Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Groen licht voor Europese aandelen

Europese aandelen aan de top

Een juichend rapport van Allianz Global Investors, de beleggingstak van de Duitse verzekeraar, plofte eind vorige week in mijn mailbox. Neil Dwane, hun global strategist, vertelt bijzonder enthousiast te zijn over Europese aandelen.

Vijf redenen

Dwane voert niet één of twee, maar vijf redenen aan om Europese aandelen aan te prijzen. Het kan niet op. Dit zijn Dwane’s argumenten om beleggers Europese aandelen te laten kopen:

1. De grote Europese bedrijven verdienen veel van hun geld buiten Europa. Zij concurreren met succes met Amerikaanse multinationals. Dan is het grote verschil in waardering tussen Amerikaanse en Europese aandelen volgens Dwane volkomen onterecht.

Terwijl Amerikaanse aandelen op 30 april jl. handelden tegen een Shiller P/E (de gemiddelde koerswinstverhouding over de laatste tien jaar) van dertig doen Europese aandelen achttien. “Dat biedt kansen voor contraire beleggers.”

2. Het opkoopprogramma van de ECB heeft Europese obligaties naar ongekende dieptes gestuurd. Dat maakt het volgens Dwane waarschijnlijk dat obligatiebeleggers meer zullen kiezen voor aandelen. Europese bedrijven zijn dan snel gekozen want die zijn scheutig met dividend.

3. Het heeft even geduurd, maar de Europese economieën zijn duidelijk aan het herstellen. Meer consumptie, meer investeringen en minder werkloosheid zijn goed voor de bedrijven.

4. In tegenstelling tot Amerikaanse bedrijven kiezen de topbestuurders van Europese bedrijven voor minder schuld en meer voor de lange termijn. Daar worden volgens Dwane nu de vruchten van geplukt. Na zes jaren van dalende winsten kunnen deze eindelijk weer omhoog.

Dat vertaalt zich uiteindelijk ook in hogere koersen. Dwane rekent voor Europese aandelen op een toekomstig rendement van 8% tot 10% per jaar, waarvan de helft bestaat uit dividend.

5. Ten slotte noemt Dwane de euro goedkoop. Dat trekt volgens hem buitenlandse investeerders aan die met hun dure munten goedkoop in Europa kunnen shoppen.


Visie breed gedragen

Dwane staat zeker niet alleen in de Europa-goed-nieuws-show. Eelco Ubbels van Alpha Research pluist al jaren de researchrapporten van beleggingshuizen door en constateert dat de beleggingsindustrie nu wel heel optimistisch is over Europese aandelen.

Van de zeventig Europese aandelen-adviezen zijn er volgens hem slechts twee negatief. “De contraire visies zijn tot een minimum gedaald,” constateert Ubbels. Dat wil overigens niet zeggen dat het zeker is dat Europese aandelen gaan rallyen.

Ubbels: “Beleggers waren al eerder zo optimistisch over Europese aandelen: van januari tot juli 2014 en van mei 2015 tot juni 2016. In de eerste periode was er wel spraken van enige koersstijging, maar in de tweede periode daalden de koersen van Europese aandelen.”

Ofwel; fijn dat professionele beleggers momenteel zo positief zijn over Europese aandelen, maar het is geen garantie voor succes.


Beter rendement

Ubbels heeft uit alle rapporten een rendementsverwachting voor aandelen berekend. Die ligt onder het langetermijngemiddelde van 8%, maar is wel heel wat hoger dan wat tegenwoordig met een spaarrekening of obligaties kan worden verdiend.

Ubbels nogmaals: “Wereldwijd wordt nu voor de komende tien jaar op aandelen een rendement van 5,43% verwacht. Amerika zit daar onder en Europa zit daar met 6,76% duidelijk boven. Als ik de verwachtingen verdeel in een groep met verwachte rendementen korter dan tien jaar en een tweede groep langer dan tien jaar, valt iets op.”

