Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De strijd tussen actief en passief

Actieve vs. passieve indexfondsen

Het is de strijd tussen oud en nieuw, tussen noodlijdend en populair. Welk wereldaandelenfonds belegt beter: het actieve fonds Robeco, dat nu Robeco Global Stars Equities Fund heet, of de indextracker ETF IShares MSCI World EUR Hedged UCITS ETF, die de MSCI World volgt?

Een breed gespreide aandelenportefeuille samenstellen is tegenwoordig reuze gemakkelijk. Koop een indextracker (ETF) die de MSCI World volgt en in een klap volg je de hoogte- en dieptepunten van de belangrijkste aandelenbeurzen ter wereld. Een betere spreiding is niet mogelijk. Lagere kosten ook niet, want ETF’s zijn in de regel veel goedkoper dan actief geleide fondsen.

Maar voor 1993, het jaar waarin de eerste indextracker in de markt werd gezet, was het aanleggen van een breed gespreide aandelenportefeuille minstens zo gemakkelijk. Nederland was gezegend met het fonds Robeco van de gelijknamige vermogensbeheerder. Dat fonds belegde in aandelen wereldwijd.

Vanaf 1938

De eerste notering van het fonds Robeco dateert van 3 maart 1938. Het is daarmee het oudste beleggingsfonds van Europa. In 1969 was het ook nog eens grootste beleggingsfonds van Europa. Robeco was toen, naast Amsterdam, genoteerd in Parijs (1959), Brussel (1959), Londen (1962) en Frankfurt (1965).

In de jaren erna kwamen daar Hongkong (1971) en Tokio (1976) nog bij. Het fonds Robeco maakte tot 1 juli 1986 zelfs onderdeel uit van de AEX-index. Wie toen een tracker op de AEX kocht, als die had bestaan, dan kreeg die een aandeel in een beleggingsfonds cadeau.

In de vergetelheid

Het fonds Robeco was niet alleen groot, maar ook nog eens erg beroemd. Zeker in de periode dat Jaap van Duijn het fonds leidde, haalde Robeco voortdurend het nieuws. Econoom Van Duijn schroomde niet pittige beursvoorspellingen te doen. Die kwamen niet altijd uit, maar zorgden wel voor een permanente publiciteitsstroom.

Daarnaast was er nog eens de rivaliteit tussen Robeco en dat andere grote Nederlandse aandelenfonds, Fortis Obam waardoor het financiële journaille altijd iets te berichten had. Met de komst van fondsmanager Mark Glazener in 2003 werd het stiller rondom het fonds Robeco.

Nu veertien jaar later is het fonds Robeco in de vergetelheid geraakt. Het is ook niet langer het grootste fonds van de Rotterdamse vermogensbeheerder. Het obligatiefonds Robeco High Yield Bonds, heeft met 8,2 miljard euro bijna drie keer zo veel geld onder beheer. Zelfs het andere wereldwijde aandelenfonds uit de Robecostal, Robeco BP Global Premium Equities, heeft meer geld onder beheer. Wat een degradatie.

Maar het kan nog erger. In december 2016 besloot Robeco in al zijn wijsheid alle banden met het verleden door te snijden en het fonds Robeco onder te brengen in een ander Robecofonds, het Robeco Global Stars Equities Fund. De totale vernedering. De fondsnaam Robeco hield op te bestaan. Fondsmanager Mark Glazener zag het nog een paar maanden aan en gaf het stokje afgelopen mei over aan Jan Keuppens.

Nieuwe identiteit

Naast een nieuwe naam ging ook de beleggingsstrategie van het ex-fonds Robeco op de schop. Robeco meldde hierover: “De voornaamste wijziging is dat het aantal posities van de huidige circa tachtig terugbrengt naar een meer geconcentreerde portefeuille van circa dertig tot veertig posities.

Volgens Robeco wordt deze aanpak al gevoerd door het Luxemburg genoteerde fonds met de naam Robeco Global Stars Equities, dat sinds de oprichting acht jaar geleden door hetzelfde team wordt beheerd.

Dat fondsen zich moeten aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid is normaal. Zeker als de prestaties minder worden, zijn veranderingen onvermijdelijk. Fortis Obam heet inmiddels BNP Paribas Obam en is van een fonds dat in het verleden zwaar in Azië belegde nu een fonds dat het zoekt in trends. Ook Rolinco is veranderd van een fonds in groeiaandelen naar eentje dat het in hippe beleggingsthema’s zoekt.

Oud vs. Nieuw

De vraag is in hoeverre beleggers in het fonds Robeco dat nu dus Robeco Global Stars Equities Fund heet, last hebben gehad van alle veranderingen. Anders gezegd: hoe heeft het oude wereldwijde aandelenfonds het gedaan tegenover de modern ETF IShares MSCI World EUR Hedged UCITS ETF? Laten we de prestaties van de twee wereldwijd beleggende aandelenfondsen met elkaar vergelijken.

