Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Stijgende rentes slecht voor aandelen?

TA: Stijgende rentes slecht voor aandelen?

In anderhalve week tijd steeg de Nederlandse rente van 0,45 naar 0,75%, terwijl de AEX daalde van 528 naar 506.

Echter voor de stelling dat een stijgende rente structureel negatief is voor aandelen vond ik geen bewijs, mijn bevindingen over de correlaties tussen verloop van rente en aandelen bespreek ik hieronder.

Wat ik wel zie is dat in deze rentestijging één sector profiteerde, dat waren de banken, dus als u het glas halfvol wilt zien moet u die sector op uw radar hebben. Daarom zal ik vandaag ook ING bespreken, dat op het punt staat door te breken naar 20.

AEX hard teruggevallen

Oplopende obligatierentes duiden vaak op positieve economische groeiverwachtingen. Ook de verwachting dat de ECB minder Duitse staatobligaties zal opkopen geeft de rente een opwaartse impuls. Een mogelijk krapper monetair beleid lijkt aandelenbeleggers tijdelijk uit het lood te slaan, want aandelen reageerden de afgelopen dagen als door een wesp gestoken.

De AEX, die begin deze week nog wist te herstellen, is weer hard teruggevallen naar de steunzone tussen 506,05 (van 20 juli 2015) en 506,23 (maartbodems). Technisch ligt deze steun veilig binnen de grenzen van het lange termijn stijgende trendkanaal.

Boosdoener, volgens analisten, zou de 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente zijn, die in de afgelopen anderhalve week fors is gestegen tot de top van 10 maart rond weerstand 0,75%. Ik heb het bekeken, maar technisch is er vrijwel geen directe correlatie tussen oplopende rentes en dalende aandelenkoersen.

Grotere stijging dan nu

Aan de hand van de gecombineerde grafiek van de kapitaalmarktrente met de AEX, hieronder, beoordeel ik in hoeverre deze op elkaar reageren. Begin 2016 steeg de obligatierente van 0,32 naar 0,75%, dat is relatief een veel grotere stijging dan nu.

NL 10 jaars kapitaalrente

Voor de aandelenbeurs was deze rentestijging juist positief, want in de eerste maanden (dus tijdens de rentestijging) liep de beurs op van 480 naar 520. In maart en april zakte de rente weer fors van 0,75 naar 0,42%. De AEX deed gedurende die daling niet veel en bleef vlak liggen tussen 510 en 520.

In mei liep de kapitaalmarktrente weer sterk terug van 0,65 naar 0,45%, hetgeen werd begeleid door een AEX-daling van 537,84 naar 506.

Er zit meer in het vat

Vooralsnog stel ik vast dat een rentestijging niet noodzakelijk tot koersdalingen op de aandelenmarkt leidt. Soms reageert de aandelenbeurs positief op een rentestijging (zoals in januari) en negatief op een rentedaling (zoals in mei en juni), soms reageert de AEX in het geheel niet (in maart en april).

In het afgelopen halfjaar ging een rentestijging nooit gepaard met een daling van de aandelenkoersen, tot anderhalve week geleden. Wat me wel opvalt is dat, tegen de stroom in, ING de afgelopen tijd bijna 5% is gestegen. ING liep op vanaf de steun 14,70 (gevormd op 16 maart).

Er zit meer in het vat. ING verbetert op de korte termijn nu de correctieve beweging opwaarts wordt gebroken. Voor een volgende verbetering is een doorbraak boven weerstand 16,00 (gevormd op 24 juli 2015) noodzakelijk. De volgende weerstand ligt daarna rond 20. De oplopende moneyflow, wijst op instroom van vers kapitaal. Een uitbraak van ING lijkt er aan te komen.

ING grafiek

Turbulentie op de markt

Het verloop van Nederlandse 11-jarige staatslening (NL 5,5% 2028) weerspiegelt de turbulentie van de kapitaalmarktrente van dit jaar. Deze staatslening maakt forse uitslagen, maar beweegt per saldo tussen 149,50 (gevormd op 4 september 2015) en 155,28 (gevormd op 6 januari).

Omdat er binnen deze bandbreedte lagere koerspieken zichtbaar zijn, zien we dat de verkoopdruk nog niet uit de markt is. Lagere toppen in de Nederlandse 11-jarige staatslening duidelijk op een stijgende tendens in de rente.

NL 11-jarige staatsrente

Een markt die wel erg negatief op een rentestijging reageert zijn de Europese bedrijfsleningen. De ETF iShares Euro Corporate Bond (Large Cap UCITS ETF) is verzwakt nu de steun rond 135-135,30 neerwaarts is gebroken. De ETF had al de opwaartse trend gebroken.

Geen bewijs

Ook heeft de index in Europese bedrijfsleningen en lagere koerspiek gevormd, die verkoopdruk signaleert. Technisch komt de index in Europese bedrijfsleningen er steeds zwakker bij te liggen. Verdere koersdaling mag worden verwacht richting steun 133,85 (gevormd op 18 november 2016). Weerstand ligt op 136,23 (gevormd op 16 juni).

ETF iShares Euro Corporate Bond

Concluderend stel ik vast dat rentestijgingen niet altijd tot dalende aandelenkoersen hoeven te leiden. Voor deze stelling vinden we dit jaar geen bewijs. Ik zie eerder het tegenovergestelde.

Oplopende rentes gaan vaak gepaard met sterke economische groei, wat weer leidt tot stevige vraag naar bedrijfskapitaal, koopwoningen en duurzame goederen. Dit zorgt uiteindelijk voor een hogere prijs voor kapitaal, dus ook hogere rentes.

Bovendien lijken financials zelfs te profiteren van een hogere rente, kijk alleen maar naar ING, dat deze week flink pluste. Misschien moeten we vaststellen dat een stijgende rente op termijn juist positief is voor aandelenmarkten. Wordt vervolgd.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

312 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 juli 2017 09:11
    Beste Royce De dow theorie signaleert een gezond economie vraag wat is voor de dow theorie gezond wat zijn de criteria ,verder stel je dat bij een stijgende rente een gezonde economie hand in hand gaan dit is onjuist verder de vraag naar koopwoningen zal niet toenemen bij een stijgende rente
  2. [verwijderd] 7 juli 2017 09:41
    shorts hebben de mazzel van de eeuw nu al dagen en weken elke dag dalend, steeds bij opening om gam op te halen en te doen, al 2 dagen ligt de dag te hengelen 5x moet het naar zelfde punt steeds al vorige week vrijdag slot. niks veranderd nu in 1 week.
    GAM
    Geld
    Afpak
    Machine

    Naar de inleg voor waar iemand het gekocht heeft, ofwel de stoplos
312 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links