Over het algemeen zijn bij aandelen de rendementsverwachtingen voor de lange termijn namelijk hoger dan voor de korte termijn, vertelt Ubbels. “Maar dat blijkt nu niet op te gaan voor Europese en Japanse aandelen. De kortetermijnverwachtingen zijn daar voor de komende jaren hoger dan de verwachtingen voor het rendement op langere termijn.”


Beleggingsmogelijkheden

Oké, beleggen in Europese aandelen dus. Maar hoe? Mede op basis van eerdere fondsanalyses zijn mijn ogen gevallen op drie fondsen die allen hun eigen karakteristieke benadering hebben.

Het actieve fonds Comgest Growth Europe belegt slechts in een handjevol bedrijven waarin het echt gelooft. Zoals de naam van het fonds al vertelt, zijn dit allemaal groeibedrijven. Kijk er niet raar van op als deze duur gewaardeerd zijn. Dat hoort erbij.

Fonds twee is Robeco European Conservative Equities, dat op basis van een kwantitatief model enkel belegt in aandelen die niet te hard op en neer stuiteren, laag gewaardeerd zijn en een relatief hoog dividend geven. Deze aanpak moet op den duur de beste resultaten bieden, vertelt wetenschappelijk onderzoek.

Het laatste fonds is er eentje zonder hersenen. Vanguard European Stock Index Investor volgt tegen lage kosten de MSCI Europe Index. De lage kosten moeten uiteindelijk zorgen voor een beter rendement dan actieve fondsen die in dezelfde beleggingsvijver vissen.


Fondsenvergelijking

Enfin, voor elke fondsbenadering valt wel iets te zeggen. Hoe hebben ze gepresteerd?

Rendement vijf jaar (gemiddeld per jaar)

  • Comgest Growth: 12,3%
  • Robeco Conservative: 11,3%
  • Vanguard Index: 10,8%

Rendement een jaar

  • Comgest Growth: 15,4%
  • Robeco Conservative: 10,4%
  • Vanguard Index: 20,9%

Kosten

  • Comgest Growth: 1,05%
  • Robeco Conservative: 0,68%
  • Vanguard Index: 0,35%

Dividend

  • Comgest Growth: geen
  • Robeco Conservative: 3,90%
  • Vanguard Index: geen

Risico (jaarlijkse koersbeweeglijkheid)

  • Comgest Growth: 12,8%
  • Robeco Conservative: 11,2%
  • Vanguard Index: 13,1

K/w portefeuille

  • Comgest Growth: 24,7
  • Robeco Conservative: 16,3
  • Vanguard Index: 16,3

Top drie sectoren

  • Comgest Growth: gezondheid (22%), tech (21%), def. cons. goed. (17%)
  • Robeco Conservative: financials (22,7%), nutsbedrijven (14%), def. cons. goed. (13%)
  • Vanguard Index: financials (20%), def. cons. goed. (15%), gezondheid (13%)

Aantal posities

  • Comgest Growth: 33
  • Robeco Conservative: 132
  • Vanguard Index: 450

 

Conclusies

De actief ingestelde belegger die puur voor het rendement gaat, heeft met het geconcentreerde groeiaandelenfonds van het Franse beleggingshuis Comgest iets moois in handen. Maar wat is het fonds duur!

Het minder dure low volatility fonds van Robeco is gemaakt voor aandelenbeleggers die zijn gesteld op een hoog dividend en niet al te veel koersschommelingen. Het fonds kent van de drie fondsen, ondanks een zware weging van financials, het laagste risico.

Het indexfonds van Vanguard ten slotte doet wat het belooft: de index volgen. De kosten zijn minimaal. Opvallend is de geweldige performance over de laatste twaalf maanden. Aanrader voor wie van goedkoop en simpel houdt.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  2. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3
  3. 04 apr Slotcall: BAM, AMG en Just Eat Takeaway stelen show op slappe beursdag

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links