Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Wacht op Vivendi

Het Franse media conglomeraat Vivendi (zakelijk en privé long) is net als veel andere bedrijven in de afgelopen maand ruim 10% minder waard geworden.

Het bedrijf werd algemeen als kandidaat voor een leveraged buyout door private equity gezien. Daarom deden de opknip-scenario’s en sum of the parts-waarderingen de hoop op koersstijging groeien.

De kans dat er een bieding komt wordt door de recente creditcrunch door de markt nu als veel lager beoordeeld. Het aandeel heeft aan risico-averse beleggers op dit moment toch veel te bieden.

Vivendi bestaat uit een verzameling zeer diverse activiteiten. Dat is op zich al goed voor strafpunten, aangezien beleggers van focus houden, maar het kan ook de voordelen van risicospreiding brengen.

Een klein overzicht van de activiteiten:

 • SFR is de nummer twee in Frankrijk en nummer één in Marokko op het gebied van mobiele telefonie en groot in internet. Qua omzet (11 miljard euro) en winst is dit het grootste onderdeel van Vivendi. Het mobieltje geeft natuurlijk distributiekansen op distributie van de content (games, muziek) die in de rest van het concern gemaakt wordt.

 • Universal Music Group is de grootste platenmaatschappij ter wereld met een omzet van 5 miljard euro. De acts U2, Nelly Furtado, Mary J. Blige, Snow Patrol, The Killers en Scissor Sisters staan onder contract. Grappig, ik besef me dat ik van deze acts er slechts twee nooit live gezien heb. Goed, ik loof een Frank van Dongen-zonnebril uit aan degene die het eerst raadt welke!

  Aan die optredens wordt grof geld verdiend, iets wat van de cd-verkoop steeds minder kan worden gezegd. Dat is natuurlijk een doorn in het oog van de platenmaatschappijen die druk doende zijn hun bedrijfsmodel om te gooien nu iedereen massaal de bestandjes download. Men zal veel meer een rechtenexploitant en talentkweker worden.

 • Canal Plus, de betaalzender kent u vast wel. Met tien miljoen abonnees levert dit onderdeel een omzet van 3,6 miljard euro op. Het beheert onder andere de rechten op meer dan vijfduizend films en de rechten op het Engelse voetbal.

 • Vivendi Games is niet zo groot (800 miljoen euro omzet), maar is voor de toekomst een belofte. Games zijn big business en met negen miljoen leden in World of Warcraft blaast Vivendi een aardig partijtje mee.

  Even wachten
  De integratie en kruisbestuiving van de verschillende activiteiten in content en distributie begint pas op stoom te komen. Natuurlijk zijn er risico’s, maar op de huidige koers zijn de verwachtingen niet al te hoog gespannen. De winst zal volgens Vivendi in 2007 ten"minste 2,7 miljard euro bedragen.

  Bij een langetermijngroeivoet van 10%, een boekwaarde van meer dan 20 miljard euro en de hoge winstmarges van de activiteiten past een waardering van 15 keer de winst. De koers heeft daarmee 30% potentieel om in de komende twee jaar richting 39 euro op te stomen.

  Voor wie handig is met opties valt een callspread met een short put-constructie mooi te maken. De impliciete volatiliteit van dit fonds is, met de markt mee, wat gestegen. Niet veel want van subprime-ellende heeft dit bedrijf natuurlijk niet echt last.

  Beleggers in het aandeel Vivendi worden in ieder geval betaald om te wachten. Het dividend wordt voor volgend jaar verwacht op 1,40, dat is met 4,7% niet verkeerd en in elk geval concurrerend met de opbrengst van de tienjaarsrente à 4,3%.


  Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op jasper@iex.nl.

 • Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van‘no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Auteur: Jasper Oeberius Kapteijn

  Vermogensbeheerder Jasper Oeberius Kapteijn bedient van technische, fundamentele, statistische en sentiments-analyse en belegt in aandelen, maar ook derivaten. Hij is van oorsprong jurist, maar heeft de afgelopen tien jaar altijd in het effectenvak gewerkt. Zo was hij partner bij een hedgefund met kwantitatieve en statist...

  Meer over Jasper Oeberius Kapteijn

  Recente artikelen van Jasper Oeberius Kapteijn

  1. sep '07 Koopje Air France-KLM 84
  2. jan '07 From Russia with love 7

  Gerelateerd

  Reacties

  6 Posts
  | Omlaag ↓
  6 Posts
  |Omhoog ↑

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Vivendi 28,170 15:52
  -0,020
  -0,07%

  Dagelijkse nieuwsbrief

  Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links