Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over TomTom tamtam en Baidu

Over TomTom tamtam en Baidu

 

Baidu gaat met nu +2,2% op Wall Street, bijna net zo hard omhoog als TomTom. Zouden die Chinese aandeelhouders enig idee hebben wat het Amsterdamse bedrijfje is? Mooie deal voor de onderneming, dat zeker. Impact op de winst per aandeel en omzet heeft het nog niet echt, maar het levert de nodige fantasie op:

 

 

Nico Inberg had al om 09:00 uur een analyse klaar van deze samenwerking in IEX Premium, een nieuw al actief adviesgedeelte op deze site die we deze herfst officieel lanceren. U kunt al lid worden. Voor zijn volledige verhaal en harde advies - buy, hold of sell - moet u lid worden, maar hier een tipje van de sluier:

Baidu maakt al sinds 2013 kaarten voor China en zal met de kennis van TomTom haar kaarten naar het niveau van die van TomTom willen brengen. Het geeft aan de andere kant TomTom toegang tot de enorme Chinese markt.

TomTom manoeuvreert zich in een steeds betere positie wat betreft de race naar de zelfrijdende auto. De samenwerking met Baidu is een nieuwe stap in de goede richting.

Sneller, beter ingelicht vaak ook, dan Bloomberg en nog meer uitgesproken dan Zero Hedge: gaan wij door met wat het beroemde Tom Tom forum van deze deal vindt, want daar heeft uiteraard iedereen zijn mening ook al klaar.  

TomTom forum SfeerBeheer

Een greep, we doen het toch nooit goed, maar we proberen zo neutraal mogelijk positivo's en negativo's aan het woord te laten. 

Jesc:

Top nieuws! Geeft me weer een beetje vertrouwen terug. Vandaag naar +10%?
Al ben ik bang voor de komende 10 dagen iedere dag weer -1%. Zo gaat dat al jaren met super nieuws voor dit kaartenfabriekje.

We zullen zien, maar ik blijf een believer.

Closer schrijft:

"Huang also announced global navigation powerhouse TomTom will port and run localization and mapping software on DRIVE PX 2 AutoCruise. In addition, our NVIDIA DriveWorks software will integrate support for TomTom’s HD mapping environment."

Dus wat staat hier: TomTom zorgen dat elkaars producten goed met elkaar samenwerken. Even goed kan TomTom haar software aanbieden voor hardware van (bijv.) Intel en kan (bijv.) Here ook draaien op de hardware van Nvidia.

Chela vat het even samen: 

Alles op een rijtje zettend (het automotive landschap wordt er niet overzichtelijker op):
In welk licht moeten we dan het gisteren aangekondigde partnership tussen HERE en IPC-Pioneer (aim of enabling global mapping solutions for the autonomous driving era) zien?
Ik kan mij niet voorstellen dat Baidu HERE heeft uitgesloten, al was het maar omdat zij sinds januari de HERE-kaarten gebruiken buiten China en in april het open source self-driving car programme Apollo aankondigden.
Voorwaar iedereen doet het met iedereen.

Toch wel wat negatieviteit van KarenT

Helemaal juist. Kijk even naar het koersverloop van de Bosch deal. Ook een goed-nieuws verhaaltje zonder cijfers.
Als Baidu dezelfde opzet als Bosch hanteert (open houden voor welke kaartenbouwer dan ook) is ook dit wat gebakken lucht die over een week uit de koers is gevlogen.

Uiteraard kan de overnamefantasie niet achterblijven. Twee reacties daarover:

Helemaal mee eens..jaren wachten op de doorbraak en dan een overnamebod van 13 euro.

Voor 13 euro loop ik de polonaise. Denk dat de delisting max. 12 euro is maar zou me niets vebazen als TT voor 10 a 10,50 al van de beurs gaat.

Tot slot, in de categorie Gebeten Hond - want die is er altijd op het forum - komt NIBC-analist Martijn Den Drijver bovendrijven. Zijn naam komt 47 keer voor op de laatste pagina van het draadje. Ga zelf even kijken wat de verwijten zijn en lees even door de frustratie van sommigen heen. 

Dutchy Ron neemt het nog een beetje op voor de analist in kwestie:

Het verschil is dat den Drijver geen aandeelhouder is, niet verliefd is op (het aandeel) TT en niet droomt over TT en koersdoelen van boven de 100 euro. Ik geloof niet in complot theorieën die worden aangestuurd vanuit TT, wel vanuit andere hoek.

Oh, maar hij heeft het niet op analisten... Dat u dat even weet :-)

Voor de goede orde, ik heb niets op met analisten, is net zo'n gemêleerd gezelschap en afspiegeling van de maatschappij als hier op dit forum.

Resumerend, de koers stijgt lekker, het weer is goed, er is een vette Tour-etappe én er is opnieuw een mooie naam uit de wereld van autonomous driving die TomTom aan zich koppelt, na Bosch en Nvidia.  

Full disclosure: Nick Bakker heeft geen positie meer in TomTom. Nico Inberg is long.   


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links