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

 • Robeco: 13,3% 
 • IShares: 12,4%

Rendement 3 jaar

 • Robeco: 11,4% 
 • IShares: 7,0%

Rendement 1 jaar

 • Robeco: 19,9% 
 • IShares: 17,4%

Dividend

 • Robeco: 2,6% 
 • IShares: geen (herbelegd)

Kosten

 • Robeco: 0,64% 
 • IShares: 0,55%

Risico (jaarlijkse koersbeweeglijkheid)

 • Robeco: 14,5% 
 • IShares: 10,4%

Belangrijkste sector

 • Robeco: tech (20,2%) 
 • IShares: financials (18,1%)

Belangrijkste regio

 • Robeco: VS (56,6%) 
 • IShares: VS (59,2%)

Aantal posities

 • Robeco: 54 
 • IShares: 1643

K/w portefeuille

 • Robeco: 17,5 
 • IShares: 20,4

Conclusie

De aandeelhouders van het voormalige vlaggenschip van Robeco hebben weinig last gehad van alle strategiewisselingen. In de afgelopen vijf jaar heeft het fonds in alle meetpunten beter gepresteerd dan de ETF van iShares die de MSCI World volgt. Zeker over de afgelopen drie jaar is het verschil groot.

Robeco keert dividend uit, iShares herbelegd het. Ten slotte is de portefeuille van Robeco Global Stars Equities Fund iets goedkoper gewaardeerd.

Voordeel van de ETF zijn de kosten, hoewel het verschil met het actieve fonds van Robeco opvallend klein is. Groter is het verschil in koersbeweeglijkheid. De MSCI World beweegt veel rustiger dan de geconcentreerde portefeuille van het Robeco Global Stars Equities Fund.

Minder spreiding

Wat betreft spreiding, kan het actieve Robecofonds natuurlijk niet tegen de ETF van iShares op. De portefeuille van de ETF telt dertig keer meer aandelen dan het fonds van Robeco.

De populariteit van indexfondsen is eenvoudig verklaarbaar, maar toch is er voor de oude actieve fondsen nog altijd genoeg bestaansrecht, zoals het oudste fonds van Europa aantoont.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. jul '17 Het gevecht tussen oude en nieuwe energie 35

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. pjotr60 6 juli 2017 11:36
  Het rendement van Ishares MSCI World met name over de afgelopen 3 jaar was veel hoger dan de aangegeven 6,8% per jaar namelijk 11,6% per jaar. U vergelijkt ROBECO Global Stars dat het valutarisico vrijwel niet afdekt met Ishares MSCI World Eur Hedged dat het valutarsico wel afdekt. (zie bijgaand document)
 2. pulp fiction 6 juli 2017 11:46
  Goed punt! Ik zou wel eens een discussie willen zien tussen Rob en Arend Jan Kamp over passief vs actief. Rob gelooft duidelijk in actief beheerde fondsen en AJK in passief, zie www.iex.nl/Content/24734/Full-disclos...
  Zelf ben ik circa 3 jaar geleden begonnen met beleggen en mede door de stukjes van AJK (kernboodschap 80% van de fondsmanagers verslaat na aftrek van de kosten over lange termijn de index niet) beleg ik bijna alleen passief. Maar ik moet zeggen Rob komt af en toe met interessante actieve fondsen aanzetten.
 3. serieus 6 juli 2017 15:37
  quote:

  pjotr60 schreef op 6 juli 2017 11:36:


  Het rendement van Ishares MSCI World met name over de afgelopen 3 jaar was veel hoger dan de aangegeven 6,8% per jaar namelijk 11,6% per jaar. U vergelijkt ROBECO Global Stars dat het valutarisico vrijwel niet afdekt met Ishares MSCI World Eur Hedged dat het valutarsico wel afdekt. (zie bijgaand document)


  Als dit waar is, dan wordt de lezer echt op verkeerd been gezet.
  Misleiding is een zwaar woord maar het lijkt er dan wel op....
 4. @DIMA 7 juli 2017 10:58
  Dit is inderdaad appels met peren vergelijken doordat je een eurohedged tracker met een actief fonds vergelijkt waarbij de valuta exposure niet word afgedekt. Dat scheelt de laatste 3 jaar ongeveer 20% performance. Slechte beurt van de schrijver. Ik geloof absoluut in de toegevoerde waarde van actief beheer op de manier waarop robeco het nu probeert met een meer geconcentreerde portefeuille.
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. iShares Core MSCI World UCITS ETF 66,380 14 mei
  +0,620
  +0,94%
 2. Robeco Global Total Return Bond Fund FH EUR 115,330 13 mei
  -0,020
  -0,02%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare