maken heeft of in retail.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links